SVPR AP Sinj - U očekivanju presude

04. listopada na Općinskom sudu u Splitu održano je zadnje ročište u sporu između poslodavca Autoprijevoz Sinj i dijela radnika kojima poslodavac već godinama raznim pravnim makinacijama pokušava uskratiti pravo na rad u poduzeću koje su oni i građani Sinja stvarali cijeli svoj radni vijek.

U nastojanju da se izbjegnu preuzete obveze iz Ugovora o restrukturiranju i konsolidaciji 'Autoprijevoza Sinj', zaključenog između Grada Sinja i 'Prometa' iz Makarske 28. veljače 2005.,  većinski vlasnik poduzeća Autoprijevoz Sinj donio je odluku da djelatnost, imovinu i dio radnika prenese na tvrtku - kćer Promet Sinj, te samim tim pokrene postupak "tihog" gašenja poduzeča Autoprijeboz Sinj čime bi se oštetili radnici, Grad i RH.Prebacujući jedan dio radnika u tvrtku - kćer a ostavljajući manji dio u Autoprijevozu,  poslodavac se pokušao riješiti "nepodobnih" vozača i mehaničara ostavljajući ih formalno - pravno u poduzeću bez osnovne djelatnosti i imovine.
Istovremeno u tvrtku - kćer Promet Sinj primljeno je 8 novih vozača umjesto ovih koji su ostali u Autoprijevozu iako oni  svakodnevno redovito dolaze na posao.
U međuvremenu, tri radnika koji su članovi Sindikata vozača i prometnih radnika AP Sinj, od kojih je jedan sindikalni povjerenik a drugi povjerenik zaštite na radu, dobili su poslovno uvjetovani otkaz zbog smanjenja obima posla.
U obadva poduzeća dužnost direktora obnaša jedna te ista osoba iz čega je vidljivo da su sve odluke temeljem kojih su povrijeđena prava radnika posljedica poslovne strategije vlasnika i uprave.

Uz podršku Sindikata vozača i prometnih radnika Autoprijevoz Sinj i Odvjetničkog društva "Lozo @ partneri" koje službeno zastupa Udrugu Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske pa samim tim i sve njene članice, radnici su pokrenuli ovaj spor za prijenos ugovora iz Autoprijevioza  u Promet Sinj, čija se presuda očekuje 15. studenog 2016.

Miro BuljPodršku radnicima u splitskoj sudnici a i na svojoj FB stranici, dao je gradski vijećnik Sinja i zastupnik MOST-a u Hrvatskom Saboru - Miro Bulj objavljujući status sa slikama iz sudnice Općinskog suda u Splitu:
"Trenutna Općinski sud Split.
Radnicni koji su cijeli svoj radni vijek stvarali i gradili Autoprijevoz - Sinj, tvrtka koja je dala svoj veliki obol razvoju Cetinskog kraja kao i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Radnici nepravedno i neosnovano su bačeni na cestu, godinama pa tako i danas zaboravljeni od svih moraju se boriti za svoja prava. "
 
Nadamo se da će i ovoga puta, kao i nekoliko puta do sada, hrabri radnici uz podršku cijelog Sindikata uspjeti obraniti svoja prava i da će prestati više vremena trošiti u sudnici nego na svom radnom mjestu.
Momci pravda je na vašoj strani i držite se!

Slike preuzete s FB stranice Miro Bulj