SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br 81. - 17.10.2019.

POVEĆANA MATERIJALNA PRIMANJA (POTPISAN DIO KOLEKTIVNOG UGOVORA)

Nakon što je predsjednik SVPRZZ Anto Jelić na sastanku sa pročelnicom Mirkom Jozić i direktoricom ZET-a Ljubom Romčević Žgelom dogovorio povećanje primanja radnika ZET-a kroz neoporezivi dio, tekst dijela Kolektivnog ugovora za radnike ZET-a je usuglašen sa predsjednikom SZH i predložen za potpisivanje. Isti je potpisan u prostorima gradske Uprave.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNIKE ZET-a

Pregovarački odbor Sindikata (Jelić i Jović) su napravili zajednički prijedlog dijela Kolektivnog ugovora za radnike ZET-a, te isti poslali na uvid Pregovaračkom odboru poslodavca koji je predloženi tekst ugovora prihvatio i prijedlog je upućen u proceduru na potpisivanje. U prostorima gradske uprave 9. listopada 2019.g. održan je sastanak pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca, na kojem je potpisan usuglašeni tekst Kolektivnog ugovora za radnike ZET-a.

POJAŠNJENJE POJEDINIH ČLANAK POTPISANOG KU

ČL.1. „Utvrđuje se da je kod Poslodavca na snazi Kolektivni ugovor za radnike u trgovačkom društvu Zagrebački električni tramvaj, d.o.o., koji je identičan sadržaju Temeljnom kolektivnom ugovoru za radnike u trgovačkom društvu ZGH sa pripadajućim dodacima“. Ovo je možda i najvažniji članak Kolektivnog ugovora jer je napokon u punom sadržaju priznat postojeći Kolektivni ugovor za radnike ZET-a sa svim dodacima.
ČL.4. „ Radniku u 2019.g. umjesto jednokratnog dodatka –božićnice pripada pravo na jednokratnu novčanu naknadu u neto iznosu od 3.500.00 kn, a koja će biti isplaćena najkasnije do 20.prosinca tekuće godine“  što znači da će svaki radnik dobiti više za 616, 87 kn od predviđene božićnice
ČL.6. „ Radniku pripada pravo na nagradu koja će se isplatiti u neto iznosu od 500 kn za mjesec listopad, studeni i prosinac 2019.g. a koja će se isplatiti do zadnjeg dana u mjesecu.

 REZIME: Ovim potpisom Kolektivnog ugovora za radnike ZET-a, priznat je dosadašnji  Kolektivni ugovor za radnike ZET-a u cijelosti. Svaki radnik ZET-a je u prosjeku dobio mjesečno povećanje za oko 900 kn ( oko 200-250 kn,  iz čl.4, 500 kn nagrada svaki mjesec i 616 kn iz povećanja za nagradu umjesto božićnice podijeljeno na tri iznosi po 205 kn, što  iznosi po oko 900 kn povećanja za svaki mjesec). Bitno  je da se izmjene primjenjuju samo do kraja 2019.g.

NASTAVAK PREGOVORA:

SVPRZZ nastavlja sa pritiskom da se ubrzaju kolektivni pregovori za Novi kolektivni ugovor za radnike i da se isti završe do početka prosinca 2019. kako bi Novi KU mogao biti primijenjen od 1.1.2020 .g. SVPRZZ ima snagu realizirati 1. Povećanje plaća radnika ZET-a, 2. Izjednačiti sve koeficijente ( ukinuti radna mjesta I, II i III ) te osigurati svima istu plaću za jednake poslove. 3. Izmijeniti čl. 71. (da svi radnici mogu dobiti rješenja sa naslova radnog mjesta kojeg obavljaju). Pozivamo sve radnike, koji još nisu članovi Sindikata,  da se učlane u Sindikat, jer samo snažan i moćan sindikat može realizirati zacrtane ciljeve.

UGOVORI NA NEODREĐENO VRIJEME – KASNE

Nakon što je predsjednik SVPRZZ postigao dogovor s direktoricom ZET-a da svi vozači autobusa i tramvaja, te ostali radnici dobiju Ugovore na neodređeno već nakon prvoga ugovora, počela je realizacija i vozači autobusa su potpisali Ugovore na neodređeno ili je u tijeku potpisivanje istih. Ugovori za vozače tramvaja koji su pripremljeni na neodređeno vrijeme i poslani u Grad na potpis gradonačelniku nisu još stigli. Iz navedenoga a dok ne stignu predloženi Ugovori na neodređeno radno vrijeme za vozače tramvaja isti će potpisati Ugovore na mjesec dana. Predsjednik  SVPRZZ je zatražio od gradonačelnika da čim prije riješi navedene ugovore i da mladi ljudi mogu planirati svoju budućnost i svojoj obitelji osigurati egzistenciju. Postignut je dogovor s direktoricom ZET-a da i vozači autobusa koji su u srpnju potpisali i treći puta Ugovore o radu na određeno, dobiju Ugovore na neodređeno vrijeme. Očekujemo žurnu realizaciju.

UVRŠTENI ZAHTJEVI USVPRH U IZMJENU KAZNENOG ZAKONA

Nakon što je USVPRH zajedno sa SPIV organizirao prosvjednu kolonu autobusa ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i zaustavio promet u RH na deset minuta, te nakon održanih sastanaka u Ministarstvu pravosuđa, polučeni su rezultati navedenih aktivnosti. U Sindikat je stigao odgovor državnog tajnika Jure Martinovića: Na sastanku održanom 5.rujna 2019.g. u prostorijama pravosuđa, na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva pravosuđa, te predstavnici Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikata prometa i veza, dogovoreno je osigurati dodatnu kaznenopravnu zaštitu osobama koje obavljaju poslove javnog prijevoza putnika, slijedom čega navodimo kako Nacrt prijedloga Zakona u svom članku 18. predviđa novo kazneno djelo „ Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnoga interesa ili je u javnoj službi (novi članka 315. b Kaznenog zakona ) Aktivnosti USVPRH su polučile rezultat i radnici ZET-a, vozači, kontrolori karata i ostali radnici ZET-a će imati veću sigurnost na radnome mjestu, što je i bio cilj zaustavljanja prometa.

KOD 95

SVPRZZ je osigurao pokrivanje dijela troškova za periodičku izobrazbu (KOD 95 ) u iznosu od 400 kn za svoje članove. Kako do kraja godine i početkom iduće, veliki broj vozača ide na izobrazbu , molimo da se javite u Sindikat najkasnije mjesec dana ranije, kako bi u slučaju većeg broja polaznika osigurali izobrazbu u pogonima Podsused i Dubrava. Pokrivanje troškova se odnosi samo na članove SVPRZZ sa uputnicom Sindikata. Molimo članove koji žele ostvariti navedenu pogodnost da se jave na vrijeme u Sindikat. SVPRZZ je za svoje članove osigurao najpovoljnije prekvalifikacije, polaganje vozačkih ispita i drugo uz dodatni popust od 10% za članove.

UPUĆEN DOPIS MINISTRU MARIĆU

Predsjednik SVPRZZ je uputio dopis ministru financija Zdravku Mariću u kojem se traži da se radnicima koji su blokirani ili imaju zaštićeni račun, dodatak na ishranu isplati na zaštićene račune. „ Poštovani ministre vjerujemo da će te dodatak za troškove prehrane omogućiti da se isplati na zaštićeni račun, kako bi se i radnici koji imaju zaštićene račune mogli prehraniti“  stoji u dopisu predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika Ante Jelića.

Pozivaju se svi radnici ZET-a, koji imaju i žele nastaviti koristiti CROATIA DOPUNSKO OSIGURANJE, da se jave u tajništvo Sindikata. Korisnici  koji se ne jave do početka prosinca ugovori će biti raskinuti.

SVPRZZ poziva članove i ostale radnike ZET-a da dođu na Sljeme na„Festival kestena“ 19.10.  Osigurani su pečeni kesteni, gljivarski kotlić i grah uz živu glazbu. Dođite obiteljski i provedite ugodno druženje na Sljemenu“

ozači, nemojte izlaziti s neispravnim vozilima i pišite u knjigu vozila autobusa koji ne griju. Nemojte davati izjave u prometnim nezgodama prije savjeta s odvjetnikom.

Vozači tramvaja, ne vozite tramvaje koji ne bacaju pijesak i okreću skretnice na „zadržavanju“  

SVPRZZ organizira jednodnevni izlet u Vukovar 8.11.2019.g. Članovi koji žele ići neka se jave kod povjerenika po pogonima. Prednost imaju članovi koji nisu do sada bili na izletu.

Cjelovite informacije možete dobiti na tel. 3651-516 i 517, te na web i facebook

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon