SVPR GPP Osijek

gpp-logoSINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA GPP - Osijek
31000 OSIJEK, Cara Hardijana 1

Mobitel: +385 91 24 66 400

E-mail: svipr.gpp@gmail.com

 

 

PRISTUPNICA

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-iconKao prvi čovjek grada, želim što prije sjesti u prvi hrvatski tramvaj i nakon prve vožnje kroz Višnjevac nazdraviti prvim hrvatskim pivom, rekao je Vrkić

Defileom svih tipova tramvaja koji su trenutačno u voznom parku GPP-a ta je tvrtka jučer obilježila svoj 130. rođendan, a povorku tramvaja predvodila je počasna garda Hrvatskog sokola.

Brzinom hoda tako su se od remize, u Hadrijanovoj, do Trga Ante Starčevića provozali najnoviji obnovljeni tramvaj, stari češki model na kojem su temeljeni novi, dugi njemački tramvaj i stara Škoda iz 1926., koja se koristi u turističke svrhe, a iz čije je prikolice svirala limena glazba.

Gradski su se čelnici provozali tramvajem te razgovarali o prošlosti javnog prijevoza u Osijeku, aktualnoj situaciji i planovima. Kao važna povijesna činjenica istaknut je podatak da je konjske tramvaje, koji su prometovali i kroz Tvrđu, Osijek dobio prvi, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji.

- Godine 1884. počela je naša duga tradicija, tijekom koje konstantno pokušavamo unaprijediti naš sustav. Mreža je elektrificirana 1926. godine i upravo iz te godine imamo potpuno funkcionalni tramvaj. Tramvaji su iznimno važni jer zahvaljujući njima prigradska naselja postaju dio grada, a troškovi prijevoza značajno se smanjuju. Koliko su tramvaji važni, govori i podatak od 12 milijuna putnika na godišnjoj bazi, od kojih se 70 posto preveze upravo tramvajima - rekao je Alan Brezovac, direktor GPP-a.

Predsjednik Nadzornog odbora GPP-a Anto Đapić naglasio je kako je tramvaj u Osijeku bio prvi organizirani javni prijevoz u Hrvatskoj uopće, a tijekom proteklih je 130 godina “daleko dogurao”.

- Ponosni smo jer je upravo GPP tvrtka koja povezuje grad i njegove građane. Kamo dolazi javni prijevoz, tu je i grad, a to određuje prometnu vizuru grada - rekao je Đapić.

Gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako će prvi tramvaj kroz Višnjevac proći do kraja godine, dodavši kako će biti još projekata i investicija.

- Svi znamo da imamo prvi hrvatski tramvaj, znamo i da imamo prvo hrvatsko pivo. Ja, kao prvi čovjek grada, želim što prije sjesti u prvi hrvatski tramvaj i nakon prve vožnje kroz Višnjevac nazdraviti prvim hrvatskim pivom - rekao je Vrkić.

Ivan SEKOL - GLAS SLAVONIJE

 

130 godina GPP-aSTAROM ŠKODOM iz 1926. UPRAVLJAO VOZAČ IVICA SABOLIĆ

Čast da u svečanom defileu upravlja starom Škodom iz 1926. godine pripala je iskusnom vozaču Ivici Saboliću.

- Drago mi je što sam baš ja odabran za ovu veliku svečanost. Vozio sam praktički sve tipove tramvaja koji su prometovali ulicama Osijeka, a ova je stara Škoda u sasvim solidnom stanju s obzirom na godine - rekao je 57-godišnji Ivica Sabolić, koji ima 35 godina staža u GPP-u, od čega 32 kao vozač.

S druge strane, na čelu kolone bila je Romana Đogaš Kaposta, koja u svojoj 22 godine dugoj vozačkoj karijeri nikada nije vozila tako sporo ulicama grada.

- Zanimljivo je biti dio proslave važnog jubileja za našu tvrtku. Vozila sam polako, uz pratnju sokolske garde, što je bilo svečano i zanimljivo. Inače, tako sporo nisam ulicama grada vozila ni kada sam ostajala u kvaru - u šali kaže Romana Đogaš Kaposta.

Atrakcija u središtu grada

Defile tramvaja, limena glazba i sokolska garda privukli su pozornost velikog broja građana, koji su i fotografirali kolonu koja je bila svojevrsni presjek povijesti GPP-a. Ipak, defile je u nekih izazvao i frustracije jer se kolona kretala brzinom hoda, što je donekle poremetilo redovito prometovanje tramvaja kroz središte. No ako su neki i zakasnili na željeno odredište, imali su dobru “ispričnicu”.

Ivan SEKOL - GLAS SLAVONIJE

 

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.