SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 46. od 07.02.2018.

NEMA PREGOVORA O NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU

I ako je jedan od sindikata ZET-a objavio u javnosti, putem tiskanih medija da će pregovarati o Novom kolektivnom ugovoru za radnike ZET-a, d.o.o. stav osam sindikata ZET-a je u suprotnosti sa navedenom izjavom. Ne želimo se tako olako odreći važećeg TKU-a za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba.
Imamo dobre temelje za pregovore i ne želimo da osnivanjem novog Pregovaračkog odbora sami sebi siječemo granu na kojoj sjedimo.

ODRŽAN JE SASTANAK SINDIKATA ZET-a

Nakon što je stigao dopis od strane Uprave ZET-a u kojem se traži da se sindikati očituju o Pregovaračkom odboru za sklapanje Novog kolektivnog ugovora za radnike ZET-a, održan je sastanak sindikata koji djeluju u ZET-u.
Na sastanku koji je održan 29.siječnja 2018.g u prostoriji branitelja na Trešnjevci sindikati su zauzeli jedinstveni stav koji je proslijeđen direktorici ZET-a.

Sindikati ZET-a ne pristaju na novi pregovarački odbor, jer bi se mijenjanjem Pregovaračkog odbora sindikata moralo i moglo pregovarati isključivo o Novom kolektivnom ugovoru.
Kako je Vrhovni sud RH presudio u korist sindikata i jasno naveo da je pregovarački odbor važeći i u skladu sa ZOR-u, te je zakonskom regulativom riješeno da se Temeljni kolektivni ugovor ima primjenjivati i na izdvojena društva, sindikati ZET-a ne žele doći u situaciju da odlukom o novom Pregovaračkom odboru sami razvrgnu TKU.

Također, polazna osnova za daljnje pregovore ne bi postojala i pregovori bi krenuli iz nule, što bi znatno umanjilo dobru poziciju sindikata, koju imamo presudom Vrhovnog suda i konzumiranjem prava iz važećeg TKU-a.

Stav sindikata ZET-a je da smo kao socijalni partneri spremni pristupiti izmjenama TKU-a, na način i dinamikom kako bi se utvrdila Protokolom o pregovorima.

Na sastanku sa sindikatima ZGH vidno je da pojedini sindikati ili ne razumiju ozbiljnost situacije ili imaju namjeru svojim istupom oslabiti poziciju sindikata i razjediniti sindikalnu scenu.
Stav sindikata ZET-a je da NE ŽELE RAZGOVARATI O NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU, NEGO O VAŽEĆEM TEMELJNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba.

Koliko je novonastala situacija složena nakon izdvajanja ZET-a i Zagrebačkog velesajma, te traženju vlasnika da se pregovara odvojeno, shvatio je i Novi sindikat koji se priključio drugi sedam sindikata ZET-a.
Nije nam jasno iz kojih razloga na sastanak nisu došla i preostala dva sindikata iz ZET-a. Ili ih nije briga za nadolazeće događaje ili misle da mogu i dalje pričati "bajke" radnicima ZET-a a ne poduzimati ozbiljne i vidljive aktivnosti ili nisu svjesni vremena u kojem se nalazimo.

Na sastanku su nazočili:

  • Sindikat branitelja i radnika - Matijević,
  • Sindikat UVA - Vlašić,
  • Sindikat radnika JGPPRH - Kočet,
  • Sindikat vozača tramvaja, busa i servisa - Harni,
  • Vozački sindikat- Marić,
  • Vozački strukovni sindikat - Čermak,
  • Novi sindikat - Jamnić, te
  • Sindikat vozača i prometnih radnika - Jelić.

Zajednički dopis gore navedenih osam sindikata ZET-a je objavljen  na web stranicama i na oglasnim pločama sindikata.

PODJELA KALENDARA ZA PISANJE SLUŽBI

Kako je Sindikat vozača i prometnih radnika u više navrata upozoravao da se nabavka džepni kalendara za pisanje službi čim prije realizira, te je obavljen i razgovor sa direktorom URIHA, „blokići“ su napokon stigli.

Od 6. 2.2018.g. je podjela po pogonima, te se pozivaju radnici koji zadužuju kalendare za pisanje službi da iste preuzmu u pogonima u kojima i obavljaju svoj posao

budi član daleko najbrojnijeg sindikata u ZET-u, samo tako si siguran

DOPIS GRADONAČELNIKU GRADA ZAGREBA

Na sastanku osam sindikata koji djeluju zajednički od interesa za radnike ZET-a donesena je odluka da se uputi dopis Gradonačelniku Grada Zagreba u zaštiti prava radnika ZET-a.
U dopisu stoji „ S obzirom da je dio radnika ZET-a koristio godišnji odmor u siječnju 2018.g. očekujemo da im uz plaću za siječanj bude isplaćen i regres u iznosu 2884,70 kn. sukladno čl. 99. TKU-a za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba. U koliko ne dođe do isplate osam sindikata u potpisu dopisa će poduzeti sindikalne aktivnosti (pokrenuti tužbe)u cilju zaštite prava radnika ZET-a

RJEŠAVANJE KOEFICIJENATA VOZAČIMA AUTOBUSA I OSTALIM RADNICIMA ZET-a

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika u više navrata od Uprave ZGH zatražio da se poveća koeficijent za vozače autobusa koji su trebali biti uvećani za 0,20 kako bi se vozači koji rade dulje od dvije godine u ZET-u izjednačili s ostalim vozačima autobusa.

Na popisu je 70 vozača koji su primljeni u 2014.g., te 82 vozača koji su primljeni u radni odnos 2015.g., te su ti vozači već trebali dobiti pripadajući koeficijent.
Također vozači koji su zaposleni 2016.g. su trebali dobiti pripadajući koeficijent 2.30.

Sindikat vozača i prometnih radnika je organizirao prikupljanje punomoći za rješavanje usklađivanja koeficijenata i iste su predate odvjetničkom društvu "Lozo & partneri".
Rješavanje navedenoga problema je u tijeku. Pozivaju se i ostali članovi sindikata koji nisu, da potpišu punomoć u tajništvu.

Nakon što je ZET postao samostalno društvo u vlasništvu Grada Zagreba, te održanog sastanka predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika s direktoricom Žgelom, vjerujemo da se problem može riješiti bez troškova vođenja sudskog spora.

STIŽE JOŠ 50 VOZAČA AUTOBUSA

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika uputio dopis direktorici ZET-a u kojem se navodi da vozači autobusa imaju malo slobodnih dana i veliki broj prekovremeni sati, čime se ugrožava sigurnost u prometu, održan je sastanak predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika i direktorice ZET-a.

Na sastanku je izneseno stanje u svakom od autobusnih pogona, te su argumenti Sindikata uzeti kao opravdani i donesen je zaključak da se pokrene postupak zapošljavanja još 50 vozača autobusa. Zahtjev je upućen, te se uskoro se očekuje odgovor od gradonačelnika i nakon toga bi uslijedio postupak zapošljavanja sukladno ZOR-u.

Kako je u tijeku odabir kandidata za zapošljavanje 25 vozača autobusa i 25 parkirača, na taj način u kratkom vremenskom razdoblju zaposlilo 100 novih vozača autobusa. Vjerujemo da će  novi vozači autobusa nadomjestiti evidentni manjak vozača i time osigurati redovitije slobodne dane, čime bi se povećala sigurnost u prometu. Napominjemo da će parkirači koji imaju iskustvo upravljanje vozilom D kategorije više od jedne godine (sukladno postignutom dogovoru sa sastanka predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika u pogonima Podsused i Dubrava) nakon što obuče novozaposlene parkirače, biti premješteni u prometne pogone.

Sindikat vozača i prometnih radnika ne " trabunja" okolo već realizira zacrtane ciljeve, kako bi se vozačima i ostalim radnicima ZET-a olakšalo obavljanje svakodnevnog posla.

KARTE SAMO NA PRODAJNIM MJESTIMA ZET-a

U tijeku je raskid ugovora sa I-Novinama, te se daje preporuka vozačima tramvaja i autobusa da karte kupuju isključivo na prodajnim mjestima ZET-a. Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio da se na svim prodajnim mjestima vidno istakne obavijest u kojoj radnici u službenoj odjeći ZET-a mogu kupiti karte bez da čekaju u redu.

Sastanak IO TP TREŠNJEVKA je zakazan za 12.2.2018.g. u sindikalnoj dvorani ispod ambulante a IO TP DUBRAVA za 13.2.2018.g. u 13 h. u dvorani iznad servisa tramvaja. Sastanak je otvoren za članove

POGODNOSTI ZA ČLANOVE:
CROATIA - dopunsko osiguranje 75 kn, bez bilo kakve nadoplate plus B lijekovi, „Moja optika“ 50% popusta, BAMT-Mače od igle do lokomotive na 50 obroka, Poliklinika „DRINKOVIĆ“ do 50 %  na preglede i obradu, magnetna rezonanca i dr., najpovoljnija AUTO- osiguranja CROATIA I EUROHERC, te druge pogodnosti na više obroka i odgodu plaćanja
ZA ČLANOVE SINDIKATA: NAPOVOLJNIJE OSIGURANJE OD 0-24, SA DALEKO NAJVEĆIM ISPLATAMA PREMIJA ( uplaćuje se od članarine, tako da član nema dodatnih troškova), Vraćanje 50% od troškova kaznih na radnom mjestu (bez utjecaja alkohola i crveno svjetlo) te druga prava

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon