SVPR PROMET Split

Mobitel: +385 99 24 44 216
Mobitel: +385 99 26 60 798

PRISTUPNICA

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu.

word-icon  pdf-icon

Teo Bulić

Poštovani, uslijed izvanredne i izrazito teške situacije u Društvu Promet Sindikat vozača i prometnih radnika ima za potrebu i dužnost, a u interesu svojih članova i zakonom zajamčenih prava reagirati na najnovije činjenice vezane za naše Društvo.

Nažalost nije nikakva novost da je Društvo u problemima koji su se gomilali godinama, prije svega zbog loših odluka politike i njihovih Uprava doživjelo je kulminaciju ovih dana sudskom presudom u korist A-Cosmos, što dovodi do ugroze i zabrinutosti 760 radnika za radna mjesta i egzistenciju njihovih obitelji.
Naime sudskom presudoma i naknadnim dogovorom Uprave i A-Cosmos dug od cca četrdeset miliona kuna ima se uplatiti obročno (što pozdravljamo) ali prema informacijama s kojima raspolaže Sindikat prva rata od cca 4.ooo.ooo mil. kuna imala se uplatiti ubrzanom subvencijom.

Takvom odlukom nismo i nemožemo biti zadovoljni jer taj postupak sugerira da će Promet primiti cijeli teret na svoja leđa, što s obzirom na dosadašnje stanje i gubitak Društva jednostavno tjera Promet, i jedan sedamdeset godišnji brend u definitivan kraj.

Možemo samo zamisliti što bi to značilo za radnike, socijalnu, gospodarsku pa ako hoćete i demografsku sliku na područjima gdje Društvo prometuje.

Zato Sindikat vozača i prometnih radnika traži od većinskog vlasnika i svih suvlasnika da se žurno jasno i javno očituju o suradnji s Prometom.

Stoga Sindikat zahtijva od svih suvlasnika da s Društvom potpišu ugovor o pružanju komunalne usluge i o nadoknadi dijela troškova prijevoza putnika u javnom prijevozu što sugerira, a od 2019g. i zahtijeva Europska komisija odredbom uredbe 1370/2007 jer smatramo da bi samo na takav način politika i političari poslali jasnu poruku radnicima i korisnicima naših usluga kako sačuvati ovu djelatnost bez koje je gotovo nezamislivo funkcioniranje i organiziranje života u svim jedinicama lokalne samouprave.

Bilo koja jedinica lokalne samouprave ako ne želi suradnju s Prometom neka se očituje i svoj udijel sljedom akta Društva proda većinskom vlasniku.

Izražavamo mišljenje da je takav pristup jedino i moguć, s obzirom da je grad kadrovirao i upravljao Društvom, a da sada radnici snose posljedice loših odluka dali kroz suspenziju dijela K.U. ili ne podizanjem plaća od 2007g. jednostavno je nedopustivo i neprihvatljivo za Sindikat vozača i prometnih radnika.

Također mislimo da izostanak konzultacija sa Sindikatom o izdvajanju parkinga i bez financijske simulacije kako će to Društvo podnijeti nije put ka ozdravljenju Društva.

Smatramo da je grad kao većinski vlasnik odgovoran za stvaranje uvijeta i organizaciju prijevoza putnika kao i zaštitu Društva od sive konkurencije a sve u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i odlukama grada.

Zato je ovo pismo izraz vapaja, brige, emocije i prije svega upozorenja svih radnika da ćemo se boriti za Promet i egzistenciju svim zakonom dopuštenim sredstvima i odbacujemo svaku politizaciju oko ustroja i normalnog funkcioniranja od strane bilo koje političke opcije.

Dapače tražimo koncenzus svih političkih aktera kada je Promet u pitanju jer to zaslužuje svojom sedamdeset-godišnjom tradicijom, kao brend, kao simbol ovog područja i kao djelatnost od posebnog društvenog značaja.

Sa poštovanjem!

UPRAVNO VIJEĆE S.V.I.P.R-a PROMET-SPLIT
Povjerenik
Bulić Teo

Split:  06.02 2016g.

Dostaviti:
1. Gradonačelniku Splita
2. Predsjedniku Skupštine Društva
3. Predsjedniku Nadzornog Odbora
4. Upravi Društva
5.  www.usvprh.hr

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

• sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.