SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 31. od 26.04.2017.

SPREMNI SMO ODGOVORITI?

Sada je već svima jasno da Uprava zagrebačkog holdinga ignorira zahtjeve sindikata koji djeluju u ZGH i odugovlači ili izbjegava započeti kolektivno pregovaranje. Sindikati su očekivali otvaranje pregovora od strane Uprave , no ništa od toga. Nakon što nismo dobili nikakav prijedlog, sindikati su na sastanku 5.4.2017.g donijeli odluku i zatražili otvaranje pregovora o izmjenama čl. 69. i čl. 71. TKU-a za radnike Zagrebačkog holdinga, d.o.o. No uprava ZGH se oglušila i na taj zahtjev i time pokazala da ne uvažava sindikate kao partnere.

Ponašanje Uprave ZGH je ne primjereno i sindikatu ne prihvatljivo, jer  ne rješavanjem problema isti se samo gomilaju i sutra će doći svima nama  na naplatu. Da li ima moralne ili bilo koje druge odgovornosti prema više od 10 000 radnika, jer sutra možda nećemo moći naći rješenje za probleme. Nedostaje nam radnika u održavanju,električara, bravara, mehaničara, kontrolno prometnog osoblja, čistačica...!
Nedostaje rezervnih dijelova, zaštitne opreme, odjeće i obuće, loše i nekvalitetno održavanje autobusa i tramvaja, sve su to gorući problemi i sindikati ne smiju biti samo nijemi promatrači. Nećemo i nemamo pravo dopustiti bilo kome da svojim ne radom ili ne znanjem ugrozi egzistenciju velikog broja obitelji.

Sindikat vozača i prometnih radnika je zajedno sa drugih šest sindikata predlagao rješenja, na tragu zadržavanja sadašnjih prava radnika podružnice Zagrebačkog električnog tramvaja i ostvarenja rješenja sa naslova radnog mjesta kojeg trenutno rade. No nije bilo sluha i Uprava nije prihvatila da se kroz organizaciju riješi problem čl.71. Moramo zaustaviti dolazak sve više vanjskih izvođača radova, dok istovremeno naši radnici mogu sve to odrađivati daleko bolje i kvalitetnije.
Dolazak zaštitarskih tvrtki u V. Goricu pa i u Podsused, održavanje tramvaja i održavanje čistoće lagano preuzimaju drugi a naši radnici to mogu  raditi. Zar ne bi mogao radnik sa umanjenom sposobnosti ili invalid rada biti na zaštitarskom mjestu ? Problema puno a Uprava ZGH ne daje inicijativu i ne reagira na zahtjeve Sindikata. Mi moramo riješiti čl.71 kako bi svi dobili pripadajuća rješenja i moramo pokrenuti postupak kolektivnih pregovora pa bilo to i drugim metodama. Na potezu su sindikati koji su u ZGH

UGOVORI NA NEODREĐENO VRIJEME

Postignutim dogovorom Sindikata vozača i prometnih radnika sa voditeljicom podružnice Ljubom Žgelom i gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem, svi vozači autobusa, parkirači i vozači invalidnih vozila koji su dulje od 6 mjeseci zaposleni u podružnici, dobivaju Ugovore na neodređeno vrijeme. Ukupno 149 vozača je na popisu za Ugovor na neodređeno vrijeme.

Na upite pojedinih kolega koji su prije izvjesnog vremena dobili produljenje Ugovora  na određeno vrijeme (na 6 mjeseci ili na godinu dana) po postignutom dogovoru isti će dobiti nove Ugovore na neodređeno vrijeme. Nakon što svi vozači dobiju predviđene Ugovore, Sindikat vozača i prometnih radnika će pokrenuti postupak za usklađivanje koeficijenata. Po Pravilniku bi svi vozači autobusa i invalidnih vozila, koji su dulje od dvije godine i kvalitetno obavljaju svoj posao trebali dobiti koeficijent 2.30 i nakon tri godine bi se trebali izjednačiti sa ostalim vozačima, tj. koeficijent 2.40

ZAŠTITIMO VOZAČE I KONTROLORE

Kako smo u zadnje vrijeme svjedoci nemilih događaja koji ugrožavaju sigurnost vozača autobusa, Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, Alenu Ostojiću predsjedniku savjeta za sigurnost Grada Zagreba, Pavlu Kalinuću i Vlatku Cvrtila članovima savjeta, Dinku Biliću pročelniku za promet, Ani Stojić Deban predsjednici Uprave ZGH i Ljubi Žgeli voditeljici podružnice.

U dopisu između ostalog stoji „ Kako su vozači i kontrolori ZET-a izloženi na milost i nemilost putnika koji se žele iživljavati na istima, tražimo pod žurno da se poduzmu aktivnosti u zaštiti vozača i kontrolora ZET-a. Sindikat vozača i prometnih radnika traži da se osiguraju sredstva i da se sva vozila stave pod video nadzor, čime bi se podigla razina sigurnosti prometnog osoblja ZET-a a time i putnika“. Dopis u cijelosti možete pročitati na web stranici sindikata. P.S. Stigla je povratna informacija od predsjednika savjeta za sigurnost Alena Ostojića da je zatražen i dogovoren sastanak sa gradonačelnikom na tragu navedenog zahtjeva. Očekujemo napokon pozitivne pomake.

OSIGURANA PROSTORIJA

Nakon što je na sastanku Upravnog vijeća sindikata, predsjednik IO AP V. Gorica Živko Tokić iznio problem prostora za vozače na okretištu u Velikoj gorici i taj problem je riješen. Na sastanku predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika Jelića sa voditeljicom podružnice Ljubom Žgelom dogovoreno je da se prostorija u kojoj je nekada bio otpremnik u V. Gorici da na korištenje vozačima. U istu se treba ugraditi klima uređaj i osigurati ključeve za vozače, te bi se drugi tjedan trebala osigurati primjena dogovora. Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio i da se uredi.

STIŽU POLO MAJICE

Nakon održanog sastanka predstavnika Sindikata vozača i prometnih radnika sa direktorom proizvodnje URIHA, Goranom Folnegovićom i sa voditeljicom proizvodnje Dijanom Stanković, na kojem je izraženo nezadovoljstvo nepoštivanjem rokova isporuke službene odjeće, te zahtjevom za poštivanje istih ili će Sindikat vozača i prometnih radnika zatražiti raskidanje ugovora, uslijedila je brza reakcija predstavnika URIHA.

Isporuka polo majica kreće u ponedjeljak i svih 3769 muških polo majica biti će isporučeno do petka 28. travnja 2017.g. (ženske polo majice isporučene) Očekujemo da se riješi daljnja dinamika isporuka službene odjeće kako bi vozači i ostali koji nose službenu odjeću mogli istu zadužiti na vrijeme, sukladno Pravilniku o službenoj odjeći. Na sastanku su ispred Sindikata bili nazočni  dopredsjednik za tramvajski podsustav Vidović i predsjednik Jelić. Zatražen je i dogovoren sastanak sa voditeljicom ekonomsko financijskih poslova Željkom Mesic, voditeljicom komercijale Božane Cvek i šefom skladišta Draženkom Hlupićem u traženju rješenja.

SASTANAK SINDIKATA SA VODITELJICOM

Održan je sastanak predstavnika sedam sindikata (Kočet, Matijević, Vlašić, Harni, Marić, Čermak i Jelić)  sa voditeljicom podružnice ZET-a Ljubom Žgelom na temu problema u podružnici. Sindikati su izrazili nezadovoljstvo primanjem radnika na mjesta na kojima mogu raditi i ispunjavaju uvjete naši radnici, te zatražili da naši radnici moraju dobiti prigodu. Ukazano je na probleme zaštitara i vatrogasaca i zatraženi sastanci u traženju rješenja.

ne plaćajte kazne za prekršaj dok se ne savjetujete sa odvjetnikom sindikata
Na zahtjev Sindikata vozača i prometnih radnika, riješen sanitarni čvor na Mihaljevcu te se traži kvalitetno održavanje istog
Odličan odaziv na mamografski pregled u Dubravi, uskoro očni pregled
Održan sastanak IO TP Trešnjevka, izvješće je na oglasnoj ploči Sindikata

PRODAJA:

  • Povoljno kupanje u ST. Toplicama, kupanje u unutarnjim i vanjskim bazenima sa korištenjem saune 35 kn, kupanje, kupanje+sauna + masaža 30 min 80 kn, kupanje i ručak komplet 63 kn. Korištenje uz člansku iskaznicu.
  • Kupanje u Tuheljskim za 45kn odrasli i 30kn za djecu.
  • Pregledi i obrada (magnetna) i u poliklinici Drinković, sve za članove jeftinije od 30- 50%.
  • Poliklinika Doko- pregledi i obrada 30 % jeftinije.
  • Najveća socijalna davanja za smrt člana, člana obitelji, rođenje djeteta, boravak u bolnici 100 kn po danu, Sindikat snosi 50% od plaćene kazne na radnom mjestu i druge pogodnosti koje ima ovaj Sindikat.
  • BAMT- Mače od igle do lokomotive na 50 rata za članove,

Pozajmica u iznosu 5 000 kn na dvanaest obroka, bez kamata, jedanput godišnje i mala od 1000 kn.

detaljne informacije u tajništvu na tel. 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon