SVPR AP Sinj

ap-sinj

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA AUTOPRIJEVOZ - Sinj
21230 SINJ, Put Ferate bb

Mobitel: +385 98 17 31 582

PRISTUPNICA

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-iconAP Sinj

Oko 250 građana Sinja i Cetinske krajine okupilo se u ponedjeljak na autobusnom kolodvoru u Sinju na prosvjednom skupu u organizaciji 27 nevladinih udruga i predstavnika Crkve, a radi davanja potpore četvorici vozača Autoprijevoza koji su se protiv otkaza borili i trodnevnim štrajkom glađu.

Sa skupa su na adresu predsjednice Vlade Jadranke Kosor, nadležnih ministarstvava, DORH-a i USKOK-a upućeni zaključci čiji je zajednički nazivnik zahtjev za suzbijanje kriminala i funkcioniranje pravne države.

Skup je otvorio Miro Bulj, predstavnik braniteljskih udruga, koji je podsjetio da je poslodavac vozačima Autoprijevoza, redom braniteljima, dao 13 otkaza u nizu, ukinuo 22 autobusne linije i suprotno građanima Sinja devastirao autobusni kolodvor.

Posljednja četiri otkaza obrazložio je navodom da ti radnici imaju kuću, automobil i da su školovali djecu, što je po poslodavcu očito krimen.

- Ovaj poslodavac jedini je u Hrvatskoj koji je dao otkaze svim sindikalnim povjerenicima da bi istodobno osnovao svoj žuti sindikat i na njegovo čelo instalirao  vozača kojega je zaposlio u 57. godini te će ga nagraditi ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.

U četiri navrata dogovorili smo s Ministarstvom financija rješavanje privatizacijskog problema u Autoprijevozu, ali Ministarstvo dogovor nije provelo. Ovim skupom  nećemo rješiti problem četvorice vozača pod otkazom, ali im ovakva potpora puno znači, a mi im poručujemo da na ovome nećemo stati - kazao je Jozo Marić,  županijski povjerenik HUS-a.
U kratkom obraćanju župnik župe Gospe Sinjske fra Paviša Norac Kevo kazao je okupljenima da su on i gvardijan fra Bože Vuleta došli na skup iskazati solidarnost s  radnicima koji su štrajkali glađu ispunjavajući tako svoje kršćansko poslanje.

- Štrajk glađu izraz je krajnjeg osjećaja nemoći. Osjećaji solidarnosti vodili su župnika i mene da ih posjetimo i pokušamo nagovoriti da radi zaštite zdravlja i života  prestanu sa štrajkom, što su oni odlučno odbili. Dan kasnije rodila se inicijativa da organiziramo ovaj skup koji će biti njihov glas. Zadaća nam je braniti čovjeka od  nametljivosti materijalizma poslodavca.

Što se tiče privatizacijskog ugovora treba što prije otkriti tko drži upravljač i tko na uzbrdici pritišće kočnicu. Pozivamo da se sjedne za stol, a ako to ne može biti  uredski neka onda bude sudski stol - kazao je gvardijan Vuleta.

- Kriminal i pohlepa bezdušnika ubili su dostojanstvo radnika Autoprijevoza. Ovim skupom narod Sinja i Cetinske krajine kaže da mu je toga dosta. Sve ove godine  privatizacijskog procesa Autoprijevoza Mate Jujnović uživao je podršku resornih ministarstava jer da nije ne bi sve to činio.

Ovaj kriminal u Autoprijevozu mora dobiti tretman organiziranog, jer on jest organiziran, te ne vidimo zašto nije predmet USKOK-a. Ako se u Hrvatskoj kazneno  progoni bivši premijer zašto se ne progoni direktor koji potpisuje otkaze i vlasnik koji ne provodi strateški ugovor. Vjerujem da ćemo nagnati državne institucije da  počnu raditi po zakonu - kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević zaključujući skup.
 
Zaključci prosvjednog skupa

Da poslodavac odmah povuče otkaze radnicima Ivanu Ćubiću, Igoru Tokiću, Đuri Đapiću i Slavku Bračulju i u socijalnom dijalogu sa sindikatima dogovori uvjete zbrinjavanja.

Vratiti ukinute autobusne linije prema selima.

Žurno zakazati glavnu raspravu po pravomoćnoj optužnici te žurno dovršiti sve istrage nezakonitosti u Autoprijevozu.

Obustaviti sve investicijske radove nastale u okolnostima brojnih nezakonitosti u Autoprijevozu Sinj, a koje su ujedno predmet kaznenog progona i s tim povezanih dvojbenih odluka tijela lokalne vlasti.

Žurno provesti porezni nadzor nad Autoprijevozom te da Ministarsstvo financija aktivira zadužnice Prometa iz Makarske.

 

***

Branko Bilaver, potpredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske:

 - Našim vozačima štrajk je priredio tiranin. Takvi kao Mate Jujnović Hrvatskoj ne trebaju. Još manje nam trebaju ovi što u ime tiranina potpisuju otkaze. Što su državne institucije napravile takvima? Ništa. Idu ruku pod ruku. Zato poručujem Mati Jujnoviću da ide u Kozicu i čuva jarca ili da se vrati otkuda je došao, u Novi Zeland.

 

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.