SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebVozački glasnik

U godini koja je pred nama, očekuje nas iznimno teška borba za zaštitu radničkih prava. Iz najave koje možemo čitati, očekuju se daljnje mjere u nastojanju smanjenja prava radnika. Jesu li sindikati dobro organizirani i spremni odgovoriti na izazove ili će organiziranje u više malih sindikata pogodovati namjeri poslodavaca? Koliko su pojedini sindikati moćni i koliko se mogu s obzirom na snagu i brojnost pojedini sindikata stvarno oduprijeti namjeri poslodavaca, uskoro ćemo vidjeti. Pričati „bajke“ i prodavati „maglu“je lako a stvarno djelovati je vrlo teško i samo jaki moćni sindikati mogu štititi interese radnika ZET-a i ZGH!

1. Ukidanja beneficije?

– Vidljivo je da je krenuo udar na bitna prava radnika (vozača) odlukom Vlade RH da se ide u reviziju beneficija za određene kategorije radnika.

U  izradi Nacrta zakona o profesionalnoj mirovini ispred USVPRH su u radnoj skupini Darko Crnković iz APP Požega i Anto Jelić predsjednik USVPRH. Na tu temu su održani sastanci radnih skupina u Čazmi-7.12, ZET- 16.12, AUTOTROLEJ Rijeka- 21.12 i RALU Dugo Selo 22.12. Na svakom od navedenih sastanaka su bili nazočni i vozači autobusa i tramvaja, koji su uz predstavnike Sindikata koji su u radnoj skupini objašnjavali svu težinu posla koji obavljaju.

Uz odgovornost za ljudske živote, poremećen bioritam (rano ustajanje, neredovita ishrana, promjena službi, rad subotom nedjeljom i blagdanom )doživljavaju svakodnevni stres koji uzrokuje nastanak raznih bolesti ( povišen šećer, tlak, kardiovaskularne i urinarne bolesti ) te slabljenje pojedinih životnih funkcija (vid,sluh, refleks itd.) daje nam za pravo da ustrajemo u borbi za pravo na raniji (po želji) odlazak vozača u mirovinu. Iz nastupa predstavnika Vlade RH da se uvidjeti namjera ukidanja staža sa uvećanim trajanjem, kako bi rasteretili Mirovinski sustav i smanjili davanja poslodavaca.

Izrazili smo neslaganje sa takovim promišljanjem i upozorili predstavnike Vlade na svu ozbiljnost eventualnog donošenja nepovoljnog Zakona o profesionalnoj mirovini i posljedice koje isto može izazvati.

2.    Udar na TKU –

Uprava ZGH je uputila poziv sindikatima koji djeluju u ZGH na očitovanje o reprezentativnosti i Pregovaračkom odboru sindikata, te zahtjev za pregovore o Novom kolektivnom ugovoru, što nam govori o očitoj namjeri Uprave ZGH o smanjenju prava radnika, možebitnom otkazivanju TKU-a ili neka druga nama nepoznata, skrivena namjera. Sindikat vozača i prometnih ima u svom članstvu skoro sve vozače iz svih pogona i prometne radnike iz Centra i spremni smo se suprotstaviti bilo kojoj namjeri poslodavca.

Sindikat ima osigurana sredstva za isplatiti svojim članovima do deset dana štrajka i to je velika snaga sindikata, po čemu smo prepoznatljivi u javnosti. Zajednički nastup Sindikata vozača i prometnih radnika, Sindikata branitelja,Sindikata UVA, Sindikata radnika JGPPRH i Sindikata vozača tramv. busa i servisera jamči zaštitu prava iz TKU

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA USVPRH

12. prosinca 2015.g. u Stubičkim toplicama je održana  izborna Skupština Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske. Uz nazočnost svih članica USVPRH i zastupnika Skupštine, izabrano je novo vodstvo.

Za predsjednika USVPRRH izabran je Anto Jelić iz ZET-a, a dopredsjednici su Edo Štok-AUTOTRANS Rijeka, Teo Bulić- Promet Split i Miljenko Benc iz GPP Osijek.
Koordinator USVPRH je Zoran Vidović-ZET. Predsjednik Skupštine je Vladimir Jozić-ZET a zamjenik Darko Crnković iz APP Požega. Izabrana je nadzorna komisija u sastavu: predsjednik Davor Benić - AUTOTRANS, članovi su Drinko Rogić-Liburnija Zadar i Darko Šinjori-Polet Vinkovci. Odlukom Skupštine USVPRH postaje sastavnica HURS-a, gdje će predsjednik Jelić voditi resor prometa i osigurana je prostorija u sjedištu HURS-a u Gajevoj 10. u Zagrebu.

Skupština je donijela povijesnu odluku o pristupanju USVPRH u središnjicu HURS-a, tako da svi sindikati koji djeluju u USVPRH, postaju članovi središnjice. Cilj ovog ulaska u jaku i moćnu središnjicu je ojačati status USVPRH a zadržati svoj identitet, kao grupacija prijevozničkih sindikata. Ovim pristupom smo osigurali pregovaranje sa resornim ministarstvom i Vladom RH o pravima i zaštiti interesa vozača u cijeloj RH

Džepni kalendari

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika uputio dopis prema Upravi podružnice u kojem se traži nabavka džepni kalendara za pisanje službi za vozače i prometne radnike, te druge radnike koji pišu službe, Uprava je pristala osigurati nabavku istih. I ako je dogovor postignut još u dvanaestom mjesecu neshvatljivo je da isti još nisu podijeljeni po pogonima. Nakon intervencije Sindikata i zahtjeva da se ubrza postupak nabave, džepni kalendari za pisanje službi bi trebali biti u pogonima pri kraju slijedećeg tjedna. Ovakav način rada nije u skladu sa zahtjevima vremena i neprihvatljivo nam je da se nabavka realizira tek nakon više intervencija i upozorenja Sindikata. Sindikat vozača i prometnih radnika neće kupovati ono što je obveza poslodavca i to se kosi sa načelima sindikalnog djelovanja. Poslodavac ima obvezu nabaviti sve potrebito za normalan rad svih, a na sindikatima je da pritiskom natjeraju poslodavca na poštivanje preuzeti obveza.  

DJELOMIČNO RIJEŠEN PRIJEVOZ ZA 2013

Sindikat vozača i prometnih radnika je zajedno sa Sindikatom branitelja, Sindikatom UVA,Sindikatom JGPPRH i Sindikatom tramv. busa i servisera osigurao dogovorom sa Upravom ZGH da se radnicima, koji nisu pokrenuli sudski spor a nisu punili kartice, isplati naknada za prijevoz za 2013.g. Ne odustajemo od nakane da se i preostalim radnicima koji su punili kartice (pod pritiskom ili kupnje karti itd.) isplati razlika prijevoza za 2013.g. Pokrenut je sudski spor za one koji su potpisali punomoć (još uvijek se potpisuje u tajništvu) i očekujemo i nadamo se pozitivnom rješenju navedenog spora. Vjerujemo da ćemo uspjeti i da će svi radnici dobiti naknadu

Okrugli stol sa temom „kako podići razinu sigurnosti vozača i kontrolora zeta?“ održati će se 27.1.2016.g u dvorani Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27 u 11 sati. Na istoj će biti nazočni:načelnik PU zagrebačke, predstavnik Ministarstva pravosuđa, predstavnici Grada Zagreba, ZGH i podružnice ZET-a, te drugi bitni čimbenici političkog i javnog života. Poziva se članstvo da nazoči okruglom stolu.

  • Od Uprave podružnice je zatraženo da se „parkirači“ nakon izvjesnog vremena i stjecanja iskustva, te kvalitetnog rada prebace u promet.
  • U tijeku je izrada Pravilnika o službenoj odjeći, te uvrštavanje polo majica u sl. odjeću
  • Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio žurno primanje radnika u servisu, vozača tramvaja i autobusa, te drugih radnika koji su nam neophodni,  nabavku rezervnih dijelova, zaštitne opreme i sredstava, jer ovakvo stanje ugrožava osnovnu djelatnost ZET-a !


>budi član najbrojnijeg i najmoćnijeg sindikata u ZGH, samo si tako siguran<

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon