SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 54. od 06.06.2018.

OPRAVDANO POVJERENJE RADNIKA

Sindikat vozača i prometnih radnika je zaustavljanjem prometa u četiri velika grada u RH  dokazao po tko zna koji put da ne daje isprazna obećanja, nego da ozbiljno i sustavno radi od interesa radnika ZET-a. Zaustavljanjem prometa i pokazivanjem snage ovog Sindikata, uspjeli smo uvjeriti odgovorne i zaštititi vozače tramvaja i autobusa od ukidanja staža sa uvećanim trajanjem (beneficije). Beneficija je zahvaljujući SVPRZ ostala, što je veliki uspjeh.

Samo zahvaljujući Sindikatu vozača i prometnih radnika i potpori drugih sedam sindikata u ZET-u, pokazali smo moć i proveli aktivnost koju još nitko u RH nije uspio.
Zaustavljanjem prometa u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, te najavom puno većih i akcija širih razmjera uvjerili smo Vladu RH da odustane od namjere da ukine beneficirani radni staž za vozače tramvaja i autobusa, te vozače vozila težih od 7,5 tona.

Ovom akcijom smo uvjerili i druge koji su „promatrali“ što će biti i koliko ćemo biti sposobni u organizaciji i provedbi zaustavljanja prometa.

Radnici ZET-a znaju da je odluka SVPRZZ temeljita i na tragu odlučnosti za rješenje ovoga ali i svakoga drugoga problema.

Nije nam jasno iz kojih razloga se nisu uključila dva sindikata ZET-a u navedenu aktivnost (vjerojatno su se potajno nadali neuspjehu navedene sindikalne akcije) a posebice predsjednik tzv Sindikata autobusni promet, koji umjesto da učestvuje u akciji (jer „kao predstavlja dio vozača autobusa“) isti je vozio, te pokušao umanjiti učinak provedbe čime je pokazao u biti da je njegova aktivnost samo paravan za 4 sata koja ostvaruje po članu i ne radi.

Članovi navedenoga Sindikata su zaustavili autobuse jer su vidjeli da je akcija SVPRZZ u interesu svih vozača.
U ozbiljnim sindikalnim aktivnostima se poznaju lideri sindikalne scene dok drugi koji to nisu samo pisanjem obećavaju, dok u biti nemaju rezultata.

Izmjene u Kaznenom zakonu:

Sindikat vozača i prometnih radnika je obvezao odvjetnički tim „Lozo & partneri“ da se aktivno uključi u Novom savjetovanju u izmjenama Kaznenog zakona RH. Sindikat vozača i prometnih radnika traži da se napad na vozača okarakterizira kao  „ugrožavanje više života“, čime bi se znatno povećale kazne za napadače na vozače tramvaja i autobusa. Vjerujemo da bi prihvaćanjem prijedloga Sindikata vozača i prometnih radnika smanjili napade.

ZAŠTO BITI ČLAN SVPRZZ?

Sindikat vozača i prometnih radnika je daleko najbrojniji i jedini Sindikat u ZET-u, koji može organizirati sindikalne akcije (štrajk) jer u svom sastavu ima skoro sve vozače tramvaja i autobusa, vozače invalidnih vozila, prometne radnike u Centru, te je time snaga ovog Sindikata još i veća.

Materijana prava članova su neusporedivo najveća, što je zalog sigurnosti.

Besplatne odvjetničke usluge u zaštiti prava iz TKU-a i u slučaju prometne nezgode na radnom mjestu od vrlo uvaženog i moćnog odvjetničkog društva „Lozo & partneri“

Povrat troškova za prekršaje načinjene na radnom mjestu u iznosu od 50%  od plaćene kazne.

Najveća davanja u slučaju smrti člana obitelji, stradanja na radnom mjestu, bolovanje, osiguranje od 0-24 kod Croatia osiguranja sa daleko najvećim isplatama.

Sve su to razlozi biti član SVPRZZ. No najveći razlog je zaštita i sigurnost na radnom mjestu, te zaštita prava iz rada (TKU-a).

Vjerujemo da su radnici ZET-a  prepoznali stvarno sindikalno djelovanje i da će svi uskoro biti u jednom, još snažnijem, većem i moćnijem Sindikatu

Samo brojan i moćan Sindikat može zaštiti prava radnika! Budi i ti član

SASTANAK UPRAVE ZET-a I SINDIKATA

Upućen je dopis direktorici ZET-a u kojem se zbog nagomilanih problema traži sastanak Uprave ZET-a i Sindikata vozača i prometnih radnika.

„Zbog nedostatnih voznih vremena i nemogućnosti ostvarenja polazaka na vrijeme, vozači autobusa su izloženi stalnom pritisku i vrijeđanju od strane putnika. Autobusi se ne popravljaju, unatoč što vozači upisuju kvarove, u knjigu se samo upiše „UVEDENO-PROVEDENO“ a vozila se vraćaju u promet u istom stanju.
Klime na velikom broju autobusa nisu ispravne, što znatno utječe na sigurnost i zdravlje vozača.

Problema ima i u tramvajskom podsustavu, servisima i radionama, te od Vas tražimo da pod žurno organizirate sastanak na kojem uz Vašu nazočnost tražimo da budu i zamjenik Ivan Tolić, rukovoditelj poslovnog područja promet Paško Đirlić, rukovoditelji prometnih pogona Butković, Podbojec, Miličević i Jurić, voditelj Centra Kudek, šefovi servisa Pintek i Pavlović, te osobe zadužene za izradu voznih vremena.

Sastanak je prevdiđen u dva dijela. U prvom dijelu bi bile nazočne osobe za autobusni podsustav i šefovi održavanja autobusa dok bi u drugom dijelu bile nazočne osobe za tramvajski dio“ stoji u dopisu predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika.

ZATRAŽEN SASTANAK S GRADONAČELNIKOM

Nakon što je donesena odluka  da će se kod vozača autobusa i tramvaja moći kupiti samo karta od 15 kuna, osam sindikata ZET-a su zatražili sastanak sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem, kako bi ukazali na nerazumnost takve odluke. Sindikat vozača i prometnih radnika smatra da vozači kod sebe moraju imati sve vrste karata koje su u opticaju.

Putnici koji nisu bili u mogućnosti kupiti povoljnije karte,  svoje nezadovoljstvo će iskaljivati na vozačima, te neće uopće htjeti kupiti kartu od 15 kuna za nekoliko postaja.

Očekujemo da se sastanak održina remizi Trešnjevka, gdje bi Vas upoznali sa problemima u servisima i radionama, te obišli iste i porazgovarali s radnicima. Očekujemo da će predviđeni sastanak polučiti pozitivne pomake.

POVOLJNO KOD 95

Sindikat vozača i prometnih radnika je dogovorio povoljno preiodičku izobrazbu vozača (kod 95). Cijena je povoljna i može se plaćati putem ustega na plaći u više obroka. Dogovoreno je da u koliko se pojavi više kandidata peridička izobrazba za vozača biti će osigurana u pogonima autobusa.

IZMJENA U CROATIA DOPUNSKOM OSIGURANJU

Svi radnici koji su imali CROATIA dopunsko osiguranje će moći i dalje ostvarivati prava iz istoga. Cijena DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA + B lijekovi iznosi 80 kn (neograničeno i bez bilo kakvih nadoplata za bilo koji lijek) dok cijena osnovnog dopunskog osiguranja iznosi 65 kn. Radnici koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje preko SVPRZZ nastavljaju ostvarivati prava iz osiguranja a nove iskaznice bi uskoro trebale stići na adresu stanovanja.

RASPORED SINDIKALNIH ŠPORTSKIH IGARA

Sindikalne športske igre u čast 28. godina osnutka Sindikata vozača i prometnih radnika će biti održane u petak 8.6. nogometnim utakmicama između pogona s početkom u 18. Sati. U subotu 9.6. natjecanja počinju u 11 sati. Na igrama će biti : povlačenje užeta, trčanje u vrećama, bacanje kamena s ramena, pucanje penala, šah, bela i obaranje ruke. Od 13 -14:30 sati je predviđen vojnički grah za sve nazočne članove Sindikata. U 20 sati je dodjela pokala i priznanja najboljima, te nastavak druženja uz  večeru i glazbu. Pozivaju se članovi Sindikata da dođu na igre i proslave dan Sindikata.

SKUPŠTINA SINDIKATA VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA - 15.6 2018.g.

Temeljem Statuta sindikata vozača i prometnih radnika i odlukom Upravnog vijeća sindikata redovita izvještajna Skupština sindikata će biti održana 15.6.2018.g u restoranu „Mali raj“ u Stenjevcu s početkom u 18 sati. Pozivaju se članovi Sindikata da svojim dolaskom i aktivnim sudjelovanjem uveličaju rad Skupštine, te doprinesu boljem i kvalitetnijem radu Sindikata !

za sve informacije obratite se u tajništvo Sindikata na broj 3651-516 i 517, te na web i facebook str.

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon