SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 40 od 09.11.2017.

PRIPREME ZA IZDVAJANJE ZET-a

Stručne službe ZET-a užurbano rade na pripremi i načinu  izdvajanja ZET-a iz ZGH. Po saznanjima koje imamo zatraženo je da se u što kraćem vremenskom periodu napravi tehnička dokumentacija izdvajanja, kako bi po svim procjenama ZET od 1.1.2018.g. bio zajedno sa Zagrebačkim velesajmom izdvojen iz ZGH. Sedam sindikata ZET-a se organiziraju i vrše pripreme za kolektivne pregovore o politici plaća za 2018. g. i čl.71.  TKU-a

Održan je sastanak sedam sindikata od devet koliko ih ima u ZET-u, kako bi se pripremili za kolektivno pregovaranje za povećanje plaća za 2018.g. i izmjenu čl. 71. TKU- a ili istog članka u Kolektivnom ugovoru za radnike ZET-a, koji je vrijedeći i u primjeni, sukladno odluci Uprave ZGH od 13.10.2006.g. Sindikat branitelja i radnika-Matijević, Sindikat UVA-Vlašić, Sindikat radnika JGPPRH-Kočet, Sindikat vozača tramv. busa i servisera-Harni, Vozački sindikat-Marić, Vozački strukovni sindikat-Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika su dali da se obrade: rast troškova života, rast plaća u Gradu Zagrebu, rast BDP-a, kako bi napravili izračun i s argumentima krenuli u kolektivne pregovore.

Sedam navedenih sindikata čine preko 85% sindikalno organizirani radnika ZET-a, te su snaga koja je prepoznatljiva i koja je kadra ostvariti zacrtane ciljeve. Svi bi trebali biti svjesni težine povećanja  bilo kojeg prava a posebice povećanja plaća, te nam je time nejasnije ponašanje sindikata koji kroz biltene pokušava obmanuti radnike ZET-a. Isti sam nije u stanju biti ozbiljna prijetnja poslodavcu, jer Upravu ZGH i Grad Zagreb kao vlasnika jedino može uvjeriti moć sindikalnih akcija (štrajka) za ostvarenje prava.

Zbog nepovjerenja ovih sedam sindikata prema ostala dva i njihove nemoći(zbog pokušaja opstrukcije) isti gube povjerenje radnika ZET-a i traže članstvo po ostalim podružnicama. Prevara radnika ARZ-a koji su u organizaciji navedenog Sindikata pokrenuli sudski spor i kada su isti izgubili nisu htjeli platiti troškove, te su radnici sami morali platiti preko 7 000,00 kn, što izaziva nepovjerenje radnika u sindikate uopće.

„Priče“ koje prodaju radnicima da su dobili spor u zaštiti TKU-a nisu istinite jer je jedini Sindikat vozača i prometnih radnika sa odvjetničkim društvom „Lozo&partneri“dobio spor već u prosincu 2016.g. dok su isti bili odbijeni na Općinskom radnom sudu, te su nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika dobio spor, isti dobili po „presuđenoj stvari“(travanj 2017.g) tj. uzima se se već donesena presuda kao važeća.

Što isti poduzimaju kada je sve više radnika „Končara“ u ZET-u, kada zaštitarske tvrtke ili agencije preuzimaju posao radnika ZET-a? Što poduzimaju kada nema rezervnih dijelova, opreme i radnika? Ništa a to su uglavnom članovi tog sindikata. Ništa nisu a i ne mogu, jer su izgubili povjerenje sedam sindikata i s nama ne mogu a sami su nemoćni za bilo što.

I na kraju najveća laž „ sindikat je postao najveći u ZGH“ i učlanilo se 100 članova. Učlanilo se nešto radnika Zrinjevca, Čistoće, jer zetovi radnici se više ne mogu varati. Sindikat vozača i prometnih radnika ima 147 pristupnica iz podružnica ZGH ali ih nećemo realizirati (imamo i Sindikat vozača zagrebparkinga u sastavu USVPRH) iz samo jednog razloga. Stav Sindikata vozača i prometnih radnika (koji daleko najbrojniji sindikat u ZGH) da vozač autobusa i tramvaja, električar, bravar, radnik u servisu i drugi  radnici ZET-a rade teže i odgovornije poslove te moraju imati i veću plaću od drugih radnika u ZGH.

Smatramo da nije isto voziti ljude i voziti smeće. Ovih sedam Sindikata  imaju  izrađenu  platformu za bilo koju  opciju, izdvojio se ZET  ili ostao u  ZGH.

> neće nam i nije ništa poklonjeno ako se sami nismo izborili, budi član najmoćnijeg sindikata<

PRESUDA U KORIST RADNIKA

Sindikat vozača i prometnih radnika je u više navrata zatražio od Uprave ZET-a da se radnicima isplaćuje plaća sa naslova radnog mjesta kojeg obavljaju, te nakon iscrpljenih mogućnosti da se problem riješi dogovorom, pokrenut je sudski spor u zaštiti prava radnika.

Odvjetničko društvo "Lozo&partneri" je po tko zna koji put pokazalo da je jedno od najmoćniji odvjetničkih društava u zaštiti prava radnika (Jedini odvjetničko društvo koje je dobilo spor u zaštiti TKU-a, dok su druga dva dobili po "presuđenoj stvari" tj potvrđuje se već donesena presuda).  

Na općinskom radnom sudu u Zagrebu donesena je presuda u korist radnika ZET-a i istom se mora isplatiti 27000.00 kn plus zatezne kamate, što je ukupno oko 36 000.00 kn. Sindikat vozača i prometnih radnika nastavlja sa pripremama u rješavanju koeficijenata za vozače autobusa sa manjim koeficijentima i plaće za sve radnike koji rade na jednom radnom mjestu a dobivaju plaću za drugo. Cilj nam je ispraviti sve nepravde i da napokon svaki radnik prima plaću za ono što radi.

Sindikat vozača i prometnih radnika je najbrojniji sindkat u ZGH i ZET-u i sve više je prepoznat kod radnika, koji nam daju svoje povjerenje. Imamo jasan cilj i od njega ne odustajemo dok svaki radnik ne ostvari svoje pravo.

PROMOCIJA 15. NOVIH AUTOBUSA

23.10.2017.g. u autobusnom pogonu Podsused održana je promocija 15.novih autobusa od kojih je veći do nabavljen iz sredstava EU fondova. Na promociji su bili predstavnici MMPI ( Ministar Oleg Butkovic) predstavnici Grada Zagreba i sam gradonačelnik Milan Bandić, te predstavnici ZGH i vodstvo ZET-a na čelu sa voditeljicom Ljubom Žgelom. Ovo je nastavak modernizacije voznog parka ZET-a i poštivanje dogovora Sindikata vozača i prometnih radnika sa gradonačelnikom Grada Zagreba o sustavnom i redovitom obnavljanju voznog parka ZET-a.

IZVJEŠĆE UPRAVE ZGH PRIHVAĆENO NA GRADSKOJ SKUPŠTINI

Tijekom 2017. godine očekuju se tematske radionice i odluka o idejama koje kreću u razradu i pripremu za prijavu na natječaj. U području prometa odnosno javnog gradskog prijevoza identificirano je nekoliko projekata s potencijalom za sufinanciranje iz fondova EU: Projekt unapređenja tramvajskog prometa u Zagrebu (projekt TRAM), projekt Tramvajski elektroenergetski sustav (projekt TRES), projekt nabave Električnih autobusa (projekt EL_BUS), Revitalizacija Uspinjače, Nova tramvajska remiza, Novo mini tramvajsko spremište, Hala tramvajskog servisa Trešnjevka, Hala tramvajske radionice, Projekt nabave autobusnih vozila, Projekt nabave tramvajskih vozila, Veliki popravci tramvajske mreže. Ovo izvješće i prihvaćanje izvješća od strane Skupštine Grada Zagreba je platforma za daljnji razvoj ZET-a i sedam Sindikata će inzistirati na provedbi i realizaciji prijedloga u cijelosti.

UPOZORENJE VOZAČIMA AUTOBUSA

Nastavno na otkaze Ugovora o radu za vozače autobusa koji su za vrijeme slobodnih dana,godišnjeg odmora ili za vrijeme bolovanja radili za drugog poslodavca ili na drugi načim koristili ili dali da netko koristi njihovu Memorijsku karticu, stanje postaje alarmantno. Kako bi izbjegli ugrožavanje svojih radnih mjesta i sebe i dovodili u situaciju da ostanu bez radnog mjesta vozača autobusa u ZET-u, molimo Vas da svoje slobodne dane, godišnji odmor ili bolovanje koristite sukladno ZOR-u.

PRIJEDLOG NOVE ORGANIZACIJE ZET-a

Stigao je prijedlog Nove organizacije ZET-a, koja bi trebala biti predložena sindikatima na razmatranje. Ovo je možda prigoda da se krene u izradu cjelovite organizacije sa pripadajućim koeficijentima i dodacima na uvjete teže od normalnih. Cilj nam je da se ili dovrši postojeća ili da kroz novu riješimo grupe složenosti.

upućen je dopis u kojem se traži opremanje prostorije za parkirače u TS Dubrava
zatražena je izmjena u tehničkoj dokumentaciji za nabavku novih tramvaja
upućen je dopis Upravi ZET-a u kojem se traži da se prekine suradnja sa „Tiskom“, te da prodavaonice karata rade u dvije smjene
zatražen je zajednički  sastanak sa Upravom i Centrom kako bi napokon riješili problem voznih vremena i riješili niz drugih problema radnika ZET-a

Sindikat vozača i prometnih radnika organizira prikupljanje punomoći za odvjetnika  u ostvarenju prava vozača koji imaju manje koeficijente. Prikupljanje će biti po pogonima od 13.11. 2017.g.

DALEKO NAJVEĆA PRAVA ZA ČLANOVE IZ CROATIA OSIGURANJA OD 0-24.

>> detaljnije informacije u tajništvu na telefon 3651-516 i 3651-517, te na web i facebook stranici<<

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon