Teo Bulić

 

Poštovani, uslijed izvanredne i izrazito teške situacije u Društvu Promet Sindikat vozača i prometnih radnika ima za potrebu i dužnost, a u interesu svojih članova i zakonom zajamčenih prava reagirati na najnovije činjenice vezane za naše Društvo.

Nažalost nije nikakva novost da je Društvo u problemima koji su se gomilali godinama, prije svega zbog loših odluka politike i njihovih Uprava doživjelo je kulminaciju ovih dana sudskom presudom u korist A-Cosmos, što dovodi do ugroze i zabrinutosti 760 radnika za radna mjesta i egzistenciju njihovih obitelji.
Naime sudskom presudoma i naknadnim dogovorom Uprave i A-Cosmos dug od cca četrdeset miliona kuna ima se uplatiti obročno (što pozdravljamo) ali prema informacijama s kojima raspolaže Sindikat prva rata od cca 4.ooo.ooo mil. kuna imala se uplatiti ubrzanom subvencijom.

Takvom odlukom nismo i nemožemo biti zadovoljni jer taj postupak sugerira da će Promet primiti cijeli teret na svoja leđa, što s obzirom na dosadašnje stanje i gubitak Društva jednostavno tjera Promet, i jedan sedamdeset godišnji brend u definitivan kraj.

Možemo samo zamisliti što bi to značilo za radnike, socijalnu, gospodarsku pa ako hoćete i demografsku sliku na područjima gdje Društvo prometuje.

Zato Sindikat vozača i prometnih radnika traži od većinskog vlasnika i svih suvlasnika da se žurno jasno i javno očituju o suradnji s Prometom.

Stoga Sindikat zahtijva od svih suvlasnika da s Društvom potpišu ugovor o pružanju komunalne usluge i o nadoknadi dijela troškova prijevoza putnika u javnom prijevozu što sugerira, a od 2019g. i zahtijeva Europska komisija odredbom uredbe 1370/2007 jer smatramo da bi samo na takav način politika i političari poslali jasnu poruku radnicima i korisnicima naših usluga kako sačuvati ovu djelatnost bez koje je gotovo nezamislivo funkcioniranje i organiziranje života u svim jedinicama lokalne samouprave.

Bilo koja jedinica lokalne samouprave ako ne želi suradnju s Prometom neka se očituje i svoj udijel sljedom akta Društva proda većinskom vlasniku.

Izražavamo mišljenje da je takav pristup jedino i moguć, s obzirom da je grad kadrovirao i upravljao Društvom, a da sada radnici snose posljedice loših odluka dali kroz suspenziju dijela K.U. ili ne podizanjem plaća od 2007g. jednostavno je nedopustivo i neprihvatljivo za Sindikat vozača i prometnih radnika.

Također mislimo da izostanak konzultacija sa Sindikatom o izdvajanju parkinga i bez financijske simulacije kako će to Društvo podnijeti nije put ka ozdravljenju Društva.

Smatramo da je grad kao većinski vlasnik odgovoran za stvaranje uvijeta i organizaciju prijevoza putnika kao i zaštitu Društva od sive konkurencije a sve u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i odlukama grada.

Zato je ovo pismo izraz vapaja, brige, emocije i prije svega upozorenja svih radnika da ćemo se boriti za Promet i egzistenciju svim zakonom dopuštenim sredstvima i odbacujemo svaku politizaciju oko ustroja i normalnog funkcioniranja od strane bilo koje političke opcije.

Dapače tražimo koncenzus svih političkih aktera kada je Promet u pitanju jer to zaslužuje svojom sedamdeset-godišnjom tradicijom, kao brend, kao simbol ovog područja i kao djelatnost od posebnog društvenog značaja.

Sa poštovanjem!

UPRAVNO VIJEĆE S.V.I.P.R-a PROMET-SPLIT
Povjerenik
Bulić Teo

Split:  06.02 2016g.       
    
Dostaviti:
1. Gradonačelniku Splita       
2. Predsjedniku Skupštine Društva
3. Predsjedniku Nadzornog Odbora
4. Upravi Društva
5.  www.usvprh.hr