SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 6

UVODNA RIJEČ:

Sindikat vozača i prometnih radnika nastavlja sa aktivnostima koje su od interesa za radnike podružnice ZET-a, ne obazirući se na stalne pokušaje pojedinih predstavnika sindikata da lažima prema radnicima, obezvrijede ili umanje snagu i rad ovog Sindikata. Kako nemaju svoje aktivnosti i nemaju što prezentirati radnicima, da bi se prekrilo ne znanje i ne snalaženje u sindikalnim aktivnostima pokušavaju prebaciti „lopticu“ na drugu stranu. Isti umjesto da se priklone aktivnostima koje provodi Sindikat vozača i prometnih radnika i zajedno rješavamo nagomilane probleme, samo „gledaju“ što radi ovaj Sindikat i rade suprotno, ma koliko to dobro bilo. Napadaju se prometnici u centru koji svoj posao rade savjesno i korektno, vozači , servisni mehaničari i ostali radnici, te se pokušava devastirati sve do sada dobro napravljeno. Postavljanje upita prema Upravi ZGH „zašto u centru i dispečeri u pogonima rade sa srednjom stručnom spremom“ je više nego nekorektno prema svojim kolegama koji su bili uglavnom dugogodišnji vozači autobusa ili tramvaja.  Isti predlaže Upravi u dopisu da svi vozači moraju voziti sve službe i da sav dosadašnji trud da se vozačima, koji rade u najtežim uvjetima i najodgovorniji posao, ne pogoduje ni po kojoj osnovi. No ništa im od tih nakana neće proći, jer Sindikat vozača i prometnih radnika ima snagu i može osigurati da se svim vozačima izađe u susret i pišu službe za kojima vozači imaju potrebu, bliže mjestu stanovanja i da se vodi briga o vozačima starije životne dobi i sa više staža u ZET-u. Također će i dalje u kontrolno prometnu službu, u centar i na mjesto dispečera dolaziti kvalitetni radnici iz redova vozača, ma koliko se neki trudili da tako ne bude. Sindikat vozača i prometnih radnika ima snagu i moć da sve zacrtane ciljeve provede u djelo i da na taj način  zaštiti interese vozača i svih drugi radnika u ZET-u.

NOVI POKUŠAJ UMANJENA RADNIČKIH PRAVA

Na adresu Sindikata vozača i prometnih radnika je stigao prijedlog Uprave ZGH o „Jedinstvenom katalogu radnih mjesta u ZGH“ u kojem se traži očitovanje Sindikata. U istom nema dodatka na otežane uvjete rada i broj izvršitelja, te su grupe složenosti znatno drugačije od već napravljene Nove organizacije podružnice ZET-a. U prijedlogu jedinstvenog kataloga radnih mjesta i grupa složenosti bi plaća skoro svim radnicima ZET-a bila znatno umanjena i ugrozila bi rad preko 960 radnika koji ne pripadaju u predložene grupe složenosti a trenutno rade na tim poslovima. Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis predsjednici Uprave ZGH u kojem isti smatra neprihvatljivim u cijelosti i u navodu stoji „ smatramo neprihvatljivim prijedlog Jedinstvenog kataloga radnih mjesta za ZGH jer isti ne sadrži otežane uvjete rada i broj izvršitelja, te grupe složenosti nisu u skladu sa već izrađenom Novom organizacijom ZET-a. Također, katalog radnih mjesta sa grupama složenosti, otežanim uvjetima rada i brojem izvršitelja ne može biti premet očitovanja nego kolektivnog pregovaranja“. Nastavno na Prijedlog Uprave ZGH održan je sastanak sindikata koji djeluju u ZGH i isti su podržali stav Sindikata vozača i prometnih radnika, te su uputili jedinstven odgovor „Poštovana, sadržaj predloženog Jedinstvenog kataloga radnih mjesta sa koeficijentima Zagrebačkog holdinga d.o.o. ne može se provesti načinom savjetovanja sukladno članku 150 ZOR (NN 93/14) kako ste Vi odlučili, iz razloga što je navedeni sadržaj sastavni dio TKU-a za radnike Zagrebačkog holdinga d.o.o. i o istom se može   samo kolektivno pregovarati“. Sindikat vozača i ima i snagu i brojnost da zaštiti interese radnika ZET-a i nećemo pristati ni po koju cijenu da nam se smanjuju koeficijenti, izbacuju otežani uvjeti rada i ugrožava preko 960 radnika koji nisu u grupama složenosti. Radnici podružnice ZET-a, nam sve  više daju  povjerenje i sve smo brojniji , te  imamo brojnost, snagu i moć  zaštiti  njihove  interese.

>> ugroženo ti je radno mjesto i pravo iz TKU-a, budi član moćnog i jakog Sindikata<<

NAKNADA ZA PRIJEVOZ

Članovi Sindikata vozača i prometnih radnika koji su potpisali punomoć mogu provjeriti od sutra u tajništvu da li su na popisu ili nisu za isplatu naknade za prijevoz za tri mjeseca u 2013.g. Isplaćeno je do sada 365 sa potpisanom punomoći i još ima 221 kojima će uskoro novac biti na računu. Svi koji su potpisali punomoć mogu provjeriti jesu li na popisu i da li je sve ok? Za sve druge članove Sindikata koji nisu htjeli potpisati punomoć iz svojih osobnih razloga ili zbog nečega njima znanog, moći će potpisati "Izjavu" i dobiti će svoj novac na račun. Isplata za radnike koji su potpisali punomoć će biti do srijede 13.travnja 2016.g. Sindikat branitelja i radnika, Sindikat UVA , Sindikat radnika JGPPRH i Sindikat vozača i prometnih radnika su postigli dogovor i zajedno će organizirati potpisivanje „Izjave“ po pogonima za sve članove tih sindikata. Potpisivanje izjava će biti organizirano u petak 15.4.2016. i izjava će biti sa imenom i prezimenom i moći potpisati samo sindikalno organizirani radnici u gore navedenim sindikatima. Predviđena isplata je u tjednu iza potpisa.Za detaljnije upute u tajništvu Sindikata.

PONOVLJEN ZAHTJEV ZA PRIMANJE RADNIKA

Kako je sve više izražen nedostatak vozača tramvaja, autobusa, servisnih mehaničara, čistačica i drugih radnika za normalno obavljanje svakodnevnog posla, Sindikat vozača je uputio ponovljeni dopis za primanje nužno potrebnih radnika. Vozači tramvaja i autobusa su vidno iscrpljeni, nemaju slobodnih dana, pozivaju se sa odmora, te su primorani odlaziti na bolovanja, čime se još više opterećuju preostali vozači. Radnici u servisu rade iznad svojih mogućnosti, nemaju rezervnih dijelova i opreme, rade poslove za pomoćne radnike kojih također nema. Čistačica je ostalo još samo nekoliko i ne mogu stići kvalitetno očistiti vozila za izlaz, a i nemaju osnovnih sredstava za održavanje. Nedostaje radnika na svim razinama i ovakvo stanje je neodrživo. „Tražimo od Vas da poduzmete nužno potrebne radnje kako bi osigurali dovoljan broj radnika na svim razinama, te rezervne dijelove, te službenu i zaštitnu odjeću i obuću“ stoji u dopisu prema Upravi ZET-a.

  • pozajmicu od 5 000 kn možete ostvariti odmah po učlanjenju, član ima pravo za smrt roditelja 2000 kn, boravak u bolnici 100 kn po danu uz otpusno pismo, 50 % od kazni i sudskih troškova na radnom mjestu.
  • croatia dopunsko zdravstveno osiguranje (sve kao i HZZO) po cijeni od 75 kn bez nadoplate za lijekove i plus B lijekovi, možete potpisati u Sindikatu vozača i prometnih radnika
  • auto osiguranje Croatia i Euroherc, najpovoljnije osiguranje od auto odgovornosti sa posebnim popustima za članove Sindikata. Izrada polica u Sindikatu, 30 % popusta na sve zdravstvene usluge u poliklinici Croatia. Moja Optika -20 %  popusta na sve vrste naočala 

>> više informacija u tajništvu Sindikata na tel 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici<<

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon