SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 34 - od 07.06.2017.

DOSTIĆI VEĆU SIGURNOST I BOLJE UVJETE

I ako Sindikat vozača i prometnih radnika sustavno rješava jedan po jedan problem, u nadolazećem razdoblju nam ostaje još neriješenih problema  koje moramo a imamo i snagu da ih riješimo.

Ništa nam nije i neće biti poklonjeno ako se za to sami ne izborimo. Svjesni smo svoje odgovornosti kao daleko najveći i najbrojniji Sindikat u ZGH, te činjenice da nam radnici sve više daju povjerenje, svjesni da samo dobro organiziran i veliki sindikat ima snagu

Problema je zaista puno u svim segmentima rada i življenja u podružnici ZET-a i samo maksimalno ozbiljnim pristupom možemo ih dovesti na prihvatljivu razinu.

 • Temeljni kolektivni ugovor se mora mijenjati u člancima 69. i 71. jer isti nisu u skladu sa stvarnim stanjem u cijelom ZGH. Nedostaje nam radnika u prometu, bez koji je vrlo teško zadržati kvalitetu javnog prijevoza kakav Zagreb mora imati.
 • Nedostatak radnika u radionama i servisima, posebice mladih, izražava se sve težim izvršenjem priprema vozila za izlazak i održivost voznih redova.
 • Autobusi i tramvaji nisu dovoljno dobro očišćeni, te se sve više negoduje od strane putnika. Rezervnih dijelova i opreme nema dovoljno i nisu kvalitetni, što dodatno otežava održavanje vozila tehnički ispravnim.
 • Autobusi i tramvaji, posebice autobusi i ako imaju klimu ista ili ne radi ili radi smanjenim i nedovoljnim kapacitetom. Postavljamo pitanje, kada su zamijenjeni filteri na klima uređajima u vozilima ZET-a i da li je ikada napunjena? Tko to zna !!!
 • U pojedinim poslovnim jedinicama sanitarni čvorovi su na razini prošlog stoljeća, te se ili ne održavaju i zapušteni su ili se očiste ali ne dovoljno dobro i kvalitetno.
 • Službene odjeće nema redovito i siže na „kapaljku“, što nam se odražava na izgled vozača. Sve ovo znaju koordinatori ali da bi sačuvali svoj stolac prešućuju probleme i prikazuju uspješnost u svom djelokrugu.
 • Istovremeno dok imamo problem kuda smjestiti radnike koji imaju umanjenu radnu sposobnost ili su postali invalidi rada, zaštitarske tvrtke lagano ali sigurno uzimaju sve više prostora, kako u podružnici ZET-a tako i u cijelom ZGH.

Moramo i možemo promijeniti ovako neodrživo ponašanje prema ZET-u, koji je žila kucavica Grada Zagreba.
Zalaganjem odgovornih pojedinaca u ZET-u, mnogo toga bi puno bolje izgledalo. Počeli smo rješavati sigurnost vozača kontrolora ZET-a, dobivanjem video nadzora u svim vozilima, što nam je vrlo važno a sve gore navedeno nam ostaje riješiti u dolazećem vremenskom periodu.

ODRŽANE SINDIKALNE ŠPORTSKE IGRE U ČAST 27. GODINA SINDIKATA

Održane su športske igre u čast 27.godišnjice osnutka Sindikata vozača i prometnih radnika.
Na igrama je u petak 2.6. bilo nazočno preko 200 učesnika igara.
U subotu 3.6. je bilo nazočnih blizu 400 članova Sindikata (na igralištu je podijeljeno 389 porcija graha), te se slavlje nastavilo u restoranu ZET-a, gdje su i podijeljeni pokali.

Ukupni pobjednik igara je URED KARATA, 

poredak u SVPRZZ je:

 • 1. Ured Karata
 • 2. PT Dubrava
 • 3.PT Trešnjevka,
 • fair play – PA Podsused, dok je u pridruženim gradovima pobjednik PROMET Split.
 • Najbolji igrač je Ivan Marinković,
 • Najbolji vratar je Miroslav Kinder,  
 • Najbolji strijelac je Ivan Bandić,
 • Povlačenje užeta- PROMET Split,
 • Pucanje penala- Tomislav Leško,
 • Obaranje ruke- Stipo Jeleč,
 • Bacanje kamena- Antonio Marko Jesić, Bella- Jesić i Combaj,
 • Šah - Drago Jambrović

Upravno vijeće čestita pobjednicima i zahvaljujemo se na vrlo korektnoj i fer borbi. U dva dana, po iznimno visokoj vrućini i bez i jednog incidenta, to mogu samo članovi ovog sindikata. Uz ovako složno i jedinstveno članstvo se može sve napraviti. Svim učesnicima upućujemo iskrene čestitke na dostojanstvenom držanju.

USKLAĐIVANJE VOZNIH VREMENA

Održan je sastanak Predstavnika Sindikata vozača i prometnih radnika sa voditeljicom podružnice Ljubom Žgelom, sa temom voznih vremena u autobusnom podsustavu. Voditeljici je ukazano na neodrživo stanje u autobusnom prometu zbog kratkih voznih vremena, zbog kojih veliki broj linija ne stiže na vrijeme na krajnje odredište. Putnici negoduju zbog kašnjenja i neodrživosti točnosti polazaka, te svoj bijes istresaju na vozače. Dogovoreno je da voditeljica zatraži od odgovornih osoba u organizaciji prijevoza da se vozna vremena usklade sa stvarnim potrebama,mjerenjem u različitim vremenskim periodima. Vozače pozivamo na strpljenje, poštivanje prometnih propisa i ograničenja na cesti, jer uskoro očekujemo korekcije voznih vremena u skladu sa stvarnim potrebama u prometu.

DISPONIRANJE KLIMATIZIRANIH VOZILA

Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis rukovoditelju poslovnog područja promet Pašku Đirlić u kojem se traži da se u vrijeme velikih vrućina u promet disponiraju sva vozila opremljena klima uređajima. U dopisu između ostalog stoji: Svjesni smo utjecaja klimatskih promjena, koje uzrokuju val velikih vrućina, što može znatno ugroziti zdravlje vozača i utjecati na sigurnost u prometu. Od Vas očekujemo da djelujete preventivno kako bi smanjili efekte velikih vrućina, te time zaštitili zdravlje i sigurnost vozača i putnika. Tražimo da se u promet disponiraju sva vozila koja su opremljena klima uređajima i da se maksimalno moguće smanji broj dvokratnih službi. U vrijeme razvijene tehnologije vrijeme se može predvidjeti unaprijed i nema razloga da se ne reagira sukladno vremenskoj prognozi. Zdravlje i sigurnost nemaju alternativu“.

SASTANAK PREDSTAVNIKA SVPRZZ SA VODITELJICOM ZET-a

Održan je sastanak predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika Ante Jelića sa voditeljicom podružnice Ljubom Romčević Žgelom o problemima koje imaju dispečeri u PA Podsused i PT Trešnjevka, te disponenti u PT Dubrava.
Voditeljica podružnice je upoznata sa istrošenim i neuporabljivim stolcima koje koriste dispečeri u PA Podsused i PT Trešnjevka, te disponenti u PT Dubrava.
Također nužno je nabaviti klima uređaj za dispečere u PA Podsused, jer istima uz vrlo visoke temperature u prostoriji dispečera, temperaturu dodatno povećava prozor koji je u većem dijelu dana izložen suncu.

Voditeljica je zatražila da se poduzmu radnje i krene u nabavku neophodno potrebnih stolaca i klima uređaja.

Voditeljici je ukazano na nekvalitetno održavanje i loše stanje sanitarnih čvorova po pogonima, te da se unatoč zahtjevu Sindikata problem rješava sporo i nedovoljno kvalitetno.  

Postignut je dogovor da se uz suglasnost Centra omogući korištenje prostorije na okretištu autobusa u V. Gorici, te da  predstavnici Sindikata vozača i prometnih radnika, predstavnik Centra i voditeljica LJuba Žgela posjete pogon i dodatno se upoznaju sa problemima koje imaju vozači autobusa i drugi radnici u navedenom pogonu.
Dogovoreno je da se krajnje ozbiljno pristupi navedenim problemima i da se isti u što prije riješe, jer vozači i ostali radnici u V. Gorici nisu i ne smiju biti drugog reda i nitko se prema njima tako ne smije odnositi.

ZATRAŽEN SASTANAK ZA PROBLEME ZAŠTITARA

Zatražen je sastanak predstavnika Sindikata vozača i prometnih radnika sa voditeljicom podružnice i voditeljem službe sigurnosti i zaštite, kako bi riješili probleme zaštitara.
Imamo problema osigurati radno mjesto vozačima i drugim radnicima koji imaju umanjenu radnu sposobnost a zaštitara nedostaje.
Zatražiti ćemo da se radnici sa umanjenom radnom sposobnosti prekvalificiraju u zaštitare i da se postave na svim mjestima na kojima ima predviđen prostor i gdje su bili prije.

Upućena je čestitka, ispred Sindikata vozača i prometnih radnika, Milanu Bandiću na izboru za gradonačelnika Grada Zagreba po šesti puta.
Započele su aktivnosti oko nabave i realizacije video nadzora u svim vozilima ZET-a.

SKUPŠTINA SINDIKATA JE U PETAK 9.6.2017. G. U 18 SATI U RESTORANU „MALI RAJ“ U STENJEVCU. POZIVA SE ČLANSTVO DA SE ODAZOVE U ŠTO VEĆEM BROJU NA SKUPŠTINU, TE AKTIVNO SUDJELUJE U KREIRANJU SINDIKALNIH AKTIVNOSTI U BUDUĆNOSTI

detaljne informacije u tajništvu na tel. 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

 • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
 • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
 • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
 • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
 • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon