SVPR AP Z Imotski

apz-imotski

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA AP "Z" - Imotski
21260 IMOTSKI, Kralja Zvonimira bb

Mobitel: +385 98 36 39 26

PRISTUPNICA

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon04.04.2013 - Nakon više od tri mjeseca zastoja, odbijanja razgovora, tj. nepriznavanja Sindikata kao institucije i Sindikalnih predstavnika u APZ Imotskom, na Veliki petak a to je ponovio i u utorak 02. 04. 2013. vlasnik poslovnog udjela u APZ Imotski uputio telefonskim putem poziv jednom od Sindikalnih predstavnika za uspostavljanje ponovnog dijaloga i razgovora o riješavanju nagomilanih problema. Dogovor je da vlasnik i uprava upute pisani poziv za sastanak.

30.03.2013 - Nakon višemjesečnog čekanja i mnogustrukih pismenih upita od predsjednika USVPRH gosp. Ante Jelića i SVPR Imotski upućenih prema DORH-u što se poduzelo po podnesenim Kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba u APZ IMOTSKI sredinom veljače 2013. godine, a nakon što su u Policijskoj upravi Splitsko-Dalmatinskoj uzete izjave od podnosioca Kaznenih prijava, Sindikalnih predstavnika, u poduzeće su došli policijski istražitelji iz Ureda za gospodarski kriminal. Tjedan dana nakon toga došli su po nalogu policijskih istražitelja i porezni inspektori. Izuzeli kompletnu financisko-knjigovdstvenu dokumentaciju i to za period 2010., 2011., 2012. i do 15. veljače 2013. godine.

27.03.2013 - Jučer 26. 03. 2013. god. nakon što je određeni broj radnika predao u obračun plaća Zahtjev da se izda "Potvrda o neisplaćenoj plaći" za Siječanj 2013. god. da bi mogli na FINU predati zahtjev za izravnu naplatu tj. pokrenuti ovrhe, desilo se to da je iza 13:00 sati došlo do uplate plaće na tekuće račune radnika za Siječanj 2013. godine.
Napominjem da je Sindikalnim aktivnostima prošle godine krajem mjeseca Svibnja pokrenut ovršni postupak na Općinskom suduu Imotsko za isplatu zaostalih plaća, prvo za 1., 2. i 3. mjesec 2012.g., gdje je došlo do blokade žiro računa poduzeća. Nakon toga pokrenute su ovrhe za neisplaćene plaće i dnevnice i za sve mjesece u 2012. g. do mjeseca Rujna. Prve isplate plaća temeljem Riješenja o ovrsi na Općinskom sudu u Imotskom počele su se radnicima isplaćivati sredinom mjeseca Listopada 2012. god. a nakon toga i za ostale mjesece, te isto tako i zaostale dnevnice. Trenutno se čeka dijelom za 8. i 9. mjesec 2012. g. za isplatu plaća temeljem Ovršnih riješenja. Plaće za 10., 11. i 12. mjesec 2012. g. radnici su dobili u 1. i 2. mjesecu 2013. g. uplatom poslodavca na tekuće račune radnika. Isto tako nakon što je došlo do saznanja da nisu uplaćeni doprinosi radnicima u vidu mirovinskog i zdravstvenog, pokrenut je postupak upozorenja poslodavcu i prijetnjom prijavi inspekciji rada. Nakon toga došlo je i do uplate doprinosa onog dijela što je poslodavac uplaćivo radnicima preko žiroračuna poduzeća.
Ovih dana pokrenut će se sudski postupak za neisplaćene dnevnice i to za 10., 11., 12. mjesec 2012. g. i za 1. mjesec 2013. godine.
Dio radnika čeka da Općinski sud u Imotskom donese prvostupanjske presude za nezakonito umanjene plaće u iznosu od 20%, a za dio radnika treba se održati završno ročište. Postupak utuženja pokrenut je preko Sindikalnog odvjetnika gosp. Boženka Loze.
Problemi u poduzeću nisu samo isplata plaća i dnevnica nego i tehnička ispravnost autobusa, nedostatak autobusa, svakodnevno otkazivanje linija, točenje goriva itd... itd...
Najveći problem je što uprava na poticaj sadašnjeg vlasnika prema jednoj grupi radnika, a posebno prema Sindikalnom vodstvu čini diskriminaciju i mobing. Pišu se lažne prijave za povredu radne obveze, tj. da se kasnilo na liniju i to u nedelju kad te linije ne voze po voznom redu. Vozači se šalju na izvanredan liječnički pregled temeljem falcificiranih potpisa u nadi da isti neće proći da bi im mogao uručiti otkaz. Kad su donijeli liječničko uvjerenje jednoj grupi ni dalje se nedozvoljava da rade, tj. ne šalje ih se na put.
Sadašnji vlasnik ne priznaje Sindikat niti Sindikalno vodstvo i ako je nakon preuzimanja firme u sedmom mjesecu potpisao sa Sindikalnim prestavnicima Protokol o poštivanju radničkih prava, a nakon toga predsjednika, dopredsjednika, tajnika Upravnog vijeća već mjesecima ne šalje na put, a predsjednika nadzorne komisije sa mjesta vozača prebacio na portu. Dopredsjedniku, koji je predstavnik u Zagrebu otkazao ured i najavio ukidanje radnog mjesta iz razloga što nije htjeo prihvatiti prijedlog vlasnika da izađe iz Sindikata.......


Kroz objave na raznim portalima i društvenim mrežama vidljivo je kroz kakve probleme prolaze radnici i Sindikalno vodstvo AUTO PODUZEĆA Z. d.o.o. IMOTSKI.
Nakon skoro godinu dana borbe Sindikalnih povjerenika za isplatu zaostalih plaća, dnevnica i zaštite radničkih prava, te pokušaja da se poduzeće spasi, rezultati su dosta uspješni. Skoro sve zaostale plaće su isplaćene, ostala je još isplata plaće ovršnim putem za mjesec Rujan 2012. godine.
U srijedu 10. travnja 2013. g. u sindikalni odvjetniči ured gosp. Boženka Loze iz Općinskog suda u Imotskom za 16 radnika došle su prvostupanjske presude za nezakonito umanjene plaće tj. sud je priznao potraživanja radnika. Za 25. travanj 2013. g. zakazano je završno ročište za preostalih 15 radnika koji su pokrenuli tužbe zbog nezakonitog umanjenja plaća.


Pregled događanja u Autopoduzeću Z. d.o.o. Imotski proteklih 9 mjeseci:

21. 7. 2012. – Miro Palac (u sredini) u razgovoru s vozačima i kondukterima imotskoga 'Autopoduzeća. Nema mira u imotskom gospodarstvu, a nema ni tvrtki ...

RADNICI AUTOPODUZEĆA IMOTSKI
Ne vjeruju gazdi: Nećemo popustiti, želimo sedam autobusa, dnevnice i sigurne autobuse - Slobodna Dalmacija

U prostorijama Društva održan sastanak i potpisan sporazum između novog vlasnika AUTO PODUZEĆA Z. i sindikalnih povjerenika u Društvu!

Nakon date izjave 09. 08. 2012. g. na Radio Imotskom takozvanog vlasnika AUTO PODUZEĆA Z. i izrečenih niz kleveta na radnike i Sindikalno vodstvo, upućen je pisani demantij na Radio Imotski!

SINDIKAT AUTOPODUZEĆA: Palac govori neistine!

Nakon Zovke, Zelenčića i Kordića ono što je ostalo od Autopoduzeća imotski preuzima još jedan BiH-a poduzetnik Miro Palac

17. kolovoza 2012. godine.
Izjava Sindikalnih čelnika AUTO PODUZEĆA Z. za Slobodnu Dalmaciju

vozaju vozače
Sindikalisti: Nije nam sjela ni kuna, neka USKOK istraži Autopoduzeće

Prema izjavi pojedinih vozača, gospodin Palac je rekao kako više neće točiti gorivo i poručio im da sindikalisti to riješe.
Kaos u Auto poduzeću - od ponedjeljka nema autobusnih linija!

5. 12. 2012. – Miro Palac, novi vlasnik Autopoduzeća kratko je komentirao zahtjeve sindikata ujedno se ispričavši putnicima za remećenje zakazanih termina
Imotski već dva dana prometno odsječen - tko je odgovoran za prekid autobusnih linija?

25 Veljača 2013. godine
U Autopoduzeće Imotski, nakon raspisanog natječaja, primljeno je petnaest novih djelatnika koji su odmah raspoređeni na mjesta u skladu s opisom poslova u tvrtki. .

Autopoduzeće Imotski se vraća u život, danas počelo s radom novih 15 djelatnika

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.