SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik broj 4

UVODNA RIJEČ:


Sindikat vozača i prometnih radnika svakim danom postaje sve jači i brojniji a time i znatno organiziraniji i spremniji na izazove koji su pred nama.

Na sindikatima je nikad veća odgovornost u smislu zaštite prava radnika, prava na rad i iz rada.

U cilju jačanja moći, Sindikat vozača i prometnih radnika je u sastavu sindikata koji djeluju u svim poduzećima u kojima je osnovna djelatnost prijevoz putnika i svi zajedno čine Udrugu sindikata vozača i prometnih radnika hrvatske.

Kako bi ojačali poziciju i ostvarili izravnu komunikaciju i učešće na sastancima GSV-a i u pregovorima sa resornim ministarstvima, Sindikat vozača i prometnih radnika je postao sastavnica HURS-a, gdje će predsjednik izravno voditi resor prometa u navedenoj središnjici.

Iz prepoznatljivosti u radu, brojnosti i snazi SVPRZZ, samo u siječnju se u Sindikat učlanilo 48 radnika podružnice.

Sindikat vozača i prometnih radnika ne piše „ bajke“ i ne daje obećanja, nego dosljedno provodi program i ciljeve sindikalnih aktivnosti. Jedini imamo strukturu radnika, osigurana materijalna sredstva i brojnost za provođenje eventualno, potrebitih sindikalnih akcija.

I iz gore navedenog SVPRZZ je preuzeo odgovornost kao daleko najbrojniji Sindikat u ZGH i nemamo pravo na pogreške.

Radnici nam daju povjerenje i spremni smo i možemo zaštititi njihove interese!

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA VRŠI STALNI PRITISAK NA UPRAVU ZGH I PODRUŽNICE ZET-a, TE UKAZUJE NA NEODRŽIVOST „PASIVNOG“ STANJA U KOJEM SE NE RJEŠAVAJU VITALNA PITANJA ZA OPSTOJNOST PODRUŽNICE U CIJELOSTI A TIME I RADNIKA SA SVIM PRAVIMA IZ TKU-a. OD UPRAVA TRAŽIMO POD ŽURNO PODUZIMANJE AKTIVNOSTI U RJEŠAVANJU PROBLEMA, TE TRAŽIMO:

ŽURNO RJEŠAVANJE NAGOMILANIH PROBLEMA U ZET-u !

Svakim danom je sve više izraženo nezadovoljstvo radnika, ne poduzimanjem radnji u cilju poboljšanja uvjeta rada, broja izvršitelja i nabavkom sredstava za rad, te službene i zaštitne odjeće.

Manjak vozača tramvaja i autobusa ima za posljedicu nedovoljan broj slobodnih dana, nemogućnost korištenja godišnjih odmora i preveliki broj prekovremeni sati, što se reflektira premorom radnika, čime se izravno ugrožava sigurnost u prometu, čije posljedice mogu biti nesagledive.

Nedostaje radnika u servisu i održavanju, te uvjeti u kojima isti rade nisu sukladni vremenu u kojem živimo i samo iznad naravnim naporima radnici u servisu i održavanju uspijevaju osigurati vozila za izlaz. „Krparenje“, skidanjem nedostajućeg dijela sa jednog autobusa ili tramvaja i prebacivanjem na drugi, je nedopustivo i nema opravdanja.

I malo imajućih rezervnih dijelova je sumnjive i nezadovoljavajuće kvalitete, koji kraće traju i time održavanje u konačnici ispada skuplje.

Nedovoljan broj čistačica ima za posljedicu nekvalitetno i slabo očišćeno vozilo, čime ugrožavamo kvalitetu usluga koje vršimo.

Samo nekoliko žena, već narušenog zdravlja, mora u noćnoj smjeni očistiti više stotina vozila a istovremeno nemaju osnovnih sredstava (krpa, deterdženata, zaštitnih rukavica itd.) što je za iste nemoguća misija.

Radnici imaju osjećaj namjernog uništavanja održavanja opreme i objekata kako bi se isto prepustilo u ruke privatnicima ili agencijama.

Sindikat vozača i prometnih radnika neće i ne smije dopustiti, te se pod žurno mora zaustaviti, sustavno urušavanje ZET-a a time i sigurnost radnih mjesta, te prava iz TKU.

>> ugroženo ti je radno mjesto i pravo iz TKU-a, budi član moćnog i jakog Sindikata<<

ODRŽAN SASTANAK U AUTOBUSNOM SERVISU

3. ožujka 2016.g u prostorima servisa u autobusnom pogonu Dubrava, održan je sastanak predstavnika Sindikata sa radnicima u održavanju i servisiranju autobusa.

Na sastanku su nazočili predstavnici pet sindikata (Matijević, Vlašić, Kočet, Harni i Jelić), te rukovoditelj pogona Podbojec.

Radnici su iskazali nezadovoljstvo sa nedostatkom radnika svih profila, nedostatkom i loše kvalitete rezervnih dijelova i nekorektnim odnosom šefova prema radnicima.

Dijelovi se skidaju s jednog autobusa i stavljaju na drugi, žarulje svako malo pregaraju, te im je neshvatljivo da mehaničar, električar ili drugi majstor mora čistiti autobus ili sipati ulje u autobus a ne mogu raditi svoj osnovni posao. Čistačice nemaju krpa, deterdženata i drugih potrebiti sredstava za održavanje čistoće u autobusima i u objektima u kojim održavaju istu.

ZAHTJEV ZA KARTICE

Kako će uskoro svi vozači autobusa podružnice ZET-a morati imati Memorijske kartice za digitalne tahografe, upućen je dopis prema Upravi ZGH i podružnice u kojem se traži da kartice plati podružnica i da su iste vlasništvo vozača, sukladno Zakonu, sve dok je isti zaposlenik ZET-a a nakon odlaska istu treba platiti.

Kako iste koštaju cca 600 kn to bi bio dodatni udarac na standard vozača autobusa. Očekujemo pozitivno rješenje zahtjeva SVPRZZ.

UKINUTA ODLUKA

 • Kako je povjerenstvo za tumačenje odredbi i praćenje Temeljnog kolektivnog ugovora za radnike u ZGH, na sjednici održanoj 17.prosinca 2015.g. donijelo odluku da radnici koji gube radnu sposobnost, postaju invalidi ili imaju više od 60 godina života, nemaju pravo zadržati pripadajući koeficijent, Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio žurnu sjednicu i promjenu navedene odluke.

  Sjednica Povjerenstva je održana 22.veljače 2016.g i na istoj se navedena odluka poništava. Svi radnici koji imaju umanjenu sposobnost, imaju invalidnost ili su stariji od 60 g. zadržavaju stečena prava sukladno novoj odluci.

  Nakon upućenog zahtjeva SVPRZZ prema Upravi podružnice pokrenuta je sanacija sanitarnih čvorova i tuš kabina u servisu tramvaja u Dubravi i popravljen je dio sanitarnog čvora na Črnomercu. Očekujemo konačno i cjelovito uređenje svih sanitarnih čvorova. Čekamo rješavanje prostorije razvstača

 • - Upućen je zahtjev prema Upravi ZGH u kojem se traži da se Nova organizacija završi u cijelosti i da svi radnici dobiju rješenja i pripadajući koeficijent sa naslova radnog mjesta kojeg kvalitetno obavljaju. Radnike se mora platiti za posao koji rade u stvarnosti.

 • - Ponovljen je zahtjev za rješenjem nedostatka vozača tramvaja i autobusa, isti imaju u prosjeku dvadeset prekovremeni sati i na rubu su izdržljivosti, rade sa pet- šest slobodnih dana.

 • - Povjerenstvo za odabir bona za Uskrs je po pristiglim ponudama i uvjetima izabralo „BILLU“. U povjerenstvu je predsjednik SVPRZZ Jelić. Bon će se moći koristiti u dijelovima i tijekom godinu dana. Isti mora biti najkasnije do 18. ožujka 2016.g

 • - Očekuje se rješenje grijača na retrovizorima na kolima ČKD, sukladno zahtjevu SVPRZZ

Pozajmicu od 5000kn možete ostvariti po učlanjenju, član ima pravo za smrt roditelja 2000 kn, boravak u bolnici 100 kn po danu uz Otpusno pismo, 50% od kazni i sudskih troškova na radnom mjestu.
CROATIA OSIGURANJE 40% dodatni popust na auto osiguranja, 30% popusti na sve zdravstvene usluge u poliklinici CROATIA , dopunsko zdravstveno 75 kn, bez nadoplata za lijekove, poliklinika ČAVKA 15% popusta. MOJA OPTIKA –popust od 20% na sve vrste naočala

Više informacija u tajništvu na tel 3651-516 i 517 te na web i facebook stranicama Sindikata

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

 • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
 • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
 • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
 • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
 • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon