Sindikalni glasnik br. 26 od 15.02.2017.

NEMA UMANJENA PRAVA RADNIKA ZET-a !!!


Kako je iz Uprave ZGH stigao dopis u kojem se traži provedba Nove organizacije, koja je nepotpuna i ne cjelovita i koja bi ugrozila prava 1024 radnika podružnice ZET-a, sindikati su poduzeli aktivnosti u rješavanju problema i zaštiti prava radnika. Zatražen je sastanak sa predsjednicom Uprave ZGH, kako bi se iznašlo kvalitetno rješenje na zadovoljstvo obiju strana. 10.2.2017.g. održan je sastanak koji je dao konkretne rezultate i na tragu je trajnog rješenja problema za radnika podružnice.

Na zahtjev sedam sindikata ZET-a ( Sindikat branitelja i radnika- Matijević, Sindikat radnika JPPRH- Kočet, Sindikat vozača tramvaja, busa i servisera – Harni, Sindikat UVA –Vlašić, Vozački sindikat –Marić, Vozački strukovni sindikat- Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika –Jelić), kojima su se priključili i Sindikat zagreparkinga- Klaimberger, te povjerenik Novog sindikata u veletržnici –Blažević, održan je sastanak sa Upravom ZGH. Sastanak je održan 10.2.2017.g u prostorima Zagrebačkog holdinga. Upravu ZGH su predstavljali Ana Stojić Deban- predsjednica , Željka Šurbek Deduš- direktorica za ljudske resurse u ZGH, Marko Mikulić –posebni savjetnik ispred Grada Zagreba i voditeljica podružnice ZET-a, Ljuba Žgela.

Tema sastanka je bila implementacija Nove organizacije i provedba iste, te utjecaj Nove organizacije na prava radnika ZET-a. Predstavnici sindikata su iznijeli svoje stajalište i štetne posljedice koje bi izazvala primjena nepotpune i ne cjelovite organizacije, te ne usklađenost iste sa TKU-om. Napomenuto je da nisu dovršeni Prilozi 2.4 i 5. a koji su vrlo važni u određivanju visine prava (dodaci na otežane uvjete, karte radnih mjesta i broj izvršitelja), te čine vrlo važan dio cjelovite organizacije.

Iznesena je i primjedba na proceduralnu pogrešku, koja je nastala tijekom pokušaja primjene Nove organizacije. Kako je Nova organizacija sastavni dio TKU-a, morala se poštivati procedura kolektivnog pregovaranja a ne primjena, zakonskim rokom objave na oglasnoj ploči. Sindikati su napomenuli da ni jedan od postojećih dokumenata nije u skladu sa čl. 71 TKU-a i sa stvarnim stanjem u podružnici i izrazili spremnost na rješavanje navedenog problema.

Zbog iznesenih činjenica, koje izazivaju strah kod radnika podružnice, sindikati su zatražili zaustavljanje svih aktivnosti u provedbi, dok se akti podružnice i stvarno stanje ne usklade sa čl.71. Predsjednica Uprave se složila da problema ima u neusklađenosti pojedinih dokumenata sa člankom 71. TKU-a i predložila da se isti riješe kroz kolektivno pregovaranje. Ana Stojić Deban je navedenim sindikatima dala čvrsto obećanje da se neće smanjiti ni jedno pravo radnika ZET-a, tako da radnici koji imaju Ugovore o radu neusklađene sa stručnom spremom, mogu napokon odahnuti.

Sindikatima ostaje da se kroz izmjenu članka 71.TKU-a, riješi problem radnika koji rade na poslovima više stručne spreme a nemaju rješenja za to radno mjesto i da napokon i ti radnici dobiju pripadajuća rješenja. Zajedničkim nastupom sedam sindikata ZET-a, napokon su se počeli ozbiljno rješavati problemi radnika. Radnici podružnice ZET-a su prepoznali stvarnu snagu zajedničkog nastupa i sigurnost iz te snage, te nam se sve više pridružuju i postaju članovi.

Sindikat vozača i prometnih radnika ne prodaje „maglu“ radnicima, nego sustavno u suradnji sa ostalih šest sindikata, rješava problem po problem. Kao najveći i daleko najbrojniji Sindikat u Zagrebačkom holdingu, Sindikat vozača je svjestan i svoje velike odgovornosti prema članovima Sindikata ali i ostalim radnicima ZET-a. Radnicima koji nisu sindikalno organizirani preporučamo da se učlane u Sindikat kako bi zajedno mogli rješavati pojedinačne ali i zajedničke probleme s kojima se susrećemo. Nitko nam nikada nije ništa dao ili poklonio, a da se za to nismo sami uspjeli izboriti.

>> samo brojan i moćan Sindikat može osigurati prava radnika<<

IZDVAJANJE ZET-a IZ ZGH ???

7.veljače 2017.g. u 13 sati u prostoru br.375 održan je sastanak predstavnika Grada Zagreba i Uprave ZGH sa temom reprogramiranje ugovora o leasingu tramvaja i izdvajanje ZET-a i Velesajma iz Holdinga. Na sastanku su nazočni Mirka Jozić pročelnica za gospodarstvo u Gradu Zagrebu, Slavko Kojić pročelnik za financije, te iz ZGH Ana Stojić Deban predsjednica Uprave ZGH i Slobodan Ljubičić.Sindikati iz ZET-a (Sindikat branitelja i radnika- Matijević, Sindikat UVA -Vlašić, Sindikat radnika JGPPRH- Kočet, Vozački sindikat - Marić, Vozački strukovni sindikat -Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika- Jelić ) daju punu potporu namjeri izdvajanja ZET-a iz ZGH i očekuju što bržu provedbu navedenog. Očekujemo također da se napravi kvalitetno reprogramiranje ugovora o leasingu tramvaja, te da napokon gore navedeni sindikati u ZET-u sami odlučuju o pravima radnika ZET-a. Uvjereni smo da znamo kako i na koji način zaštititi prava radnika ZET-a čime bi napokon radnici ZET-a mogli svoj posao obavljati bez stresa i straha za svoju egzistenciju i egzistenciju svoje obitelji. Znali smo prije udruživanja rješavati probleme, znati ćemo i poslije.

RJEŠAVANJE PROBLEMA U SERVISU AUTOBUSA DUBRAVA

Nakon upućenog zahtjeva Sindikata vozača i prometnih radnika u kojem se traži nabavka dvije dizalice za gumare, Uprava podružnice je riješila problem. U autobusni servis u Dubravi su stigle dvije nove dizalice, tzv. Krokodilke, koje će u mnogome olakšati posao radnicima na izmjeni guma na autobusima. Nakon bezuspješnog pokušaja rješavanja navedenog problema sa drugim sindikatima, gdje su isti bili članovi, veći broj radnika je prepoznao Sindikat vozača i prometnih radnika i istinsko zalaganje za bolje uvjete povjerenika u servisu autobusa Ante Ešegovića, kao zalog sigurnosti rješavanja problema i postali članovi ovog Sindikata. Problema ima puno i Sindikat vozača i prometnih radnika je spreman iste sustavno rješavati na zadovoljstvo radnika.

PRODULJENJE UGOVORA VOZAČIMA AUTOBUSA I PARKIRAČIMA !

Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio da se vozačima autobusa i parkiračima u garažama produlji Ugovor o radu, kojima ističe krajem veljače. Uprava je uputila zahtjev prema Zagrebačkom holdingu i uskoro bi problem trebao biti riješen. Kako su Ugovori na određeno, Sindikat vozača i prometnih radnika će inzistirati da se u što skorijoj budućnosti s istima sklopi Ugovor na neodređeno vrijeme. Također moramo u Novoj organizaciji pokušati osigurati otežane uvjete za „parkirače“ jer isti rade u iznimno teškim uvjetima sa koeficijentom 2.00

OPREMANJE PROSTORIJE GRAĐEVINSKE INTERVENTENE EKIPE

Predstavnici Sindikata vozača i prometnih radnika (predsjednik IO Pletković, dopredsjednik za tramvajski podsustav Vidović i predsjednik Jelić) obišli su prostorije Građevinske interventne ekipe i održali sastanak sa radnicima. Radnici su izrazili nezadovoljstvo lošim uvjetima i neriješenim grijanjem. Nakon obavljeni razgovora sa voditeljem građevinskog pogona i Upravom, dobili smo obećanje da će se dolaskom toplijih dana pristupiti prikapčanju grijanja i temeljitoj obnovi prostora u kojima borave radnici interventne ekipe.

U ČIJEM SE INTERESU DONOSE ODLUKE?

Sindikat vozača i prometnih radnika traži da se pod žurno povuče krajnje nerazumna odluka upućena kontrolorima karata o tome da se tolerira vrijeme isteka na voznoj karti i da se ne „zaključavaju“ validatori pri kontroli karata. Tko ima pravo tražiti da ne kaznite putnika ako mu je karta istekla, makar i minutu? Nitko. Cijena vozne karte je znatno smanjena i nemate pravo tražiti da kontrolori toleriraju istek vremena. Kada su, napokon, u kontroli karata ostali pošteni i čestiti radnici (riješili smo se problematični) Vi im ne date da rade pošteno svoj posao i time sebi opskrbe malo veću plaću a podružnici uprihode velika materijalna sredstva. Povucite nerazumnu i štetnu odluku, jer time nanosite štetu podružnici a u javni prijevoz uvodite totalni „javašluk“.

VELIKA HUMANITARNA AKCIJA: Našem radnom kolegi Milanu Mioču, vozaču autobusa u Podsusedu, izgorjela je kuća. Milan je do jučer imao sve a danas na žalost ostao bez svega. Pozivamo radnike ZET-a da se odazovu i pomognu Milanu, bez obzira na sindikalnu pripadnost, pogon ili bilo što drugo. Prikupljanje pomoći biti će 21 i 22.2. u svim pogonima.

>>detaljne informacije u tajništvu na tel 3651-516 i 3651-517, te na web i facebook stranici<<