SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Problemi sa kojima se susreću vozači autobusa pri pregledu karata na ulazu putnika u autobus nisu riješeni unatoč zahtjevu sindikata koji je upućen upravi.
Putnike se ne obavještava da su obvezni validirati kartu na ulazu, te da to nije samovolja vozača i vozači ne smiju ispaštati sporost i nedosljednost Uprave, te krivo obavještavanje putnika o njihovim obvezama.

Validatori nisu premješteni na mjesto na kojem vozač ima uvid u registraciju karata i nije riješena postavka ponašanja vozača i kontrolora pri nasilnom ostvarivanju ulaska od strane putnika.

Neprihvatljivo nam je da se samo donese odluka iako nisu napravljeni preduvjeti za sigurnost vozača, na koje smo više puta  upozoravali i upozoravamo Upravu ZET-a, a posljedice toga se reflektiraju samo na vozače i takvom ponašanju moramo stati jedanput u kraj.

Tražimo od Uprave da stane u zaštitu svojih radnika koji su neopravdano izloženi medijskom linču,te kako se pokreće postupak protiv radnika koji naprave kršenje radne obveze, da tako isto pokrene sudski postupak protiv davateljice lažne izjave u medijima kako je kontrolorka udarila putnicu.

Ne smijemo dopustiti da se bilo tko iživljava na radnicima ZET-a posebice vozačima i kontrolorima karata koji su svakodnevno izloženi takvim pojavnostima. U koliko uprava ne pokrene sudski spor za zaštitu dostojanstva navedene kontrolorke , sudski spor će pokrenuti sindikat ali tada će nam biti jasan odnos i želja uprave da se stane u zaštitu svojih radnika.

Sve je izraženija pojavnost da u pojedinim pogonima vozači rade i po sedam - osam, čak i devet dana bez odmora, što je u suprotnosti sa svim aktima koji govore o radnom vremenu za vozače i o obveznom dnevnom i tjednom trajanju odmora.
Napominjem da vozači ne smiju raditi dulje od šest dana bez tjednog odmora i svi kojima je to pravo uskraćeno neka se jave u sindikat kako bi zaustavili takvu pojavnost.

Nije nam cilj poremetiti dosadašnje navike ali nam je cilj zaštiti vozača i drugog radnika u ZET- u od izrabljivanja i ugrožavanja sigurnosti prometa.

Nastavljeni su pregovori Oko Aneksa V TKU koji su održani 17. siječnja 2012., u kojima nije došlo do suglasja oko Protokola, te su dvije strane zbog različitih stavova prekinule navedeni sastanak i zakazale slijedeći za 20. siječnja 2012.
Stav sindikata je da se pregovara samo o politici plaća za 2012.g. dok je stav Uprave da se pregovori prošire i na druga prava iz TKU.

Sastanak Izvršnog odbora AP V. gorica sa izvršnim direktorom za promet Miličevićem održan je u prostorijama Uprave ZET-a 12. Siječnja 2012. g. na kojem se raspravljalo o mnogim problemima koji tište radnike navedenog pogona.

Najveći problem je uspostava međuljudskih odnosa, koji su znatno narušeni te odnosa vodstva pogona i radnika.

Nije nam prihvatljivo da se bilo tko stavlja na jednu stranu i vrši pritisak na druge, posebice vozače članove ovog sindikata, ili da se pogoduje jednima na uštrb drugih.

Ovaj sindikat će sigurno znati zaštiti svakog radnika od bilo čije diskriminacije po bilo kojoj osnovi, jer ne tražimo ništa više od drugih ali nećemo dopustiti i da nam netko uzima ono što nam pripada.
Da bi se postojeće stanje promijenilo na korist svih koji rade u navedenom pogonu dogovoren je sastanak u pogonu V.Gorica za četvrtak 19. siječnja 2012 u 12:30 u prostorijama sindikata, na kojem će biti nazočno vodstvo pogona V. Gorica, izvršni direktor za promet, Izvršni odbor AP V.gorica i predsjednik Upravnog vijeća. Očekujemo da se na navedenom sastanku riješe u bitnom problemi koje imaju vozači i drugi radnici u pogonu a koji su proizvod nečije samovolje i nejednakog postupanja prema svim radnicima.

***

Vozači!

ako vozilo, tramvaj ili autobus te bilo koje drugo ne ispunjava tehničke uvjete za sigurno obavljanje posla ili nema zadovoljavajuće grijanje s istim nemojte izlaziti u promet, jer je „gospoda“ imala dovoljno vremena da se sva vozila pripreme za zimske uvjete eksploatacije. Poštujte sebe i koristite svojih pet minuta na početnom polazištu, sukladno vašim potrebama.

 -Primamo narudžbe za pršut i špek -  isporuka 26 siječnja.
-Ukoliko netko od članova sindikata nije podigao prigodni dar u povodu božićnih i novogodišnji blagdana isti možete podići u tajništvu sindikata do kraja siječnja.
-Dopunsko zdravstveno osiguranje za sve radnike ZET-a po cijeni 77 kn, sa istim pravima kao i dopunsko HZZO + lijekovi B kojih nema na popisu dopunskog HZZO-a.
-Sindikat vozača i prometnih radnika je povećao iznos pozajmice na 2000 kn a isplata i upisi se vrše sukladno dosadašnjoj dinamici.
-Osigurana je relaksacija za članove sindikata u Tuheljskim toplicama na bazi punog pansiona uz mogućnost korištenja terapija uz uputnicu u ambulanti Krapinskih toplica. Cijena punog pansiona ( doručak,ručak i večera na bazi „švedskog stola“)  za članove sindikata  iznosi 260 kn plus boravišna pristojba. Detaljnije informacije možete pročitati na oglasnim pločama u pogonima kao i u tajništvu sindikata. Da bi cijena bila koja je navedena  vrijedi za najmanje pet dana tj od ponedjeljka do petka ili za više dana. prije radi isporuke na vrijeme.
-Najpovoljnije auto osiguranje u Hrvatskoj - Sunce osiguranje nudi svim radnicima ZET-a i članovima obitelji osiguranje na 10 rata. Uz osiguranje članovima sindikata je omogućena pozajmica od 1000 kn na više obroka, te auto - kasko osiguranje na 12 rata. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje u svim poliklinikama Sunca na 12 rata i sve ostale oblike osiguranja sa odgodom plaćanja.
-Progreso grupa posreduje kod dizanja i refinanciranja nenamjenskih, stambenih i hipotekarnih kredita svih banaka na jednom mjestu.
-BAMT Mače – kupovina na 50 rata za članove i 40 rata za ostale
-Trgovina Pivka –  prodaja na 4 rate
-Mesnica Bajić na Ljubljanici – do 3 rate
-Očna optika Aralica i Monokl – do 5 rata
-Borovo – kupovina obuće na 3 rate,  za članove 5% popusta
-Auto-škola Drvinje i auto-škola Bolid u Sesvetama – na 10 rata
-Jadran – kupaći kostimi i ženske majice na 2-3 rate, a za članove popust 10%
-Karte za Tuheljske i Stubičke toplice mogu se kupiti u tajništvu sindikata
-potvrde o kreditnoj sposobnosti od 8- 14 sati u tajništvu sindikata
-informacije na tel. 365-1516.

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon