SVPR GPP Osijek

gpp-logoSINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA GPP - Osijek
31000 OSIJEK, Cara Hardijana 1

Mobitel: +385 91 24 66 400

E-mail: svipr.gpp@gmail.com

 

 

PRISTUPNICA

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-iconŽeljko Granoša - vozač tramvaja

Željko Granoša, vozač tramvaja s 30 godina iskustva, zaslužio je dodatak na plaću i pohvalu direktora GPP-a Alana Brezovca zahvaljujući hrabrosti i pribranosti koja je omogućila da policija privede putnika koji je u tramvaju, kako nam je rečeno, seksualno uznemiravao 16-godišnju putnicu. Kako prepričava Granoša, sve je počelo popodne, na zadnjem “krugu” u smjeni, nakon polaska tramvaja s okretišta Višnjevac.

Između Svilajske i Pampasa do njega je došla djevojka i požalila se na ponašanje 50-godišnjeg muškarca koji ju je, prema njezinim riječima, pipkao i seksualno uznemiravao.

- Bilo je pet putnika u tramvaju, dvije starije gospođe, jedna djevojka, mlađi momak i sporna muška osoba. Djevojka mi je prišla u suzama i sva je drhtala te mi rekla da ju je putnik pipao. Pogledao sam u ogledalo, a on se odmah ustao i počeo stiskati tipkalo jer je odlučio izići na idućoj stanici. Zaustavio sam tramvaj na stanici, ali sam odlučio ne otvarati vrata da ne pobjegne. Pitao sam spornog putnika kako ga nije stid i rekao mu da ću zvati policiju dok je on ponavljao da želi van. Djevojku sam zvao naprijed, na prva sjedala do vozača i zvao policiju. Nisam znao što očekivati, hoće li biti agresivan, hoće li krenuti na mene ili će razvaliti vrata. Više puta je vikao da želi van, ali nisam otvarao vrata. Tih 10-ak minuta do dolaska policije činilo se kao cijela vječnost, a on je više puta kretao prema meni govoreći da želi van. Odlučio sam ustrajati i nisam popuštao, a već sam razmišljao i kako ću se braniti ako me napadne - prepričava 50-godišnji Željko kojemu su na postupku, osim direktora, zahvalili i roditelji uznemiravane djevojke.

Fizičkog obračuna, na sreću, nije bilo. Inače, Željko je i sam otac dviju kćeri pa nije dvojio treba li reagirati jer mu je u glavi bilo da se takvo nešto može dogoditi i njima. Najvažnije je, kaže, da počinitelj nije samo nestao i “zbrisao” iz tramvaja, nego je završio na policiji.

- Vozači su nerijetko u raznim neugodnim situacijama i često moraju intervenirati ili zvati policiju. Najveći problem su mladi nakon noćnih izlazaka, ali bude svega i sa starijim putnicima. Željka ćemo na idućoj plaći simbolično nagraditi s 20-postotnom stimulacijom - rekao je Alan Brezovac, direktor GPP-a.

Nagradu za vozača tražio Miroslav Šimić

Gradski vijećnik nezavisne liste GOGO Miroslav Šimić tražio je od direktora GPP-a Alana Brezovca i predsjednika NO Ante Đapića da se Željka nagradi za hrabru reakciju.

- Takva njegova reakcija pomogla je hvatanju prijestupnika, njegovom pritvaranju, a samim time pomogao je i našim drugim sugrađankama koje su mogle postati žrtve ovog prijestupnika - naveo je Šimić u e-mailu kojim je tražio pohvalu i nagradu za Željka.

Neugodnosti su svakodnevne

Vozači i vozila GPP-a konstantna su meta nasilnika, vandala, grubijana i neodgojene mladeži, a u određenim smjenama vozači su u konstantnim strahovima. Nerijetko se ne usude pitati za kartu, boje se nasrtaja, batina, uvreda, a istovremeno se moraju brinuti o sebi, vozilu, voznom redu, drugim putnicima... Pritisak je golem, strah svakodnevan, a zaštita neadekvatna, žale se vozači.

I. Sekol - Glas Slavonije

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.