SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br: 44. od 10.01.2018

NERAZUMNA I „SKUPA“ ODLUKA

NEMA PREGOVORA DOK SE BOŽIĆNICA NE ISPLATI

Nakon što je gradonačelnik Grada Zagreba 7.12.2017. g. uputio dopis predsjednici Uprave ZGH da se radnicima ZGH ne isplati božićnica u cijelosti, sukladno TKU, Sindikat vozača i prometnih radnika je poduzeo aktivnosti u skladu s zakonskim mogućnostima i počelo je prikupljanje punomoći za pokretanje sudskih sporova u zaštiti prava članova i radnika ZET-a i ZGH. Stav Sindikata vozača i prometnih radnika je jasan: sva prava iz TKU-a se moraju poštivati i nitko nema prava osporiti ni najmanji djelić iz važećeg ( do potpisa novog) TKU- a.

SASTANAK UPRAVE ZET-a i SINDIKATA

Na prijedlog Gradskog ureda za gospodarstvo 5.siječnja 2018.g. održan je sastanak Uprave ZET-a i sindikata koji djeluju u ZET-u. Na sastanku je od strane Gradskog ureda za gospodarstvo predloženo da se pokrene kolektivno pregovaranje u kojem je dano na znanje sindikatima da se želi pregovarati i o pravima za 2017.g. (po pretpostavci o iznosu božićnice, jer su sva druga prava za navedenu godinu konzumirana).

Predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika je iznio stav ovog sindikata u kojem je navedeno:
Sindikat vozača i prometnih radnika je nakon što je istekao vremenski period naznačen u TKU za isplatu božićnice (20.12. 2017.g.) dao obavijest da se krene u prikupljanje punomoći u pokretanju sudskog spora u zaštiti prava članova i radnika ZET-a.

Ukoliko Gradski ured za gospodarstvo (Grad Zagreb kao vlasnik) želi otpočeti pregovore o izmjeni TKU-a, mora podnijeti zahtjev prema sindikatima kao socijalnim partnerima i sukladno istom sindikati će se očitovati.

O pregovorima za 2017.g. o iznosu božićnice ili o drugim pravima nema, niti će biti razgovora.

Od gradonačelnika tražimo da se, u koliko želi izbjeći enormno velike troškove u postupku suđenja, održi sastanak i izjasni o prihvatljivom vremenu isplate božićnice.

Sindikat vozača i prometnih radnika je već prikupio 1276 punomoći i za jedan dio je već pokrenut sudski spor, te u koliko do srijede (10.1.2018.g) ne dobijemo čvrsto jamstvo za isplatu u prihvatljivom vremenu, ide u postupak i preostali dio punomoći.

Napominjemo da se pregovori vode u „dobroj vjeri“ no kako Gradonačelnik nije poštivao potpisana prava iz TKU-a, povjerenje je izigrano i nema bilo kakvih pregovora dok se božićnica ne isplati u cijelosti.

Kako do izlaženja „Sindikalnog glasnika“ nismo dobili povratnu informaciju od sutra (11.1.2018.g.) kreću u postupak i ostale punomoći.

Očekujemo da će u što skorijem vremenskom razdoblju, punomoći potpisati i ostali članovi ( preko 300) sindikata i da svi članovi Sindikata vozača i prometnih radnika u što kraćem vremenu dobiju pravomoćnu presudu i ostvare zajamčeno pravo na božićnicu u punom iznosu.

Još uvijek vjerujemo da će razum prevladati i da će se božićnica isplatiti sa što manjim troškovima. Sama predaja tužbe iznosi više od 400 kn, bez ročišta.

STIGAO ZAHTJEV IZ OPĆINSKOG RADNOG SUDA U ZAGREBU

Nakon što je odvjetnički tim „Lozo & partneri“ 29. prosinca 2017.g. predao jedan dio tužbi za isplatu ostvarenog prava, u ZGH i ZET je stigao zahtjev iz Općinskog suda u kojem se traži očitovanje o razlogu ne isplate prava iz TKU-a. Odvjetnički tim „Lozo& partneri“ je uvažen i jedini je dobio spor u zaštiti TKU-a od najave Uprave ZGH od otkazivanja istog, te na postupke i pravomoćne presude ne bi trebali dugo čekati.

budi član daleko najbrojnijeg sindikata u ZET-u, samo ti to jamči sigurnost

ZAŠTO TREBA BITI ČLAN SVPRZZ?

Sindikat vozača i prometnih radnika je daleko najbrojniji sindikat u ZET-u, računajući broj članova a po strukturi članstva i daleko moćniji, te jedini koji može organizirati i napraviti štrajk u koliko se za to steknu pravni i drugi uvjeti.

U svim prometnim pogonima imamo apsolutnu većinu članstva (PA Podsused-skoro svi , PA Dubrava-preko 80%, PT Trešnjevka- skoro svi, PT Dubrava preko 80%, PA V. Gorica- skoro svi, Centar- skoro svi, vozači invalidnih vozila, parkirači i sve više nam pristupaju i drugi radnici.

Iz navedenoga, SVPRZZ može organizirati i voditi bilo koju aktivnost u svim pogonima i zajedno s ostalih šest sindikata činimo više od 85% radnika ZET-a.

Osigurali smo preko 4.500.000 kn sindikalnih sredstava, te u slučaju štrajka ili bilo čega drugoga možemo isplatiti više od sedam dnevnica (poslodavac nije obvezan isplatiti naknadu za provedeno vrijeme u štrajku ili slično), čime dajemo sigurnost članovima.

Mi ne kupujemo članove poklonima nego radom i prepoznatljivom aktivnošću, te im dajemo sigurnost na radnom mjestu, što je i te kako prepoznato i radnici nam sve više daju povjerenje.

Osigurali smo dodatno svakog člana kod Croatia osiguranja od 0-24 sata na i izvan radnog mjesta po najpovoljnijim uvjetima i daleko najvećim premijama.

Imamo najveća davanja u slučaju smrti roditelja, supružnika ili djece, te sindikat vozača i prometnih radnika snosi 50 % troškova u prekršaju ili kazni na radnom mjestu.

Osigurali smo pozajmicu za svakog člana od 5.000 kn jedanput godišnje, bez kamata i malu od 1.000 kn.
Članica smo USVPRH (predsjednik Jelić) i HURS-a gdje je predsjednik SVPRZZ i član najvišeg tijela središnjice.

Iza nas su vidljivi tragovi rada i po tome smo daleko najučinkovitiji sindikat. Iz gore navedenoga znamo i da je najveća odgovornost na ovom sindikatu za sve što se događa ili će se događati.

Mi ne bježimo od toga i spremni smo probleme radnika ZET-a rješavati uz potporu ostalih šest sindikata koji djeluju zajednički.
Svjesno i da pojedini sindikati koji nemaju značaja i utjecaja, a ni brojnost pokušavaju izmišljenim pričama osporiti vrijednost Sindikata vozača i prometnih radnika.
No tom im ne uspijeva, jer radnici ZET-a znaju prepoznati istinu od laži koja im se pokušava podmetnuti.

ZET POSTAO D.O.O.

Prijedlogom Uprave ZGH i Grada Zagreba, te usvajanjem na gradskoj Skupštini, ZET je postao samostalno društvo pod izravnim upravljanjem Grada Zagreba. Osoba ovlaštena od gradonačelnika Grada Zagreba za samostalno i pojedinačno zastupanje društva na naredne četiri godine je Ljuba Romčević Žgela. Direktorici Žgeli čestitamo na izboru i očekujemo još bolju suradnju sa Sindikatom od interesa za radnike Zagrebačkog električnog tramvaja, d.o.o.

DŽEPNI KALENDARI ZA PISANJE SLUŽBI

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika uputio zahtjev za izradu džepni kalendara za pisanje službi isti je upućen u proceduru i počela je izrada. Nabavka nije mogla biti upućena u proceduru ranije iz razloga što se očekivala odluka o statusnoj promjeni ZET-a. Džepni kalendari za pisanje službi na kojima će biti ZET,d.o.o. bi trebali u najskorije vrijeme stići u pogone ZET-a.

Nakon zahtjeva SVPRZZ počela je obnova vozačkog prostora na ČKD tramvajima<< >> U pripremi je aplikacija u kojoj će vozači moći čitati službe, vidjeti novosti i druge objave od interesa za članove Sindikata vozača i prometnih radnika

ODLUKA: Povećava se naknada za članove SVPRZZ za smrt supružnika na 3 000 kn. Odluka o povećanju naknade vrijedi od 1.siječnja 2018.g.

PRAVA ČLANOVA:
sve pogodnosti i prava koje nudi Sindikat vozača i prometnih radnika možete ostvariti preko predsjednika IO u svim pogonima ili izravno u tajništvu Sindikata. Nemojte ništa potpisivati ili davati izjave u bilo kojoj situaciji dok se ne savjetujete sa odvjetnikom ili sa predstavnikom sindikata. Sve što napravite krivo, kasnije je teško popraviti. Imate svoj Sindikat i obratite se sa svojim problemima s punim povjerenjem. Ništa nam nitko poklonio nije a i neće.

detaljnije informacije u tajništvu na telefon 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon