SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 16.

KONAČNA PRESUDA - 2.11.2016!

Ročište u kojem je Sindikat vozača i prometnih radnika podnio tužbu protiv Uprave ZGH u osporavanju opravdanosti otkaza TKU-a, a koje je trebalo biti 1.9.2016.g. i odgođeno zbog nejasnih razloga, održano je 20.9.2016. u Županijskom sudu u Zagrebu.

Nakon završnog, opširnog izlaganja odvjetničkog tima Sindikata i upotrebe velike količine materijala koji su koristili sindikati  i Uprava ZGH u dokazu za neopravdanost i nezakonitost otkazivanja TKU-a, sudsko vijeće Županijskog suda je odlučilo da se u gore navedenom nadnevku u nazočnosti obiju strana iznese presuda.

Po svim pokazateljima i dokazima koje je odvjetnički tom „Lozo & partneri“ iznio, presuda bi trebala biti na strani Sindikata vozača i prometnih radnika.
Presuda u korist Sindikata neće riješiti sve probleme s kojima se susrećemo, no znatno bi ojačala poziciju sindikata u daljnjim pregovorima. Kako smo imali saznanja da je sama odgoda ročišta od 1.9. bila na tragu da se promijeni Sudsko vijeće koje bi trebalo donijeti odluku po „naputku“ isto se nije dogodilo i ostalo je isto Sudsko vijeće što nam daje sigurnost u nepristranost suda. Vjerujemo u hrvatsko pravosuđe i uvjerenja smo da će Županijski sud u Zagrebu donijeti pravičnu i odluku u korist Sindikata kao strane u sporu, bez utjecaja bilo koga na odluku.

No kako god se i u kojem bilo smjeru ovaj spor riješio, Sindikat vozača i prometnih radnika je spreman, kao daleko najbrojniji sindikat u ZGH i ZET-u, zaštititi interese radnika podružnice ZET-a. Radnici ZET-a nam sve više daju povjerenje i svakim danom smo sve brojniji, te to povjerenje sigurno nećemo i nemamo pravo izigrati.
U jeku najveće gospodarske krize u RH, uspjeli smo sačuvati plaće i sigurni smo da možemo i dalje zadržati stečena prava radnika ZET-a. Ne „busamo“ se i ne „garantiramo“ ali činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo svakog radnika.

ODRŽAN JE SASTANAK UPRAVNOG VIJEĆA

U stručnoj knjižnici ZET-a, 20.9.2016. g. održan je sastanak Upravnog vijeća sindikata vozača i prometnih radnika, na kojem je nazočila i Uprava podružnice ZET-a. Uz dvadeset članova Upravnog vijeća (svi bili nazočni) na sastanku je ispred Uprave bio nazočan Željko Podbojec, rukovoditelj poslovnog područja promet, Željka Mesic, voditelj službe ekonomsko financijskih poslova i Jasenka Pleić rukovoditelj poslovnog područja održavanja tramvaja uz ispriku voditeljice podružnice koja je imala neodgodivih obveza.

Predstavnici Sindikata su iznijeli probleme koji se moraju sustavno i brzo početi rješavati. Doneseni su zajednički zaključci koji se moraju u što skorije vrijeme realizirati.

 •  - Poboljšati pripremu vozila za zimske uvjete eksploatacije( grijanje, gume, sredstva za odmaglivanje stakala i retrovizora),
 • - uskladiti vozna vremena sa stvarnim potrebama  na autobusnom i tramvajskom pod sustavu (posebice u neradne dane, dane blagdana i vikende),
 • - smanjiti dio nepotrebnih dvokratnih službi u tramvajskom podsustavu,
 • - zaštititi vozača od "iživljavanja" pojedinaca i putnika i ne procesuirati anonimne prijave,
 • - dovršiti Pravilnik o službi na tramvajima i autobusima,
 • - na vrijeme krenuti u organiziranje nabave za potrebite dijelove, opremu, zaštitnu i službenu odjeću te sredstva za održavanje čistoće.

Zatraženo je da se ubrza postupak zapošljavanja potrebnih radnika u servisima i održavanju, vozača autobusa i posebice vozača tramvaja koji su već sada iscrpljeni.
Obaviti će se provjera veličinskih brojeva za polo majice i uskoro bi na Internet stranici ZET-a trebala biti obavijest o vremenu prava na zaduženje.
Dogovoreno je da se pojedini gorući problemi rješavaju žurno a u tijeku je zapošljavanje nedostajućeg kadra.

Sindikat vozača i p.r.  će zatražiti smjenu svih koji zakažu u strukturi upravljanja i ne smijemo  dopustiti da svi ovi dogovori budu prazno slovo na papiru !!!

POSLANI ZAHTJEVI ZA TRAJNE UGOVORE ZA VOZAČE AUTOBUSA!

Nakon zahtjeva Sindikata vozača i prometnih radnika da se vozačima autobusa i parkiračima koji su zaposleni na određeno radno vrijeme, uputi zahtjev Upravi ZGH u kojem bi se zbog potrebe obavljanja poslova i zakonske odredbe, istima zatražilo sklapanje Ugovora na neodređeno vrijeme, Upravi ZGH je sukladno zahtjevu Sindikata poslan zatraženi zahtjev.

U  tijeku je realizacija navedenog zahtjeva Sindikata, pa zahtjeve za usklađivanjem koeficijenata  nećemo provoditi dok se ne dobiju zatraženi ugovori za trajno. Kako imamo vozača koji su dobili Ugovore na određeno vrijeme „do uspostavljanja novog upravljačkog modela“ molimo iste da se jave u Sindikat kako bi i njihove probleme riješili. Sindikat vozača i prometnih radnika neće dopustiti da se u jednakim poslovima različito plaća, što je u suprotnosti sa pozitvnim zakonskim propisima RH i kršenje ZOR.

REALIZIRA SE PREBACIVANJE PARKIRAČA U PROMET

Sukladno postignutom dogovoru Sindikata vozača i prometnih radnika i zaprimljenih dvadeset novih parkirača, u tijeku je prebacivanje dvadeset parkirača u promet. Na inicijativu Sindikata vozača i prometnih radnika pri svakom novom zapošljavanju vozača autobusa, zaposli se i određeni broj parkirača, kako bi parkiračima koji trenutno rade na tim poslovima, omogućili odlazak u promet, nakon stjecanja određenog iskustva. Sindikat vozača  prometnih radnika će zatražiti Dodatak na otežane uvjete rada za parkirače u iznosu od 6 %, jer je to jedina grupacija koja radi u iznimno teškim uvjetima a nema nikakav dodatak I Nije pošteno i nećemo dopustiti da radnici koji rade u teškim uvjetima ništa ne dobiju a neki drugi to pravo imaju.

ODLAZAK U MIROVINU !

Radnici podružnice ZET-a, koji imaju uvjet za mirovinu 60-41 i žele još raditi za svaku godinu dobiju cca 1,6% uvećanu mirovinu. Za pet godina je to zbroj oko 8,5%. No ako napune 65 godina života tada idu u starosnu mirovinu i taj iznos im se odbija, tako da dobiju isto kao da su otišli po navedenom uvjetu 60-41.

Iz navedenog razloga predlažemo svima da se informiraju na vrijeme i da ne čekaju puni 65. g. života je će tada ići po već gore navedeno pravu i bez dodatnih postotaka. Također radnik koji ostvaruje pravo po dvije ili više osnova (invalidska,starosna , prijevremena) može i ima pravo birati najpovoljnije pravo, i ako ih pokušavaju uvjeriti i nešto drugo.

SPORAZUM SINDIKATA HŽ I ZET-A

21.9. 2016. u prostorijama Udruge branitelja održati će se sastanak četiri sindikata HŽ-a i Sindikata branitelja i radnika (Matijević) Sindikata radnika JGPPRH (Kočet), Sindikata UVA (Vlašić) i Sindikata vozača i prometnih radnika (Jelić), na kojem će se napraviti platforma o zajedničkom nastupu u zaštiti interesa radnika HŽ-a i ZGH-a.

Kako u USVPRH imamo sve tvrtke za prijevoz putnika u cestovnom prometu, znatno ćemo ojačati moć sindikalnog djelovanja uključujući u aktivnosti u zajedničkom djelovanju i prijevoz hrvatskim željeznicama. Nakon izrade strategije zajedničkog djelovanja i usklađivanja stavova gore navedeni sindikati bi trebali potpisati obvezujući dokument o zajedničkom djelovanju i punoj potpori u ostvarivanju prava radnika kako jedne tako i druge grupacije. Kako smo već dobili potporu braniteljskih udruga i drugih sindikata ovo je samo nastavak stvaranje moćnog i jakog  otpora u zaštiti prava i interesa radnika u RH.

>>pravo na pozajmicu od 5000 kn stječete nakon učlanjena, isplata za boravak u bolnici 100 kn po danu uz otpusno pismo, smrt roditelja 2000 kn u zajedničkom
kućanstvu 2500kn, nadoknada od 50% od kazne u prometu, bez utjecaja alkohola i crveno svjetlo, rođenje djeteta 500kn, smrt djeteta u zajedničkom kućanstvu 4000kn, bolovanje 3 mj. - 200kn, 6 mj. - 500kn, 12.mj - 1000kn,18 mj - 1500kn, 24 mj - svaki mjesec 1000kn, članu koji dobije otkaz a u sporu je svaki mjesec iznos po odluci U. Vijeća<<


PRODAJA:

- Bamt- Mače od igle do lokomotive na 50 rata, Croatia- dopunsko 75 kn,bez nadoplate za lijekove + B lijekovi,najpovoljnija auto osiguranja Croatia i Euroherc, posebne pogodnosti za članove Sindikata,izrada polica u Sindikatu, mesnice Francek na više rata, Moja optika 20% popusta, povoljno med,Športska oprema GIVOVA-komplet 650 kn na više rata, svu ostalu sindikalnu prodaju možete pogledati u tajništvu Sindikat

VIŠE INFORMACIJA U TAJNIŠTVU SINDIKATA NA TEL 3651- 516 I 517, TE NA WEB I FACEBOOK STRANICI

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

 • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
 • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
 • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
 • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
 • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon