SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik 18.01.2017.

SINDIKATI ZAUZELI  JASAN STAV OKO ORGANIZACIJE

Nakon što je stigao zahtjev iz Uprave podružnice oko nastavka i dovršenja Nove organizacije podružnice ZET-a, koja nije cjelovita i u kojoj nema otežanih uvjeta rada, te po kojoj bi za više od 900 radnika ZET-a prijetilo smanjenje koeficijenata, sindikati koji djeluju od interesa za radnike ZET-a su se očitovali na Prijedlog Uprave

ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o.
Podružnica Zagrebački električni tramvaj
17.siječnja 2017.g.

PRAVNI POSLOVI

Predmet: Odgovor sindikata koji djeluju u ZET-u na Prijedlog Uprave podružnice ZET-a o donošenju Priloga Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta podružnice Zagrebački električni tramvaj

Poštovana,
Nakon što smo od Vas dobili prijedloge Priloga 4. i 5. (sistematizacija radnih mjesta po organizacijskim jedinicama i karte radnih mjesta) Pravilnika o  organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta podružnice Zagrebački električni tramvaj, dolje potpisani sindikati očituju se kako slijedi
1.U dopisu navodite da isti dajete sindikatima na SAVJETOVANJE  umjesto da pozovete sindikate na PREGOVORE, jer je spomenuta tematika predmet kolektivnog pregovaranja sa sindikatima
2.Organizacija i sistematizacija radnih mjesta podružnice ZET-a nije u cijelosti dovršena, te kao takva nije primjenjiva, jer nije u skladu sa odredbama TKU-a. Ovakva organizacija ne bi se mogla primjenjivati na preko 900 radnika ZET-a u koliko ne izmijenimo čl.71 TKU-a, bez čije prilagodbe postojećem stanju u ZET-u nije moguće sprovesti cjelovitu organizaciju
3.Također, u ovom Prijedlogu organizacije nije zastupljen (izostavljen je) Tarifni prilog 2 (uvjeti teži od normalnih) Kolektivnog ugovora za radnike ZET-a, koji je sastavni dio Temeljnog kolektivnog ugovora

Radi svega gore navedenog predlažemo da se pristupi izmjeni čl.71 TKU-a, te nakon toga izradi Nove organizacije podružnice ZET-a.

ZAJEDNIČKI STAV SEDAM SINDIKATA ZET-a :

  1. Sindikat vozača i prometnih radnika - Jelić,
  2. Sindikat branitelja i radnika - Matijević,
  3. Sindikat tramvaja busa i servisera - Harni,
  4. Sindikat radnika JGPPRH - Kočet,  
  5. Sindikat UVA - Vlašić,
  6. Vozački strukovni sindikat - Čermak i
  7. Vozački sindikat – Marić

 Samo jak i brojan sindikat može zaštititi Vaše interese

DOPIS PREMA UPRAVI PODRUŽNICE

Predstavnici sedam sindikata u ZET-u su uputili dopis Upravi podružnice u kojoj upozoravaju na neprihvatljive aktivnosti u svezi premještaja radnika, pozivanja na razgovore i pokušaj umanjenja prava radnika pripremajući rješenja koja nisu u skladu sa postojećim stanjem i pripremajući Ugovore o radu sa određenim umanjenjima, što je nedopustivo i u suprotnosti sa odredbama TKU.

Tekst dopisa:
„Poštovana, imamo saznanja da se organiziraju razgovori sa pojedinim radnicima u svezi premještaja na druga radna mjesta a nekima su već i izdana rješenja o premještaju i novi Ugovori o radu, i ako Nova organizacija nije završena i usvojena.
Stoga  od Vas tražimo da navedene radnje zaustavite do završetka procesa organizacije u cijelosti.
Ukoliko se te aktivnosti nastave, sindikati će poduzeti radnje u zaštiti interesa radnika podružnice ZET-a, sukladno pozitivnim zakonskim propisima.
U očekivanju uvažavanja stavova sindikata i nastavku socijalnog dijaloga sa sindikatima
srdačno Vas pozdravljamo“

Sindikat vozača i prometnih radnika zajedno sa drugih šest sindikata koji rade u interesu radnika, neće prihvatiti da se ugrozi preko 900 radnika i da isti dobiju Ugovore o radu sa manjim koeficijentima od sadašnjih.
Neprihvatljivo nam je da se za mjesto otpremnika, kontrolora, dispečera ili prometnika, te poslovođu u servisu traži viša ili visoka stručna sprema.
Sindikat vozača i prometnih radnika je već davno poveo inicijativu da se svim radnicima koji imaju VŠS ili VSS, pronađe radno mjesto sukladno stručnoj naobrazbi a da se za gore navedena radna mjesta biraju dobri, kvalitetni i iskusni vozači ili majstori koji znaju najbolje kako organizirati i voditi promet ili organizirati proces posla u održavanju i servisima.

Možda je ovo pokušaj dolaska većeg broja visoko obrazovanih ljudi izvana na mjesta otpremnika, kontrolora, poslovođe i dr. koji o tom poslu nemaju pojma a naši dugogodišnji kvalitetni radnici koji imaju sve u „malom prstu“ neće moći dobiti prigodu.
To nije za Sindikat vozača i prometnih radnika  prihvatljivo i učiniti ćemo sve da takav pokušaj zaustavimo !

VOZAČI AUTOBUSA DOBILI UGOVORE NA NEODREĐENO

Nakon inicijative Sindikata vozača i prometnih radnika, te održanog sastanka voditelja kadrovske službe Pavičića, direktorice za ljudske resurse u ZGH Željke Šurbek Deduš i predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika Jelića vozačima autobusa koji su imali Ugovor o radu do promjene upravljačke strukture, potpisan je Ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Izuzetak je neznatan broj vozača koji imaju treći stupanj škole, koji su dobili Ugovor na šest mjeseci.

Kako se priprema rješenje Nove organizacije podružnice i rješenje zapreka oko izdavanja rješenja svima uskoro će i preostali vozači dobiti rješenja na neodređeno vrijeme.

Mnogi su vozači više od dvije godine a nije im se povećao koeficijent sukladno dogovorenom, te se nastavlja se aktivnost Sindikata vozača i prometnih radnika u tom smjeru.
Svi vozači ali i ostali radnici koji su primljeni na manje koeficijente moraju ostvariti uvećani koeficijent nakon dvije a isti kao i ostali nakon tri godine rada.

Očekujemo uskoro rješenje navedenog problema i ostvarenja pripadajućeg koeficijenta za svakog radnika.

Vozač autobusa nakon dvije godine mora dobiti koeficijent 2.30 a nakon tri godine kao i ostali 2.40 i od toga Sindikat vozača i prometnih radnika neće odustati, jer je to predviđeno potpisanim Pravilnikom između sindikata i Uprave ZET-a.

KOMENTAR:

Sindikat vozača i prometnih radnika je kao i nebrojeno puta do sada znao zaštititi interese radnika podružnice ZET-a. Sačuvali smo TKU čime smo osigurali prava radnika u nadolazećem periodu, bez umanjena.

Nismo pričali i prodavali demagogiju da ćemo ovo ili ono, nego što smo obećali i napravili smo.
Uspjeli smo ujediniti sedam sindikata u ZET-u, što nam daje ogromnu snagu u vremenu koje je pred nama.
Svjesni smo da ima puno problema od nedovršene organizacije do nedostatka radnika svih struktura.
Uvjereni smo da ćemo uz sve veću potporu radnika ZET-a riješiti anomalije u TKU i izmijeniti članak 71 koji je uzrok problema preko 900 radnika i izaziva nesigurnost na radnom mjestu.

Moramo osigurati preduvjete da svatko dobije rješenje sa naslova radnog mjesta a time i plaću.

Riješili smo problem TKU-a ali je pred nama  još puno posla.
Mi Vam nećemo pričati „bajke“ nego Vas pozivamo da zajedno rješavamo sve probleme.

Nitko Vam ništa nije a i neće pokloniti a da se za to nije izborilo i zato budite član sindikata.


PRODAJA:
Povoljno kupanje u ST. Toplicama, kupanje u unutarnjim i vanjskim bazenima sa korištenjem saune 35 kn, kupanje, kupanje+sauna + masaža 30 min 80 kn, kupanje i ručak komplet  63 kn. Korištenje uz člansku iskaznicu.
Kupanje u Tuheljskim za 45kn odrasli i 30 za djecu.
Možete povoljno naručiti piletinu- isporuka 31.1. u 12 i 30.
Povoljno med.
Najveća socijalna davanja za članove u SVPRZZ.
Pozajmica od 5000 kn bez kamata nakon učlanjenja

detaljne informacije u tajništvu na tel 3651 516 i 517, te na web i facebook stranici sindikata

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon