SSSH i HUP predsjedniku Vlade: Hitno riješite problem javnolinijskog prijevoza putnika ili građani ostaju bez te javne usluge


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) čija je članica i Udruga sindikata vozača i prometnog osoblja Hrvatske (USVPRH) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) zatražili su 01. ožujka od Vlade RH hitan zajednički sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem radi rješavanja problema javnog linijskog prijevoza putnika zabrinuti zbog eskalacije štete koja prijeti ozbiljnom urušavanju cjelokupnog sustava.

S obzirom da sastanak nije organiziran niti je HUP-u i SSSH-u odgovoreno, a ova točka dnevnog reda se, prema našim saznanjima, ne nalazi na 46. sjednici Vlade RH, s problematikom smo upoznali javnost.

Situacija je ozbiljna.

Naime, temeljem obveze implementacije Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika i provođenja Zakona o prijevozu i cestovnom prometu, županije su trebale sklopiti ugovore o javnoj usluzi za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika najkasnije do 30. studenoga 2019. Do danas niti jedan ugovor još uvijek nije potpisan.

Ugovori o javnoj usluzi osigurali bi održivost i transparentnost sustava javnog linijskog prijevoza i u rubnim i ruralnim područjima isto onako kako to jamče ugovori koje već imaju gradski prijevoznici, Jadrolinija, Croatia Airlines i HŽPP, te su u odnosu na njih privatni autobusni prijevoznici i njihovi radnici diskriminirani. Dodatno, ugovori su ključni kako se financiranje te obveze središnje i lokalne države ne bi smatralo nedopuštenom državnom potporom.

Probleme privatnih autobusnih prijevoznika SSSH i HUP su u više navrata pokušali artikulirati svim dostupnim službenim kanalima, a tema javnog linijskog prijevoza našla se dva puta na dnevnom redu sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (u listopadu '20. i veljači '21.). Između sjednica održana su i tri sastanka Radne skupine Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, socijalnih partnera, relevantnih resora, udruga općina i gradova, te zajednice županija s konkretnim zaključcima, ponajprije vezanim uz model financiranja javne usluge. Zaključci do danas nisu realizirani u praksi.

Građanima, zbog višemjesečnog nerješavanja problema, prijeti opasnost da ostanu bez javnog prijevoza.

Dopis SSSH i HUP-a, upućen predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, u cijelosti pročitajte u nastavku.

Loading...