SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 58. od 01.08.2018

PODRŽAN PRIJEDLOG SINDIKATA ZET-a

Nakon što su osam sindikata ZET-a održali sastanak i donijeli odluku da se uputi Prijedlog pregovaračkom odboru Sindikata u kojem se traži da se da se donese odluka o otvaranju pregovora za povećanje plaća, održan je i sastanak Pregovaračkog odbora sindikata. Pregovarački odbor sindikata je uputio zahtjev za sastanak svih sindikata koji djeluju u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, kako bi jasno iskazali svoje stavove u pogledu prijedloga osam sindikata ZET-a. Sastanak je održan 26. 7. 2018. g. u prostorima  Saveza samostalnih sindikata.

U prostorima Saveza samostalnih sindikata hrvatske održan je sastanak predstavnika Sindikata koji djeluju u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba. Na sastanku su nazočili predstavnici sindikata ZGH, ZET-a, Velesajma, Plinare i GSKG. Nakon otvaranja sastanka dana je riječ predsjedniku Sindikata vozača i prometnih radnika kako bi nazočnima pojasnio razlog inicijative osam sindikata ZET-a.

Predsjednik SVPRZZ Anto Jelić je u svom izlaganju objasnio koji su razlozi za navedeni sastanak.

„Sastanak je sazvan iz razloga što pojedinci na sindikalnim sastancima govore jedno a u stvarnosti rade drugo, te javnim izjašnjavanjem napokon moramo znati tko radi u interesu radnika a tko istima „prodaje maglu“?
Razlog zbog čega moramo i trebamo nastaviti zajednički borbu za boljitak radnika, je presuda Županijskog suda koju je dobio Sindikat vozača i prometnih radnika u cilju zaštite od otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba. U drugim izmjenama TKU za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba je promijenjen u TKU za radnike zagrebačkog holdinga.

No tadašnja Uprava ZGH je napravila propust i promjena naziva TKU nije registrirana, što znači da je zakonski na snazi TKU za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, što je presudom Županijskog suda i potvrđeno.

Što to znači?

Trgovačka društva su Zagrebački holding, ZET, Velesajam, Plinara i drugi i iz navedenoga saznanja a i iz  razloga što neki od navedenih imaju bolji kolektivni ugovor od ovoga, treba zadržati reprezentativnost i Pregovarački odbor, jer samo u tom slučaju može se pregovarati o izmjenama čl.69. (povećanje plaća) i čl. 71. koji govori o grupama složenosti, uz zadržavanje ostalih prava iz TKU-a. Samo mi svojim neznanjem ili razilaženjem u stavovima možemo srušiti TKU i početi sve iznova, tj. pregovarati o potpuno Novom kolektivnom ugovoru, što nam i te kako slabi poziciju. U koliko pojedini predsjednici Sindikata žele zbog svojih osobnih ili nekih drugih interesa neka se javno očituju i neka radnici i članovi Sindikata znaju tko je rušitelj teško stečenih prava i tko želi ući u rizik da pregovara o Novom kolektivnom ugovoru za radnike pojedinih trgovačkih društava. Predlažem da se uputi dopis svima i da svi predstavnici radnika javno očituju i ako imamo zajedničke stavove da pokrenemo postupak pregovora za povećanje plaća radnicima svih trgovačkih društava i da nakon toga napravimo i kućne kolektivne ugovore kako je to bilo prije nego što je napravljen Temeljni kolektivni ugovor za radnike ZGH. Tada smo imali  TKU i Kolektivni ugovor za radnike ZET-a iz kojega i sada crpimo grupe složenosti i uvjete teže od normalnih. U koliko pojedinci žele solirati i ne žele zajedničke pregovore, tada nam neće preostati ništa drugo nego krenuti svatko svojim putem i pojedinačno se boriti za Nove kolektivne ugovore“ stoji u izlaganju predsjednika SVPRZZ Ante Jelića. Nazočni su jednoglasno prihvatili prijedlog i isti će biti upućen i ostalima koji nisu bili nazočni da se izjasne i ako svi prihvate prijedlog da se uputi zahtjev za povećanje plaća. Pred nama je vruća jesen i moramo biti spremni i mudri za sve izazove.

budi član Sindikata koji ti jamči sigurnost rada i prava iz toga naslova

TRAŽIMO ZAŠTITU RADNIKA

Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis direktorici ZET-a u kojem se traži da se vozači tramvaja i autobusa i ostali radnici ZET-a, zaštite od ekstremno visokih temperatura i da se na taj način sačuva zdravlje vozača, te poveća sigurnost u prometu. Tražimo da se u promet disponiraju sva vozila s klima uređajima, te da se sukladno čl. 44 Pravilnika o zaštiti na radu (koji kaže „radnici koji obavljaju teže poslove pri visokim temperaturama, zbog opasnosti od dehidracije, imaju pravo na negaziranu vodu, bez naknade“) vozačima koji nemaju na terminalima vodu (Kvaternikov trg, Svetice, linije 107,207,222,224,295 i druge) osigura dostava negazirane vode. Zdravlje vozača i sigurnost u prometu nema alternative i tražimo da postupite sukladno Pravilniku.

Nakon upućenog zahtjeva, 27.7.2018.g. održan je sastanak predsjednika SVPRZZ i direktorice ZET-a na kojem je obećano da će se poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se vozačima tramvaja i autobusa i drugim radnicima ZET-a, osigurala primjena navedenih zahtjeva.

HOĆE LI NAPOKON NETKO ODGOVARATI ZA PROPUSTE?

Sve smo više svjedoci propusta u radu pojedinaca u strukturi upravljanja, što se i te kako odražava na kvalitetu usluga koju pružamo građanima Grada Zagreba. U prometu je sve više autobusa sa neispravnim klimama, vozila i objekti su neuredni, čistačice nemaju sredstava za čišćenje (krpa, deterdženata i dr.) službena odjeća se neredovito isporučuje, ne poduzima se ništa da bi se preraspodjelom ublažio nedostatak radnika, nedostatna vozna vremena, nepotrebne dvokratne službe i niz drugih nelogičnosti i te kako utječu na sigurnost u prometu i kvalitetu usluge. Krajnje vrijeme je da nesposobni odstupe a da dođu mladi obrazovani ljudi koji će dati jedan novi i puno konkretniji doprinos kvaliteti usluge i napraviti sve kako bi radnici zadovoljno dolazili na svoja radna mjesta.

Osvrt na objavu u Biltenu SZH od 27.7.2018. – Čemu nervoza „druže …….“?

I ako ne komentiram rad drugih Sindikata i ne volim odgovarati na „objede“ pojedinaca u zaštiti interesa SVPRZZ moram odgovoriti na smiješne navode u Biltenu SZH od 27.7.2018.g. Vidno je da je predsjednika SZH ulovila nervoza jer je teško više prodavati „maglu“ radnicima ZET-a.

Isti umjesto da u svom glasilu govori o aktivnostima svog sindikata (nema izuzev „piskaranja“ po stranicama) on se bavi sa predsjednikom SVPRZZ.

Istina je da je SVPRZZ najbrojniji i najjači sindikat u ZET-u ali ne morate svi o nama „voditi brigu“. Zbog čega inzistiramo na pregovorima u izmjeni TKU-a za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba sam već objasnio na prvoj stranici, te se nemam potrebe ponavljati.

Sindikat vozača i prometnih radnika je napravio ključne aktivnosti u zaštiti svojih članova: inicijativom SVPRZZ potpisan je akt između Grada Zagreba i ZET-a u kojem u narednih 15. godina ZET ostaje jedini prijevoznik u Gradu Zagrebu (spriječena koncesija ili agencijski prijevoz), jedini smo uspjeli zaštiti TKU-za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba (SZH „svojata“ presudu i ako je istu dobio nakon šest mjeseci od presude koju je dobio SVPRZZ i to po tzv „presuđenoj stvari“) i zaustavljanjem prometa u četiri velika grada u RH zaštitio beneficju za vozače tramvaja i autobusa ( gdje ste bili kad je trebalo provesti ozbiljnu aktivnost.

Niste čak dali ni potporu kao što su dali drugi sindikati i udruge koje nemaju dodirnih točaka s ZET-om, jer ste se nadali neuspjehu.

SVPRZZ pokušava ujediniti sve sindikate od interesa za radnike i vi se odmah oglasite protiv.
Zašto?
Zato što ne možete „soliti pamet“ drugima u našoj nazočnosti. Pišete da ste podnijeli zahtjev za pregovore još u proljeće.
Znate li što se treba poduzeti u koliko druga strana ne prihvati pregovore?

Treba organizirati industrijsku akciju i štrajk a vi za to nemate hrabrosti i snage.

Pišete dopise inspekciji a ista ne dolazi, to je samo znak da vas nitko ne doživljava ozbiljno.

Znaju u ZET-u i Gradu Zagrebu da sa radnicama iz Upravne zgrade ne možete provesti štrajk.

Prema Sindikatu vozača i prometnih radnika se nitko neće i ne smije tako odnositi, jer znaju da mi ne prijetimo „praznom puškom“.
Sindikat vozača i prometnih radnika je ozbiljan sindikat i ne razmišljamo srcem nego glavom i interesi radnika se ne smiju ugroziti svojom samodopadnošću.
Sve štrajkove u ZET-u sam ja vodio i bio koordinator kada su bili daleko veći i sposobniji sindikalci (Barušić, Glavina i Harni)  i opet ću ako bude potrebe.
Kada napravimo sve potrebne predradnje i ujedinimo sve sindikate ili se raziđemo u stavovima, zatražit' ćemo pregovore pa da vidimo da li se smiju oglušiti na naš zahtjev?
To je bitna razlika između SVPRZZ koji ima moć i SZH.  
Žao mi je što moram odgovarati na nebuloze iako ima  važnijih stvari.

-Radnicima ZET-a čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja-

za sve informacije na tel 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici sindikata

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon