SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 53. od 23.05.2018

NASTAVLJAMO ODLUČNO DALJE !
(USPJELI SMO OBRANITI BENEFICIJU)
Nakon što su osam sindikata ZET-a odlučno,u namjeri da se usprotive najavi vlade RH o ukidanju staža sa uvećanim trajanjem (beneficije), produljenju starosne dobi za odlazak u mirovinu i povećanju penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, zaustavili promet na deset minuta u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, cilj je postignut i beneficija za vozače ostaje!

Udruga Sindikata vozača i prometnih radnika hrvatske ( Sindikat vozača i prometnih radnika PROMET-Split, GPP-Osijek, Autotrolej-Rijeka, Javna vatrogasna postrojba, Hitna pomoć i SVPRZZ ) i osam sindikata ZET-a : Sindikat branitelja i radnika ZET-a, Sindikat vozača tramvaja, busa i servisera RH, Sindikat udruge vozača i automehaničara ZET-a, Sindikat radnika JGPPRH, Vozački sindikat, Vozački strukovni sindikat, Novi sindikat i Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a su organizirali najveći sindikalni protest od nastanka Hrvatske Države.

Odlučnom akcijom zaustavljen je promet u četiri najveća grada u RH, čime je poslana nedvosmislena poruka Vladi RH, ministarstvu rada i mirovinskog sustava i ostalim čimbenicima u društvu da smo spremni i na daleko veće i moćnije, te  aktivnosti širih razmjera, po uzoru na zemlje zapadne Europe.

Percepcija javnosti je iznenađujuća, s obzirom da se na sindikalnoj sceni  dugi niz godina nije ništa ozbiljno događalo. Nakon što je vlada RH uvidjela da će ovi sindikati provesti namjeru i zaustaviti promet na deset minuta, reagirao je ministar Pavić i javno obznanio da se neće zadirati u staž sa uvećanim trajanjem za vozače u janom prijevozu putnika, dajući poseban naglasak na zetove vozače.

U razgovoru s pomoćnicom ministra rada i mirovinskog sustava Melitom Čičak potvrđeno je da će od utorka 22.5.2018.g. početi s radom ekspertne skupine za grupacije s beneficiranim stažom ali da su vozači, nakon najave zaustavljanja prometa po izjavi ministra izuzeti iz odluke. U ekspertnim timovima biti će i predstavnik USVPRH, čime je još jedanput odano priznanje Udruzi sindikata vozača i prometnih radnika hrvatske, koja je i najbrojnija i najmoćnija sindikalna organizacija u prometu. Najbolji pokazatelj veličine ove sindikalne aktivnosti je odjek u javnosti. Istu možemo isčitati iz pitanja voditelja Vlahova u studiu 4 HRT-a „ do sada nitko nije uspio organizirati sindikalnu akciju takvih razmjera, kako ste to uspjeli“ je pitanje upućeno predsjedniku USVPRH Jeliću, te iz pitanja pomoćnici ministra „ da li vas je strah da se neće dogoditi štrajk od više dana po uzoru na štrajku Francuskoj u koliko ne udovoljite zahtjevu“?  Udruga sindikata vozača i prometnih radnika je spremna zajedno sa socijalnim partnerima (ostalih sedam sindikata ZET-a ) učiniti sve kako bi se vozač uvažavao i zaštitila prava vozača a time i osigurali status kakav vozač zaslužuje. Mi ne „piskaramo“ okolo obmanjujući radnike i uvjeravajući ih kako smo najbolji. Sindikat vozača i prometnih radnika to pokazuje svojim djelima.

Pojedine sindikalne vođe u ZET-u su ostale po strani, čekajući epilog aktivnosti ovih sindikata, te su mislili da nećemo uspjeti. Sindikat vozača i prometnih radnika je daleko najbrojniji Sindikat u ZET-u a po strukturi članstva i daleko najmoćniji, jer u svom sastavu ima sve prometne jedinice i zajedno sa drugih sedam sindikata ZET-a, možemo stati u zaštitu interesa radnika. Radnici sve više uviđaju stvarno stanje na sindikalnoj sceni i sve više nam daju povjerenje. No to mora biti odlučnije i napokon reći  NE onima koji ne rade za radnike.


>> Samo brojan i moćan Sindikat može zaštiti prava radnika! Budi i ti član <<

KOD 95 PO CIJENI OD 500 KN
Sindikat vozača i prometnih radnika putio dopis Upravi društva u kojem navodi da je neprimjereno i nekorektno da vozači autobusa i ostali vozači u ZET-u koji moraju imati kod 95, uz Memorijsku karticu moraju sami plaćati i Periodičku izobrazbu vozača (kod 95) što je dodatni udar na standard jedne grupacije radnika. Unatoč upućenom zahtjevu Sindikata,Uprava društva je donijela i objavila odluku u kojoj vozači sami moraju plaćati periodičku izobrazbu. Sindikat vozača je nakon te odluke dogovorio znatno povoljnije plaćanje i jeftiniju cijenu koda 95.

Sa školom INVICTUS je potpisan Ugovor u kojem vozači mogu obaviti periodičku izobrazbu za 500 kn uz mogućnost plaćanja u dva obroka,  ustegom na plaći. Dogovorena je mogućnost održavanja nastave po pogonima Podsused, Dubrava i V. Gorica, te prilagođavanja termina polaganja potrebama vozača za grupe.

ODRŽAN SASTANAK SINDIKATA I UPRAVE ZET-a

Na zahtjev Sindikata ZET-a, 23.5.2018.g. u stručnoj knjižnici je održan sastanak Sindikata i Direktorice ZET-a. Nakon što su predstavnici Sindikata iznijeli neslaganje sa odlukom Uprave društva da kontrolori moraju raditi subotom i nedjeljom po četiri sata, što nije u skladu sa TKU za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, te uz niz primjedbi koje moraju biti na tragu poboljšanja uvjeta rada i sigurnosti kontrolora, donesen je zaključak koji treba ići u realizaciju. .

1. Kontrolori će subotom i nedjeljom raditi puno radno vrijeme (od slijedećeg vikenda)
2. Validatori će se isključivati prije početka kontrole u vozilu,
3. Traži se pogodan prostor kako bi se aparati mogli zaduživati u Dubravi za istočni dio grada.

Ostalo je da se kroz izvjesno vrijeme pronađe rješenje i da se kontrolorima karata omogući naplata kaznenih karata na terenu, te utvrdi opravdanost zahtjeva da isti imaju i pojedinačne karte. Sindikati su iskazali nezadovoljstvo nebrigom za kontrolore i druge prometne radnike koji su napadnuti na svom radnom mjestu i traže da se istima osigura pravna i svaka druga pomoć. Na sastanku su nazočili predsjednici Sindikata : Matijević, Kočet, Vlašić i Jelić i povjerenici: Hamp, Novosel, Brekalo i Šarić, te šef kontrolora Rakonca. Očekujemo dosljedno provođenje

IZMJENA U CROATIA DOPUNSKOM OSIGURANJU
Kako 1.6.2018.g. ističe Ugovor Sindikata vozača i prometnih radnika i CROATIA- osiguranja došlo je do korekcije cijene DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA. Dopunsko osiguranje je podijeljeno u dvije skupine. Cijena osnovnog dopunskog osiguranja (kao HZZO)  iznosi 65 kn, dok cijena dopunskog osiguranja plus B lijekovi neograničeno iznosi 80 kn. U koliko članovi Sindikata žele nastaviti plaćati policu CROATIA- dopunskog osiguranja + „B“lijekovi neograničeno po cijeni od 80 kn isto im će biti nastavljeno automatizmom a u koliko žele promijeniti u osnovno osiguranje od 65 kn trebaju se javiti u Sindikat ili osobno agentu CROATIA-dopunskog osiguranja.  

OZBLJAN PRISTUP RJEŠENJU VOZNIH VREMENA
U pripremi je sastanak Sindikata vozača i prometnih radnika sa Upravom ZET-a i vodstvom Centra, kako bi se napokon maksimalno ozbiljno pristupilo korekciji voznih vremena u autobusnom podsustavu, te tehničkoj ispravnosti i opremljenosti autobusa. Pred nama je veliki problem jer  se uz povećanje voznih vremena mora voditi računa o mjestu primanja i puštanja službi. Upućen je dopis u kojem se pod žurno traži punjenje klima i popravak istih na autobusima koji imaju klimu.

SINDIKALNE ŠPORTSKE IGRE I SKUPŠTINA
Sindikalne športske igre u povodu Dana sindikata biti će 8. i 9. lipnja 2018.g. na igralištu  ZET-a. Odlukom Upravnog vijeća Skupština sindikata je 15.6.2015.g. u „Malom raju“ u Stenjevcu. Poziva se članstvo da i ove godine svojim dolaskom obilježe, te daju doprinos radu ovog  Sindikata.

SIGURNOST I NAJVEĆA PRAVA ZA ČLANOVE
Sindikat vozača i prometnih radnika kao daleko najbrojniji sindikat u ZET-u pruža najveću sigurnost na radnom mjestu i prava iz rada, te  najbolja prava za članove. Članovi su osigurani od posljedica nesretnog slučaja od 0-24 sata po najpovoljnijoj premiji. Osigurane su najveće naknade za smrtni slučaj u obitelji, bolovanja, 50% od plaćene kazne ili sudske presude vraća se članu. Najkvalitetniju pravnu zaštitu u sporu iz radnog odnosa ili na radnom mjestu, bez naknade

> detaljnije informacije u tajništvu Sindikata na broj 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici sind.<

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon