SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 64 od 21.11.2018.

POZIV NA ZAJEDNIŠTVO

Nakon što je odvjetnički tim „Lozo & partneri“  napravio kronološki prikaz prava radnika od nastajanja Kolektivnog ugovora za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, uključujući  pet Dodataka TKU i druge odluke koje su donosile Uprave društava, postalo je razvidno da se Temeljni kolektivni ugovor primjenjuje na radnike ZET-a i nakon isteka vremena određenog ZOR-u.

Na sindikatima je odgovornost prema radnicima svih društava u vlasništvu Grada Zagreba i samo pojedinci svojim neznanjem mogu srušiti TKU.

I ako je SVPRZZ daleko najveći i vodeći Sindikat u ZET-u, te zajedno s ostalih sedam sindikata čini snažnu sindikalnu moć, javno pozivamo sve sindikalne lidere na zajedništvo, kako bi mogli što bolje i kvalitetnije odgovoriti na izazove koji su pred nama.

Među nama postoje i trebaju postojati različita mišljenja i način vođenja Sindikata ali prema poslodavcu i vlasniku društava moramo biti jedinstveni.
Nije nam jasno što za cilj ima stvaranje razdora među sindikatima i kome je to u interesu, izuzev vlasniku?

Jesu li pojedini sindikalni lideri „žrtve“ svoga neznanja i neiskustva ili su toliko samodopadni da nisu sposobni razumno odlučivati?

Nakon što je odvjetnički tim „Lozo&partneri“ jedini dobio spor u zaštiti TKU-a od najave otkaza istoga od strane Uprave ZGH, sada je napravljen još jedan kvalitetan iskorak u zaštiti TKU-a za radnike ZET-a i nakon izdvajanja iz ZGH.

Imamo sadržajno kvalitetan TKU, koji moramo štititi po svaku cijenu, dok nam ostaje da tražimo izmjenu čl.69. TKU-a i povećanje plaće.  

SVPRZZ je zbog svoje brojnosti i snage uvažen Sindikat, što smo dokazali i zaustavljanjem prometa u četiri velika grada u RH i spašavanjem staža sa uvećanim trajanjem (beneficija) za vozače tramvaja i autobusa u gradskom prijevozu putnika(materijali bili pripremljeni za ukidanje beneficije).

Uspjeli smo ishoditi ugovor između gradonačelnika Grada Zagreba i Uprave ZET-a da je ZET jedini prijevoznik u Gradu Zagrebu na 15. godina, što nam jamči da će ZET biti jedini prijevoznik još dvanaest godina.

Pred nama je izazov povećanja plaća, koje nisu rasle deset godina, dok su pokazatelji koji služe za korekciju plaća znatno narasli.
Povećana je prosječna plaća u Gradu Zagrebu s 6.159,00 u 2009.g. na preko 7.200,00 kn krajem 2018.g, porasli su troškovi života i rast BDP-a, što nas obvezuje na pregovore za povećanje plaća za sve radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba.

Upravo zbog odgovornosti koju SVPRZZ ima kao daleko najbrojniji Sindikat u ZET-u, tražimo zajednički nastup u zahtjevu za povećanjem plaća.
No ukoliko se pojedine sindikalne vođe „ogluše“ na javni poziv i zajedništvo, tada će morati snositi posljedice svoje nerazumnosti a SVPRZZ će zajedno sa svojim partnerima znati ostvariti svoj cilj i bez njih.

Naravno da će to biti puno teži i složeniji put, no mi se ne bojimo izazova i spremni smo na njih.

Kao zamjenik predsjednika SVPRZZ vodio sam  sve štrajkove u ZET-u, učestvovao u pregovorima od samog stvaranja TKU-a, koordinirao štrajkom kada su bili sindikalni lideri kao što su Barišić, Glavina i Harni (tada su bila samo četiri sindikata) i  sa dugogodišnjim iskustvom sindikalnog rada znam i mogu odgovoriti i izazovu koji je pred nama.

Znao sam zaštititi plaću radnika ZGH (plaća je umanjena javnim službenicima, namještenicima, policiji, vojsci i drugima) jer unatoč velikoj gospodarskoj krizi u RH plaća radnika ZGH nije umanjena i spremni smo zaustaviti daljnji pad standarda radnika ZET-a.
Veličina polučenog uspjeha će ovisiti samo o nama, o sindikalnom jedinstvenom i složnom nastupu u nadolazećem vremenu.

 

Ništa nam neće biti poklonjeno, izbori se za bolja prava. Budi član najbrojnijeg Sindikata

 

SASTANAK S GRADONAČELNIKOM

Na zahtjev SVPRZZ zakazan je sastanak Predsjednika SVPRZZ s gradonačelnikom Grada Zagreba.
Predsjednik SVPRZZ će ukazati gradonačelniku na štetnost ukidanja prodaje karata kod vozača, pad prodaje pokaza i pad prihoda društva izazvani navedenom odlukom.
SVPRZZ će zatražiti da se navedena odluka promijeni i da se kod vozača mogu kupiti sve vrste karata, po prijedlogu Sindikata.
SVPRZZ će zatražiti veću zaštitu kontrolora karata i vozača od napada putnika, te dodatni napor svih, kako bi se u slučaju napada stalo u zaštitu prometnog radnika.
Aktualizirati će se i drugi problemi s kojima se susreću radnici ZET-a u svakodnevnom obavljanju poslova.
Sastanak je predviđen u ponedjeljak 26.11.2018.g. u 12:30 sati  u poglavarstvu Grada Zagreba.  

Na sastanku će uz gradonačelnika Bandića, nazočiti zamjenica Olivera Majić, te pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, dok će uz predsjednika SVPRZZ Jelića biti nazočan i predsjednik Udruge branitelja Darko Matijević.

 

ZAHTJEV SVPRZZ UPUĆEN GRADONAČELNIKU

 

SVPRZZ je uputio dopis gradonačelniku Grada Zagreba u kojem se traži da se božićnica isplati sukladno odluci vlade RH. Dopis donosimo u cijelosti:

Poštovani,
Kako će od  1. prosinca 2018.g. na snagu  stupiti odredba vlade RH, prema kojoj će se neoporezivi dio za božićnice, regres i ostale nagrade i naknade radnicima povećati s 2500 kuna na 7500 kuna, tražimo da se odluka primijeni i na radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba.

Radnicima navedenih društava plaća nije rasla punih deset godina, dok su troškovi života, rast BDP-a i rast prosječne plaće u Gradu Zagrebu uvelike porasli, te je ovo prigoda da se odlukom vlade RH radnicima u navedenim društvima poveća isplata u neoporezivom dijelu.

Iz saznanja da je isplata božićnice određena TKU-om, SVPRZZ se slaže da povećanje isplaćene božićnice možete donijeti odlukom ili da pozovete Pregovarački odbor sindikata, kako bi promijenili čl.100 TKU-a i isti usuglasili s odredbom vlade RH.

Napominjemo da je pri isplati božićnice ukupna isplata poslodavca bila cca 5.600,00 kn, te nema razloga da radnik ne dobije cjelokupni iznos. Pri isplati navedenoga iznosa troškovi poslodavca bi ostali nepromijenjeni. Vjerujemo i očekujemo da će te imati razumijevanja prema prijedlogu SVPRZZ i postupiti sukladno istom,

stoji u dopisu SVPRZZ.

 

VIŠE UVAŽAVATI RADNIKA I POBOLJŠAVATI UVJETE RADA

SVPRZZ svakodnevno pokušava u razgovoru s Upravom ZET-a osigurati bolje uvjete rada i veće dostojanstvo radnika ZET-a.

Nećemo dopustiti da se tko god poželi iživljava na vozačima i drugim radnicima ZET-a, bez da su dobili mogućnost svoje zaštite.
Pojedini rukovoditelji ne uvažavaju radnika, nego žele okriviti radnika i po anonimnoj prijavi, bez da uvažavaju dugogodišnji i kvalitetan rad svakoga pojedinca.

Puno toga se može napraviti (očistiti, zagrijati, tražiti i osigurati neophodna sredstva za rad, kvalitetno pripremiti vozila za izlaz i dr.) bez mnogo materijalnih sredstava uz samo dobru volju i znanje.

SVPRZZ neće štititi neradnika ali smo spremni sve učiniti da radnik koji kvalitetno obavlja svoj posao, zbog jedne greške ne bude izložen maltretiranju.

 

UPUTE VOZAČIMA

Vozači tramvaja i autobusa, invalidnih vozila i drugi koji su svakodnevno u prometu, nemojte davati izjave odmah nakon prometne nesreće ili nezgode.
Prije nego date izjavu dođite u Sindikat posavjetujte s odvjetnikom i tek tada dajte izjavu.
Imate pravo odgodu izjave za 24 sata.
SVPRZZ se zahvaljuje mladim vozačima tramvaja i autobusa, te drugim radnicima koji su prepoznali ovaj Sindikat i skoro svi se učlanili, čime su nam dali svoje povjerenje koje nećemo izigrati.
SVPRZZ je daleko najveći Sindikat u ZET-u i u svom sastavu ima preko 85% vozača. Osigurali smo povrat 50% od plaćene kazne u prometu ili po sudskoj presudi, pozajmicu od 5.000,00 kn na više obroka bez kamata i jamaca, te druga prava koja možete pročitati na stranici SVPRZZ ili na oglasnoj ploči.

 

Skupština USVPRH će biti održana 14.12.2018.g. u 18. Sati  u Stubičkim toplicama

 

Cjelovite informacije u tajništvu SVPRZZ na tel 3651-516 i 3651-517, te na web i facebook stranici.

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon