SSSH i HUP predsjedniku Vlade: Hitno riješite problem javnolinijskog prijevoza putnika ili građani ostaju bez te javne usluge


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) čija je članica i Udruga sindikata vozača i prometnog osoblja Hrvatske (USVPRH) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) zatražili su 01. ožujka od Vlade RH hitan zajednički sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem radi rješavanja problema javnog linijskog prijevoza putnika zabrinuti zbog eskalacije štete koja prijeti ozbiljnom urušavanju cjelokupnog sustava.

S obzirom da sastanak nije organiziran niti je HUP-u i SSSH-u odgovoreno, a ova točka dnevnog reda se, prema našim saznanjima, ne nalazi na 46. sjednici Vlade RH, s problematikom smo upoznali javnost.

Situacija je ozbiljna.

Naime, temeljem obveze implementacije Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika i provođenja Zakona o prijevozu i cestovnom prometu, županije su trebale sklopiti ugovore o javnoj usluzi za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika najkasnije do 30. studenoga 2019. Do danas niti jedan ugovor još uvijek nije potpisan.

Ugovori o javnoj usluzi osigurali bi održivost i transparentnost sustava javnog linijskog prijevoza i u rubnim i ruralnim područjima isto onako kako to jamče ugovori koje već imaju gradski prijevoznici, Jadrolinija, Croatia Airlines i HŽPP, te su u odnosu na njih privatni autobusni prijevoznici i njihovi radnici diskriminirani. Dodatno, ugovori su ključni kako se financiranje te obveze središnje i lokalne države ne bi smatralo nedopuštenom državnom potporom.

Probleme privatnih autobusnih prijevoznika SSSH i HUP su u više navrata pokušali artikulirati svim dostupnim službenim kanalima, a tema javnog linijskog prijevoza našla se dva puta na dnevnom redu sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (u listopadu '20. i veljači '21.). Između sjednica održana su i tri sastanka Radne skupine Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, socijalnih partnera, relevantnih resora, udruga općina i gradova, te zajednice županija s konkretnim zaključcima, ponajprije vezanim uz model financiranja javne usluge. Zaključci do danas nisu realizirani u praksi.

Građanima, zbog višemjesečnog nerješavanja problema, prijeti opasnost da ostanu bez javnog prijevoza.

Dopis SSSH i HUP-a, upućen predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, u cijelosti pročitajte u nastavku.

Loading...

Aktivnosti USVPRH

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.