Sindikalni glasnik br. 46. od 07.02.2018.

NEMA PREGOVORA O NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU

I ako je jedan od sindikata ZET-a objavio u javnosti, putem tiskanih medija da će pregovarati o Novom kolektivnom ugovoru za radnike ZET-a, d.o.o. stav osam sindikata ZET-a je u suprotnosti sa navedenom izjavom. Ne želimo se tako olako odreći važećeg TKU-a za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba.
Imamo dobre temelje za pregovore i ne želimo da osnivanjem novog Pregovaračkog odbora sami sebi siječemo granu na kojoj sjedimo.

ODRŽAN JE SASTANAK SINDIKATA ZET-a

Nakon što je stigao dopis od strane Uprave ZET-a u kojem se traži da se sindikati očituju o Pregovaračkom odboru za sklapanje Novog kolektivnog ugovora za radnike ZET-a, održan je sastanak sindikata koji djeluju u ZET-u.
Na sastanku koji je održan 29.siječnja 2018.g u prostoriji branitelja na Trešnjevci sindikati su zauzeli jedinstveni stav koji je proslijeđen direktorici ZET-a.

Sindikati ZET-a ne pristaju na novi pregovarački odbor, jer bi se mijenjanjem Pregovaračkog odbora sindikata moralo i moglo pregovarati isključivo o Novom kolektivnom ugovoru.
Kako je Vrhovni sud RH presudio u korist sindikata i jasno naveo da je pregovarački odbor važeći i u skladu sa ZOR-u, te je zakonskom regulativom riješeno da se Temeljni kolektivni ugovor ima primjenjivati i na izdvojena društva, sindikati ZET-a ne žele doći u situaciju da odlukom o novom Pregovaračkom odboru sami razvrgnu TKU.

Također, polazna osnova za daljnje pregovore ne bi postojala i pregovori bi krenuli iz nule, što bi znatno umanjilo dobru poziciju sindikata, koju imamo presudom Vrhovnog suda i konzumiranjem prava iz važećeg TKU-a.

Stav sindikata ZET-a je da smo kao socijalni partneri spremni pristupiti izmjenama TKU-a, na način i dinamikom kako bi se utvrdila Protokolom o pregovorima.

Na sastanku sa sindikatima ZGH vidno je da pojedini sindikati ili ne razumiju ozbiljnost situacije ili imaju namjeru svojim istupom oslabiti poziciju sindikata i razjediniti sindikalnu scenu.
Stav sindikata ZET-a je da NE ŽELE RAZGOVARATI O NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU, NEGO O VAŽEĆEM TEMELJNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba.

Koliko je novonastala situacija složena nakon izdvajanja ZET-a i Zagrebačkog velesajma, te traženju vlasnika da se pregovara odvojeno, shvatio je i Novi sindikat koji se priključio drugi sedam sindikata ZET-a.
Nije nam jasno iz kojih razloga na sastanak nisu došla i preostala dva sindikata iz ZET-a. Ili ih nije briga za nadolazeće događaje ili misle da mogu i dalje pričati "bajke" radnicima ZET-a a ne poduzimati ozbiljne i vidljive aktivnosti ili nisu svjesni vremena u kojem se nalazimo.

Na sastanku su nazočili:

  • Sindikat branitelja i radnika - Matijević,
  • Sindikat UVA - Vlašić,
  • Sindikat radnika JGPPRH - Kočet,
  • Sindikat vozača tramvaja, busa i servisa - Harni,
  • Vozački sindikat- Marić,
  • Vozački strukovni sindikat - Čermak,
  • Novi sindikat - Jamnić, te
  • Sindikat vozača i prometnih radnika - Jelić.

Zajednički dopis gore navedenih osam sindikata ZET-a je objavljen  na web stranicama i na oglasnim pločama sindikata.

PODJELA KALENDARA ZA PISANJE SLUŽBI

Kako je Sindikat vozača i prometnih radnika u više navrata upozoravao da se nabavka džepni kalendara za pisanje službi čim prije realizira, te je obavljen i razgovor sa direktorom URIHA, „blokići“ su napokon stigli.

Od 6. 2.2018.g. je podjela po pogonima, te se pozivaju radnici koji zadužuju kalendare za pisanje službi da iste preuzmu u pogonima u kojima i obavljaju svoj posao

budi član daleko najbrojnijeg sindikata u ZET-u, samo tako si siguran

DOPIS GRADONAČELNIKU GRADA ZAGREBA

Na sastanku osam sindikata koji djeluju zajednički od interesa za radnike ZET-a donesena je odluka da se uputi dopis Gradonačelniku Grada Zagreba u zaštiti prava radnika ZET-a.
U dopisu stoji „ S obzirom da je dio radnika ZET-a koristio godišnji odmor u siječnju 2018.g. očekujemo da im uz plaću za siječanj bude isplaćen i regres u iznosu 2884,70 kn. sukladno čl. 99. TKU-a za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba. U koliko ne dođe do isplate osam sindikata u potpisu dopisa će poduzeti sindikalne aktivnosti (pokrenuti tužbe)u cilju zaštite prava radnika ZET-a

RJEŠAVANJE KOEFICIJENATA VOZAČIMA AUTOBUSA I OSTALIM RADNICIMA ZET-a

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika u više navrata od Uprave ZGH zatražio da se poveća koeficijent za vozače autobusa koji su trebali biti uvećani za 0,20 kako bi se vozači koji rade dulje od dvije godine u ZET-u izjednačili s ostalim vozačima autobusa.

Na popisu je 70 vozača koji su primljeni u 2014.g., te 82 vozača koji su primljeni u radni odnos 2015.g., te su ti vozači već trebali dobiti pripadajući koeficijent.
Također vozači koji su zaposleni 2016.g. su trebali dobiti pripadajući koeficijent 2.30.

Sindikat vozača i prometnih radnika je organizirao prikupljanje punomoći za rješavanje usklađivanja koeficijenata i iste su predate odvjetničkom društvu "Lozo & partneri".
Rješavanje navedenoga problema je u tijeku. Pozivaju se i ostali članovi sindikata koji nisu, da potpišu punomoć u tajništvu.

Nakon što je ZET postao samostalno društvo u vlasništvu Grada Zagreba, te održanog sastanka predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika s direktoricom Žgelom, vjerujemo da se problem može riješiti bez troškova vođenja sudskog spora.

STIŽE JOŠ 50 VOZAČA AUTOBUSA

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika uputio dopis direktorici ZET-a u kojem se navodi da vozači autobusa imaju malo slobodnih dana i veliki broj prekovremeni sati, čime se ugrožava sigurnost u prometu, održan je sastanak predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika i direktorice ZET-a.

Na sastanku je izneseno stanje u svakom od autobusnih pogona, te su argumenti Sindikata uzeti kao opravdani i donesen je zaključak da se pokrene postupak zapošljavanja još 50 vozača autobusa. Zahtjev je upućen, te se uskoro se očekuje odgovor od gradonačelnika i nakon toga bi uslijedio postupak zapošljavanja sukladno ZOR-u.

Kako je u tijeku odabir kandidata za zapošljavanje 25 vozača autobusa i 25 parkirača, na taj način u kratkom vremenskom razdoblju zaposlilo 100 novih vozača autobusa. Vjerujemo da će  novi vozači autobusa nadomjestiti evidentni manjak vozača i time osigurati redovitije slobodne dane, čime bi se povećala sigurnost u prometu. Napominjemo da će parkirači koji imaju iskustvo upravljanje vozilom D kategorije više od jedne godine (sukladno postignutom dogovoru sa sastanka predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika u pogonima Podsused i Dubrava) nakon što obuče novozaposlene parkirače, biti premješteni u prometne pogone.

Sindikat vozača i prometnih radnika ne " trabunja" okolo već realizira zacrtane ciljeve, kako bi se vozačima i ostalim radnicima ZET-a olakšalo obavljanje svakodnevnog posla.

KARTE SAMO NA PRODAJNIM MJESTIMA ZET-a

U tijeku je raskid ugovora sa I-Novinama, te se daje preporuka vozačima tramvaja i autobusa da karte kupuju isključivo na prodajnim mjestima ZET-a. Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio da se na svim prodajnim mjestima vidno istakne obavijest u kojoj radnici u službenoj odjeći ZET-a mogu kupiti karte bez da čekaju u redu.

Sastanak IO TP TREŠNJEVKA je zakazan za 12.2.2018.g. u sindikalnoj dvorani ispod ambulante a IO TP DUBRAVA za 13.2.2018.g. u 13 h. u dvorani iznad servisa tramvaja. Sastanak je otvoren za članove

POGODNOSTI ZA ČLANOVE:
CROATIA - dopunsko osiguranje 75 kn, bez bilo kakve nadoplate plus B lijekovi, „Moja optika“ 50% popusta, BAMT-Mače od igle do lokomotive na 50 obroka, Poliklinika „DRINKOVIĆ“ do 50 %  na preglede i obradu, magnetna rezonanca i dr., najpovoljnija AUTO- osiguranja CROATIA I EUROHERC, te druge pogodnosti na više obroka i odgodu plaćanja
ZA ČLANOVE SINDIKATA: NAPOVOLJNIJE OSIGURANJE OD 0-24, SA DALEKO NAJVEĆIM ISPLATAMA PREMIJA ( uplaćuje se od članarine, tako da član nema dodatnih troškova), Vraćanje 50% od troškova kaznih na radnom mjestu (bez utjecaja alkohola i crveno svjetlo) te druga prava