SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 28 od 15.03.2017.

PREUZMIMO ODGOVORNOST!!!

Od kako je prvi puta mijenjana organizacija ZET-a ( 2014.g.) pa do Nove organizacije koja je napravljena i ne dovršena u cijelosti 2015.g. iste nisu usklađene sa čl.71 TKU-a, što izaziva određenu konfuziju među radnicima ali i odgovornim osobama, koje pokušavaju provesti istu.

Ne usuglašenost pojedinih akata podružnice i TKU-a je dovelo do opće pomutnje izdavanjem novih Ugovora o radu za pojedine radnike.
Sadržaj ugovora nije na tragu postignutih dogovora i zadržavanja sadašnjih prava i iz tog razloga  Sindikat vozača i prometnih radnika zajedno sa šest sindikata ZET-a ali i svim sindikatima koji djeluju u ZGH, traži rješenje !

Iako se radnicima podružnice ZET-a i ZGH, pokušava plasirati dezinformacija da su problemi nastali u Novoj organizaciji, istina je sasvim drugačija.

Od kako je sklopljen TKU, u travnju 2002. g. u kojem su napravljene tadašnje grupe složenosti, već tada su postojali navedeni problemi. U istima stoji da je u IV grupi složenosti KV i SSS sa koeficijentom 1.81-2.10. te V grupa složenosti VK i SSS sa koeficijentom 2.11-2.40, dok VI grupa iziskuje VŠS i koeficijente od 2. 41- 2.60.
Iz navedenog je vidljivo da svi problemi radnika ZET-a, kreću iz čl. 71. TKU-a a isti imaju veće ili ne usklađene koeficijente sa stručnom spremom i grupama složenosti.

Sindikati su u Novoj organizaciji, Pravilnikom omogućili  dobivanje i zadržavanje većeg koeficijenta od određenog stručnom spremom i grupom složenosti,ako je isti u organizacijskoj jedinici radio više od 5. godina. No Uprava ZGH ne želi prihvatiti Pravilnik koji je potpisao i Pregovarački odbor poslodavca, te sindikatima preostaje izmjena čl.71. No pojedini predstavnici sindikata ne žele dati doprinos ili izbjegavaju ući u pregovore za izmjenu navedenog članka.

Sindikat vozača i prometnih radnika je svjestan odgovornosti koju imamo i zajedno sa sindikatima koji imaju hrabrosti, mora krenuti u navedene izmjene, kako bi radnici ZET-a ali i cijelog ZGH napokon prestali biti u strahu od neizvjesnosti pred kojom se nalaze. Prigoda za rješavanje ovog problema je trenutno najpogodnija. Idu lokalni izbori i to je vrijeme velikih ustupaka i to moramo iskoristiti.

Sindikat vozača i prometnih radnika je dobio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u kojoj stoji da nema opravdanja za otkazivanje  TKU-a zbog pozitivnog poslovanja ZGH. Uzimajući u obzir sve okolnosti nikada nije bilo povoljnije vrijeme za rješavanje problema radnika ZET-a i ZGH.

Da li su svi sindikati spremni iskoristiti ovu prigodu i uskladiti članak 71. TKU-a sa stvarnim stanjem?

Nakon što svi radnici dobiju pripadajuće koeficijente i dodatke za uvjete težih od normalnih, treba ozbiljno razmisliti o slijedećim aktivnostima Sindikata.

Sindikat vozača i prometnih radnika će, nakon što se usklade akti u ZGH i radnicima izdaju rješenja sukladno postignutim dogovorima, pokrenuti postupak pregovora o povećanju plaća.
Vrijeme za traženje povećanja plaća je sazrelo iz razloga pozitivnih gospodarskih aktivnosti RH, rasta BDP-a i rasta potrošačkih cijena i komunalija.
Mi ne obećavamo i ne pričamo bajke nego radimo od interesa za radnike ZET-a.   

Upravno vijeće Sindikata vozača i prometnih radnika je na sjednici održanoj 14.ožujka 2017.g. donijelo odluku da se pokrene postupak izmjene članka 71. TKU-a, kako bi se zaštitili radnici koji rade na mjestima na kojima ne udovoljavaju stručnom spremom u grupama složenosti i da bi radnici koji rade na pojedinim radnim mjestima mogli dobiti pripadajuća rješenja.  

Provjeri,  zašto je Sindikat vozača i prometnih radnika daleko najbrojniji

ZAUSTAVLJENO POTPISIVANJE UGOVORA

Kako su radnici podružnice ZET-a koji rade kao zaštitari, pozvani da potpisuju nove Ugovore o radu, uslijedila je reakcija Sindikata i postupak je obustavljen. U predloženim Ugovorima o radu nisu bili definirani uvjeti teži od normalnih i ostali dodaci, što nikako i ni po koju cijenu nećemo prihvatiti. Sindikat vozača i prometnih radnika, zajedno sa ostalih šest sindikata, smatra da je Nova organizacija ovakva i nedovršena, ne važeća i ne prihvatljiva.

Sedam sindikata ZET-a ( Sindikat branitelja i radnika- Matijević, Sindikat vozača tramvaja,busa i servisera-Harni, Sindikat UVA- Vlašić, Sindikat radnika JGPPRH- Kočet, Vozački sindikat- Marić, Vozački strukovni sindikat- Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika- Jelić) su poslali Upravi ZGH i ZET-a dopis u kojem traže da se zaustave sve radnje u s vezi primjene Nove organizacije, dok se ne promijeni čl.71 TKU-a i isti ne uskladi sa stvarnim stanjem u ZET-u. Nećemo prihvatiti polovična i ne cjelovita rješenja koja su na štetu radnika koje predstavljamo. Radnici koji dobiju poziv za potpisivanje bilo kakvog ugovora neka se prije potpisa jave u sindikat.

Ukoliko sami i bez sindikata potpišete bilo kakav pa i nepovoljan Ugovor, sindikati ne mogu utjecati na promjene istog, jer potpisom dviju strana Ugovor postaje zakonit. Imate svoj Sindikat i zaštiti te se!

UPUĆEN ZAHTJEV ZA UGOVORE O RADU ZA VOZAČE AUTOBUSA

Nakon održanog sastanka predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika sa voditeljicom podružnice dogovoreno je da se sa vozačima autobusa i parkiračima kojima istječe Ugovor na određeno vrijeme u svibnju 2017. g.potpiše Ugovor na neodređeno vrijeme.

Ugovori su potpisani od strane Uprave ZET-a i poslani na potpis u ZGH, te se očekuje njihovo prihvaćanje u predloženom obliku.
Ostalo je još mali broj vozača i parkirača koji će dobiti Ugovor na određeno ali i taj problem će biti riješen.

Ostaje neriješen problem pripadajućih koeficijenata ali i to bi trebalo uskladiti nakon rješenja članka 71. TKU-a i dovršetkom Nove organizacije. Sindikat neće dopustiti da vozači nakon tri godine rada u ZET-u ne dobiju koeficijent 2.4

VOZAČI TRAMVAJA POTPISALI UGOVORE O RADU

Nakon što su kandidati za vozače tramvaja, uspješno obavili prekvalifikaciju i položili za vozača tramvaja (H kategorija) isti su potpisali Ugovor o radu na određeno vrijeme (šest mjeseci) sa koeficijentom 2.20 i počeli su obuku sa starijim vozačima (mentorima).

Želimo im puno sreće u ovom iznimno teškom i odgovornom poslu a mentorima puno strpljenja u obučavanju. Iskusne i dugogodišnje vozače molimo da im budu od svesrdne pomoći i pomognu kada im pomoć bude potrebna.

Sindikat vozača i prometnih radnika je pritiskom na Upravu ZET-a osigurao da se vozačima tramvaja dok su na obuci plati redoviti fond sati. Veliki broj se učlanio u Sindikat vozača i prometnih radnika, te očekujemo i preostale da se učlane, kako bi imali pravnu i svaku drugu pomoć .  

Sindikat vozača i prometnih radnika uputio je zahtjev za smanjenje dvokratnih službi u tramvajskom podsustavu. U vrijeme nedostatnog broja vozača tramvaja, možda je bilo i opravdanog razloga za povećanje dvokratnih službi ali su te okolnosti prestale i tražimo da se dvokratne službe smanje na razinu prije povećanja

Uskoro kreće realizacija zahtjeva u opremanju prostorije za razvrstače i uređenje sanitarnih čvorova i tuš kabina u tramvajskom servisu Dubrava

Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio naputak kontrolorima karata da svoj posao obavljaju sukladno Pravilniku. Cijeli tekst je objavljen na oglasnoj ploči i na stranici Sindikata

Sindikatu je neprihvatljiv odgovor odjela za organizaciju prometa u kojem stoji da nema potrebe za povećanjem voznih vremena na tramvajskom podsustavu. Tražimo zajednički sastanak Sindikata i vodstva Centra kako bi navedeni problem riješili.

Upućen je dopis u kojem se traži očuvanje dostojanstva zaštitara i povećanja broja čuvarskih mjesta


PRODAJA:

  • Povoljno kupanje u ST. Toplicama, kupanje u unutarnjim i vanjskim bazenima sa korištenjem saune 35 kn, kupanje, kupanje+sauna + masaža 30 min 80 kn, kupanje i ručak komplet 63 kn. Korištenje uz člansku iskaznicu. Kupanje u Tuheljskim za 45kn odrasli i 30kn za djecu.
  • Pregledi i obrada (magnetna) i u poliklinici Drinković, sve za članove jeftinije od 30- 50%.
  • Poliklinika Doko- pregledi i obrada 30 % jeftinije.
  • Najveća socijalna davanja za smrt člana, člana obitelji, rođenje djeteta, boravak u bolnici 100 kn po danu, Sindikat snosi 50% od plaćene kazne na radnom mjestu i druge pogodnosti koje ima ovaj Sindikat.
  • BAMT- Mače od igle do lokomotive na 50 rata za članove,

Pozajmica u iznosu 5 000 kn na dvanaest obroka, bez kamata, jedanput godišnje i mala od 1000 kn.

detaljne informacije u tajništvu na tel. 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon