SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 15

ODGOĐENO TREĆE PRIPREMNO ROČIŠTE!

1. rujna 2016.g. na Županijskom sudu u Zagrebu trebalo je biti održano treće pripremno ročište u sudskom sporu koji je pokrenuo Sindikat vozača i prometnih radnika protiv Uprave ZGH u kojem se želi pravnim putem osporiti opravdanost otkazivanja TKU-a, no isto je odgođeno za 20 rujan 2016.g.

Iz pomalo suvislih i nejasnih razloga, nakon kratkotrajne rasprave sudac Županijskog suda je donio odluku da se ročište odgodi za navedeni nadnevak. Iskreno se nadamo da nije, ali nam se čini da je napravljen određeni pritisak na suca kako bi odgodio ročište za poslije izbora, jer je u istom trebalo biti sve pripremljeno za konačnu odluku koja po svim pravnim saznanjima ide u prilog Sindikatu.

Nadamo se i vjerujemo da će se u navedenom sporu donijeti pravična odluka i zaštititi radnike ZGH od nepravednog pokušaja Uprave ZGH da im se umanje prava. Iskreno vjerujemo u pravosuđe RH, jer smo do sada nebrojeno puta dobivali pravomoćne presude i nadamo se da će se i sada suprotstaviti bilo čijem utjecaju.

No bez obzira kako se stvar razvila Sindikat vozača i prometnih radnika kao najbrojniji i najmoćniji sindikat je spreman sindikalnim aktivnostima zaštititi interese članova Sindikata i ostalih radnika podružnice i ZGH, po cijenu i da se mora organizirati štrajk.

Eventualno pozitivna odluka Županijskog suda neće riješiti naše probleme, ali bi nam znatno ojačala poziciju u daljnjim aktivnostima u cilju rješavanja nagomilanih problema i u zaštititi prava radnika.

Iz gore navedenog samo zajedničkim nastupom i složnim djelovanjem možemo osigurati mirniju i bolju budućnost radnika podružnice ZET-a i ZGH.

Naša razjedinjenost i članstvo u "stotinu" sindikata ide u prilog poslodavcu i iz tog razloga moramo se "otrijezniti" i postati članom Sindikata koji može jamčiti opstanak podružnice u cijelosti, sigurnost radnog mjesta i prava iz tog naslova.

Vremena za čekanje nemamo, jer što danas izgubimo sutra ćemo vrlo teško ili nikako vratiti. Nitko nam ništa nije poklonio, niti neće, za što se nismo sami izborili. Iz gore navedenih razloga moramo biti složniji nego ikada, kako bi sačuvali prava radnika!

ODRŽAN JE SASTANAK UPRAVE ZET-a i SINDIKATA

U stručnoj knjižnici u ZET-u, 1. rujna 2016.g. održan je sastanak predstavnika sindikata koji djeluju u ZET-u i Uprave podružnice.

Voditeljica podružnice Ljuba Žgela je iznijela stanje u poslovanju podružnice,o problemima s kojima se susreću i poteškoćama u nabavci rezervnih dijelova i opreme,manjku radnika i otežanom zapošljavanju neophodno potrebnih radnika.

U svom daljnjem izlaganju voditeljica je iznijela problem u kojoj se našla podružnica zbog isteka leasinga za vozila, te su ista morali vratiti leasing kući. Zbog kašnjenja u administraciji moraju se vratiti i vozila prometnih radnika i radnika servisa, koja su neophodna za funkcioniranje podružnice.

Također je iznijela stav Uprave ZGH oko plaćanja Memorijskih kartica za vozače autobusa, kako je tražio Sindikat vozača i prometnih radnika, gdje je Uprava donijela odluku da vozači sami snose troškove izrade iste za sve podružnice u ZGH.

Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio prigovor i zatražio da se omogući radnicima ZET-a da preuzmu što više poslova od Končara, kako bi sačuvali radna mjesta. Također je zatraženo da se pod žurno popuni potrebiti broj radnika u prometu, servisima, kontrolnom osoblju i da se u servisima naprave preduvjeti kako bi naši radnici mogli servisirati vozila i opremu.

Zatraženo je brže i efikasnije nabavljanje rezervnih dijelova i bolja priprema vozila za zimske uvjete eksploatacije (grijanje, gume, itd).

Ovakvo stanje nije dobro i ako pod žurno ne krenemo rješavati navedene probleme postoji realna opasnost od nemogućnosti izvršenja obveza u prijevozu putnika u gradu Zagrebu.

ZAHTJEV  ZA USKLAĐIVANJE KOEFICIJENATA

Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis Upravi podružnice ZET-a u kojem se traži povećanje koeficijenata za vozače autobusa koji su raspoređeni na radno mjesto „vozač I“ sa koeficijentom 2.20. i da se sa  kako je u Pravilniku koji su potpisali pregovarački odbori, stoji da se nakon određenog vremena uz prijedlog  Rukovoditelja prometne jedinice i suglasnost Sindikata istima poveća pripadajući koeficijent.

Nepravedno je i diskriminirajuće da 103 vozača autobusa imaju manji koeficijent a rade iste poslove kao i svi drugi vozači. Također je u dopisu zatraženo da svi vozači autobusa i parkirači dobiju ugovor na neodređeno vrijeme jer po ZOR, za istima je potreba i nema razloga da budu primani na određeno radno vrijeme. Očekujemo žurno rješenje navedenog problema i usklađivanje koeficijenata sukladno Novoj organizaciji podružnice.

PREBACIVANJE PARKIRAČA U PROMET

Slijedom pritiska Sindikata vozača i prometnih radnika i potrebi za zapošljavanjem potrebitog broja vozača autobusa, primljeno je i uskoro bi se trebali potpisati ugovori za dvadeset parkirača i devet vozača autobusa. Kako je Sindikat vozača od prije dogovorio da se parkirači koji provedu određeno vrijeme na parkiranju, steknu iskustvo i izraze želju da idu u promet, sukladno dogovoru, dvadeset parkirača će biti prebačeno za vozača autobusa. U svakom slijedećem primanju vozača parkiračima će biti omogućeno, ako to žele svojom voljom da idu u promet a na njihovo mjesto će biti zaposleni drugi parkirači, sukladno potrebama podružnice.

POČELA IZRADA POLO MAJICA

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika organizirao i učestvovao u izmjeni Pravilnika o službenoj odjeći u kojem stoji da je sastavni dio službene odjeće i polo majica, napokon je krenula proizvodnja istih.

Napravljeno je 600 polo majica koje će biti podijeljene za vozače koji su stekli pravo na zaduženje. No neshvatljivo je ili ne znanje ili nešto drugo, jer su se polo majice izradile sukladno brojevima košulja a nije organizirana provjera veličina brojeva koje će vozači zadužiti. Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio da se organizira provjera pripadajućih veličina po pogonima i tek onda krene u realizaciju proizvodnje polo majica. Za proljeće 2017.g. biti će napravljene sve potrebite polo majice i svi će vozači moći zadužiti iste, sukladno vremenu zaduženja. Za sada vrijede polo majice zadužene kod rukovoditelja prometnih jedinica a druge ne.

IZRADA VOZNOG REDA

Sindikat vozača i prometnih radnika je u više navrata upozorio Upravu ZET-a da su obvezni prije donošenja Rasporeda rada, održati savjetovanje sa Sindikatom. Kako su se oglušili na zahtjev Sindikata a u Rasporedu rada su u tramvajskom podsustavu znatno povećali broj dvokratnih službi a u autobusnom se nisu vozna vremena uskladila sa stvarnim stanjem i potrebama, zatražen je sastanak na kojem će biti nazočni uz voditeljicu podružnice, rukovoditelj poslovnog područja, rukovoditelji poslovnih jedinica i odgovorna osoba za izradu voznog reda. Iz ne znanja ili namjerno, nedostatak vozača tramvaja se nadoknađuje samo povećanjem dvokratnih službi i ako ima i drugačiji rješenja. Nakon održanog sastanka i efekta istog, Sindikat će donijeto odluku o eventualnim aktivnostima i zatražiti odlazak nesposobnih. Nećemo trpjeti da se zbog neznanja ili nesposobnosti pojedinaca sve svaljuje na leđa vozača tramvaja ili autobusa.
Vrijeme je za sposobne

pravo na pozajmicu od 5000 kn stječete nakon učlanjena, isplata za boravak u bolnici 100 kn po danu uz otpusno pismo, smrt roditelja 2000 kn u zajedničkom kućanstvu 2500kn, nadoknada od 50% od kazne u prometu, bez utjecaja alkohola i crveno svjetlo, rođenje djeteta 500kn, smrt djeteta u zajedničkom kućanstvu 4000kn, bolovanje 3 mj. 200, 6 mj.-500kn, 12.mj-1000kn,18 mj- 1500kn, 24 mj- svaki mjesec 1000kn, članu koji dobije otkaz a u sporu je svaki mjesec iznos po odluci U. Vijeća

PRODAJA:

 • Bamt - Mače od igle do lokomotive na 50 rata,
 • Croatia- dopunsko 75 kn,bez nadoplate za lijekove + B lijekovi,
 • najpovoljnija auto osiguranja Croatia i Euroherc, posebne pogodnosti za članove Sindikata,izrada polica u Sindikatu,
 • mesnice Francek na više rata,
 • Moja optika 20% popusta,
 • povoljno med,
 • Športska oprema GIVOVA-komplet 650 kn na više rata,
 • svu ostalu sindikalnu prodaju možete pogledati u tajništvu Sindikata.

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

 • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
 • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
 • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
 • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
 • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon