SVPR AP Sinj

ap-sinj

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA AUTOPRIJEVOZ - Sinj
21230 SINJ, Put Ferate bb

Mobitel: +385 98 17 31 582

PRISTUPNICA

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-iconNa autobusnom kolodvoru u Sinju prijepodne je održan skup potpore radnicima Autoprijevoza, kojeg je organiziralo 27 civilnih i braniteljskih udruga Sinja i Cetinskog kraja, te HUS i Sindikat vozača i prometnih radnika.

Skupu, koji je počeo u 11 sati, nazočilo je oko 250 građana Sinja, a podršku radnicima i organizatorima pružili su sinjski župnik fra Pavao Norac Kevo i gvardijan fra Bože Vuleta koji je kazao kako se crkva ograđuje od svakih mogućih političkih i politikanskih konotacija.
'Razgovarao sam s poslodavcem. Rekao mi je da želi da se sve to istjera na čistac. Držimo ga za riječ i očekujemo da mu odgovorne institucije što prije ispune tu želju', kazao je gvardijan fra Bože Vuleta koji je dodao kako nikoga nije čuo da je osporio izjavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je rekla da je Vlada ispunila svoje obveze iz Ugovora.

'Neka ostale državne ustanove izvrše svoje obveze iz regulatorne državne domene, jer se država ne smije i ne može odreći toga. Gradske vlasti moraju beskompromisno, preko svih svojih službi, pravovremeno izvršavati svoje zadaće. Mora se otkriti tko na ovoj uzbrdici pritiska kočnicu. Gospodo, sjednite za stol. Ako to ne može biti uredski stol, neka bude sudski. I to je za ljude', kazao je gvardijan fra Bože Vuleta.

U ime civilnih i braniteljskih udruga nazočnima se obratio Miro Bulj, dopredsjednik Udruge veterana dragovoljaca domovinskog rata Županije spllitsko-dalmatinske. Bulj je podsjetio kako je poslodavac otkaze uručio trinaestorici starijih radnika, koji su dali veliki obol u Domovinskom ratu.

'Obrazloženje otkaza je da ovi radnici imaju kuću i da su školovali djecu. Kakav je to kriterij? Radnici koji su stvarali ovu tvrtku dobivaju otkaze umjesto da ih se nagrađuje, jer su cijeli svoj radni vijek stvarali ovu tvrtku. Gase se autobusne linije, a one su prioritet za ravnomjeran razvoj Cetinske krajine. U nekim rurarnim područjima nema niti jedne autobusne linije. Nastavlja se i devastacija autobusnog kolodvora, koji više to nije, jer ga fali pola, iako nitko u Sinju i Cetinskom kraju nije podržao njegovo rušenje. Civilnim i braniteljskim udrugama neprihvatljivo je da branitelji, radnici Autoprijevoza, koji su stvarali Domovinu, ovdje u Sinju moraju štrajkati glađu', kazao je Bulj.

Na skupu su govorili povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić i dopredsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Branko Bilaver koji je podsjetio da je ovo drugi štrajk glađu radnika u Autoprijevozu u posljednjih godinu dana.
Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na skupu potpore radnicima Autoprijevoza kazao je kako svih ovih godina neprovođenja strateškog ugovora Mate Jujnović uživa podršku u resornim ministartvima, iako se u Autoprijevozu provode kaznena djela s velikom materijalnom štetom u kojima je sudjelovalo više osoba, zbog čega treba dobiti tretman organiziranog kriminala.

'S obzirom da je riječ o organiziranom kriminalu, ne vidimo niti jedan opravdani razlog zašto ovo nije uskočki predmet. A da je to uskočki predmet, onda bi se, sukladno kaznenom postupku, osobe koje su udijelile otkaze ovim ljudima nalazile u zatvoru. Ako se opravdano provodi kazneni progon i nad bivšim premijerom i nad jednom od političkih stranaka, ne viodimo nikakvih suvislih razloga zašto se isto ne primjenjuje nad direktorom koji radnicima udjeljuje otkaze ugovora o radu i nad njegovimn vlasnikom koji godinama ne provodi strateški ugovor,' kazao je Matijašević.

S prosvjednog skupa za potporu radnicima Autoprijevoza predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor upućeni su zahtjevi:
1. Da se odmah povuku Otkazi Ugovora o radu radnicima Slavku Bračulju, Ivanu Ćubiću, Igoru Tokiću i Đuri Đapiću, te da poslodavac u socijalnom dijalogu sa sindikatima dogovori uvjete zbrinjavanje eventualnog viška radnika;
2. Vraćanje ukinutih autobusnih linija koje su povezivale sva okolna mjesta;
3. Žurno zakazivanje glavne rasprave po pravomoćnim optužnicama, te dovršavanje svih istraga nezakonitih radnji u Autoprijevozu;
4. Obustavljanje svih investicijskih radova koji su nastali u okolnostima brojnih nezakonitih postupaka tvrtke Autoprijevoz, a koji su ujedno i predmeti kaznenog progona, te s time povezanih dvojbenih odluka tijela lokalne uprave;
5. Pokretanje žurnog poreznog nadzora u tvrtci, te aktiviranje zadužnica od strane Ministarstva financija.

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.