SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 20

POKUŠAJ NAMETANJA PRAVILNIKA

Sindikat vozača i prometnih radnika je dobio prvostupanjsku presudu u sporu koji je pokrenuo protiv Uprave ZGH o nezakonitom i neopravdanom otkazivanju TKU-a, i ista je 2.11.2016.g. bila   javno objavljeno u „Sindikalnom glasniku“ broj 19.

Uvjereni smo da će Sindikat vozača i prometnih radnika dobiti i pozitivan ishod i na vrhovnom sudu, ako do istoga dođe žalba Uprave ZGH. No unatoč prvostupanjskoj presudi Uprava ne odustaje od namjere da „može sama donositi odluke o pravima radnika bez utjecaja sindikata“ i u Sindikat vozača i prometnih radnika, 10.studenog 2016.g. stiže na očitovanje Prijedlog pravilnika o radu, kojeg je donijela Uprava ZGH.

U dopisu prema Sindikatu stoji: sukladno odredbama čl. 150 Zakona o radu (NN br. 93/14) u privitku Vam u postupak savjetovanja dostavljamo Prijedlog pravilnika o radu Zagrebačkog holdinga d.o.o. Tekst navedenog Prijedloga donijela je Uprava Društva na 471 sjednici od 3.11. 16

Nakon zaprimljenog Prijedloga pravilnika Sindikat vozača i pr. radnika se očitovao :

Predmet: očitovanje sindikata vozača i prometnih radnika, na prijedlog Uprave ZGH, o namjeravanoj odluci donošenja Pravilnika o radu i savjetovanju sa sindikatom


Poštovana,
Nastavno na prijedlog Uprave ZGH, o očitovanju sindikata na  Prijedlog pravilnika o radu za radnike ZGH,koji je Uprava Društva donijela na 471 sjednici od 3.11.2016. sindikat se očituje: Sindikat vozača i prometnih radnika, ne prihvaća Prijedlog pravilnika o radu za radnike ZGH, jer isti imaju važeći TKU, što je potvrđeno prvostupanjskom presudom na Županijskom sudu u Zagrebu i radnici ZGH ostvaruju prava iz TKU-a. Predloženi Pravilnik o radu može biti u primjeni za radnike koji nisu sindikalno organizirani, jer se sukladno ZOR-u na iste ne odnosi KU. Iz gore navedenog smatramo da je Prijedlog  Pravilnika o radu sam za sindikalno neorganizirane radnike, te za tu grupaciju morate imati akt po kojem isti ostvaruju svoja prava. Za  sindikalno organizirane radnike u primjeni je važeći TKU i Sindikat vozača i prometnih radnika  isti Prijedlog  odbacuju u cijelosti.

Odlukom Uprave ZGH o donošenju Prijedloga pravilnika o radu za radnike u ZGH, vidljiva je namjera otvaranju mogućnosti donošenja odluka o pravima radnika bez utjecaja Sindikata. Sindikat vozača i prometnih radnika je u prvostupanjskoj presudi uspio zadržati vrijednosti TKU-a, a time i mogućnosti da se o pravima radnika može dogovoriti samo socijalnim dijalogom između Uprave i Sindikata. Pravilnik o radu, ma koliko na izgled ne ugrožava prava radnika, Sindikatu nije i nikada neće biti prihvatljiv, jer se isti može donositi kad god se Upravi prohtije i sa pravima koja ista sama određuje. Koliko je ozbiljna bila namjera Uprave o provođenju Pravilnika govori i podatak da su se u podružnicama privremeno zaustavila sva davanja radnicima osigurana putem TKU-a. Nakon saznanja o ne isplati prava iz TKU-a, Sindikat vozača i prometnih radnika je od predsjednice Uprave zatražio poštivanje odredbi iz TKU-a, na što je 15.11.2016.g stigao odgovor o nastavku  primjene  prava iz TKU-a. Iz gore navedenog pozivamo sve radnike koji nisu sindikalno organizirani da se učlane u sindikat po svom slobodnom izboru, jer u slučaju da dođe do sindikalnih akcija (prosvjedi, štrajk, idr.) isti neće moći učestvovati .

Budi član najbrojnijeg Sindikata u ZGH, samo tako si siguran

UPUĆEN ZAHTJEV PREMA UPRAVI PODRUŽNICE

Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis voditeljici podružnice u kojem se traži da se u plan poslovanja za 2017.g. osigura nabavka najmanje deset novih tramvaja, te nakon isporuke 19.novih autobusa predviđenih do kraja godine, ide u nabavku tridesetak novih autobusa, što bi otvorilo mogućnost sustavnog obnavljanja voznog parka. Također tražimo da se osigura nabavka klima uređaja za najmanje deset tramvaja tipa ČKD, osiguraju sredstva i planom predvidi cjelovita rekonstrukcija tramvajskog servisa na Trešnjevci, te potrebiti rezervnih dijelovi, sredstva i oprema.

DOPIS PREMA CENTRU

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika uputio dopis prema voditelju službe za nadzor,upravljanje i razvoj Pašku Đirliću i započetih aktivnosti oko usklađivanja voznih vremena u autobusnom podsustavu, upućen je i dopis za korekcijom vremena u tramvajskom podsustavu, mogućnosti podešavanja glasnoće putem Atrona i izmjene natpisa prilikom povratka tramvaja u spremište. Zatraženo je da se uskladi vrijeme na linijama 4,5,6,7,9 i 17 u dane vikenda, te linije 8 radnim danom. Očekujemo brzo rješenje nedostatnih voznih vremena i sigurnost u prometu.

ODRŽAN JE SASTANAK U POGLAVARSTVU GRADA ZAGREBA

Na inicijativu Sindikata vozača i prometnih radnika održan je sastanak predstavnika sindikata u Poglavarstvu Grada Zagreba. Na sastanku je nazočila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, zamjenica pročelnice Davorka Pejnović, viša savjetnica gradonačelnika Andrea Šulentić, te Sofija Barbir, dok je ispred Sindikata bio dopredsjednik Vidović i predsjednik Jelić. Dogovoreno je da se ubrza postupak izdavanja Ugovora o radu , da se sa Upravom ZGH dogovori izjednačavanje 3,4 i5 stupnja u pripadajući SSS, što je regulirano i Zakonom, te je zatraženo da se Ugovori za vozače na određeno preinače u Ugovore na neodređeno.

ANKA MRAK TARITAŠ U SINDIKATU

Održan je sastanak kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba Anke Mrak Taritaš sa predstavnicima Sindikata vozača i prometnih radnika. U neformalnom razgovoru zatraženo je da nam se očituje o načinu na koji bi g. Taritaš vodila Grad Zagreb u koliko bude izabrana i što misli o ZGH i ZET-u. Razgovor je trajao više od sat vremena, te smo dobili neke od zatraženih odgovora.

REALIZACIJA ZAHTJEVA SINDIKATA

Nakon što je počela ugradnja grijača za retrovizore na kolima ČKD, počinje i obnova upravljačke ploče na istim vozilima. Također je napravljen elaborat i očekuje se zatvaranje vozačkog prostora od strujanja hladnog zraka i stavljanja naljepnica iza vozača na NT 2200.

  • održan je sastanak IO AP Dubrava, na kojem je zatražena priprema vozila za zimu, opremanje zimskim gumama, popravljanje grijanja, te se ukazalo i na loše stanje u održavanju, nedostatak radnika, opreme i sredstava,te rezervnih dijelova.
  • prema Upravi podružnice je upućen zahtjev za nabavkom džepnih kalendarića za pisanje službi. Očekujemo da se isti nabave na vrijeme i podijele do kraja godine.
  • autobusi (2) za Vukovar polaze sa okretišta remize u 4 i 30 a za članove koji stanuju na istoku kod lesnine Sesvete  u 4 i 45.

Organizirajte se dođite na vrijeme

Obitelj Filipović (Veronika i Niko)se zahvaljuje radnim kolegama i prijateljima koji su došli na sprovod prerano preminulom sinu. Zahvala ide i Sindikatu vozača i prometnih radnika koji je organizirao i snosio troškove prijevoza autobusom.

SINDIKALNA PRODAJA: povoljno krumpir 2.kn/kg u vrećama od 15 kg. Varaždinsko kiselo zelje i repa po cijeni od 7 kn/kg, u kanti od 20 kg, cijena kante 30 kn a može i svoja posuda. Povoljno se može naručiti suhomesnati proizvodi panceta, dalmatinska suha šunka, pršut, budžola i hamburger dimljen
Možete dobiti pozajmicu od 5ooo kn na osam do deset rata po učlanjenju i druga  povoljnija prava
VIŠE INFORMACIJA U TAJNIŠTVU SINDIKATA NA TEL. 3651-516 i 517, TE NA WEB I FACEBOOK STRANICI

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon