SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 26 od 15.02.2017.

NEMA UMANJENA PRAVA RADNIKA ZET-a !!!


Kako je iz Uprave ZGH stigao dopis u kojem se traži provedba Nove organizacije, koja je nepotpuna i ne cjelovita i koja bi ugrozila prava 1024 radnika podružnice ZET-a, sindikati su poduzeli aktivnosti u rješavanju problema i zaštiti prava radnika. Zatražen je sastanak sa predsjednicom Uprave ZGH, kako bi se iznašlo kvalitetno rješenje na zadovoljstvo obiju strana. 10.2.2017.g. održan je sastanak koji je dao konkretne rezultate i na tragu je trajnog rješenja problema za radnika podružnice.

Na zahtjev sedam sindikata ZET-a ( Sindikat branitelja i radnika- Matijević, Sindikat radnika JPPRH- Kočet, Sindikat vozača tramvaja, busa i servisera – Harni, Sindikat UVA –Vlašić, Vozački sindikat –Marić, Vozački strukovni sindikat- Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika –Jelić), kojima su se priključili i Sindikat zagreparkinga- Klaimberger, te povjerenik Novog sindikata u veletržnici –Blažević, održan je sastanak sa Upravom ZGH. Sastanak je održan 10.2.2017.g u prostorima Zagrebačkog holdinga. Upravu ZGH su predstavljali Ana Stojić Deban- predsjednica , Željka Šurbek Deduš- direktorica za ljudske resurse u ZGH, Marko Mikulić –posebni savjetnik ispred Grada Zagreba i voditeljica podružnice ZET-a, Ljuba Žgela.

Tema sastanka je bila implementacija Nove organizacije i provedba iste, te utjecaj Nove organizacije na prava radnika ZET-a. Predstavnici sindikata su iznijeli svoje stajalište i štetne posljedice koje bi izazvala primjena nepotpune i ne cjelovite organizacije, te ne usklađenost iste sa TKU-om. Napomenuto je da nisu dovršeni Prilozi 2.4 i 5. a koji su vrlo važni u određivanju visine prava (dodaci na otežane uvjete, karte radnih mjesta i broj izvršitelja), te čine vrlo važan dio cjelovite organizacije.

Iznesena je i primjedba na proceduralnu pogrešku, koja je nastala tijekom pokušaja primjene Nove organizacije. Kako je Nova organizacija sastavni dio TKU-a, morala se poštivati procedura kolektivnog pregovaranja a ne primjena, zakonskim rokom objave na oglasnoj ploči. Sindikati su napomenuli da ni jedan od postojećih dokumenata nije u skladu sa čl. 71 TKU-a i sa stvarnim stanjem u podružnici i izrazili spremnost na rješavanje navedenog problema.

Zbog iznesenih činjenica, koje izazivaju strah kod radnika podružnice, sindikati su zatražili zaustavljanje svih aktivnosti u provedbi, dok se akti podružnice i stvarno stanje ne usklade sa čl.71. Predsjednica Uprave se složila da problema ima u neusklađenosti pojedinih dokumenata sa člankom 71. TKU-a i predložila da se isti riješe kroz kolektivno pregovaranje. Ana Stojić Deban je navedenim sindikatima dala čvrsto obećanje da se neće smanjiti ni jedno pravo radnika ZET-a, tako da radnici koji imaju Ugovore o radu neusklađene sa stručnom spremom, mogu napokon odahnuti.

Sindikatima ostaje da se kroz izmjenu članka 71.TKU-a, riješi problem radnika koji rade na poslovima više stručne spreme a nemaju rješenja za to radno mjesto i da napokon i ti radnici dobiju pripadajuća rješenja. Zajedničkim nastupom sedam sindikata ZET-a, napokon su se počeli ozbiljno rješavati problemi radnika. Radnici podružnice ZET-a su prepoznali stvarnu snagu zajedničkog nastupa i sigurnost iz te snage, te nam se sve više pridružuju i postaju članovi.

Sindikat vozača i prometnih radnika ne prodaje „maglu“ radnicima, nego sustavno u suradnji sa ostalih šest sindikata, rješava problem po problem. Kao najveći i daleko najbrojniji Sindikat u Zagrebačkom holdingu, Sindikat vozača je svjestan i svoje velike odgovornosti prema članovima Sindikata ali i ostalim radnicima ZET-a. Radnicima koji nisu sindikalno organizirani preporučamo da se učlane u Sindikat kako bi zajedno mogli rješavati pojedinačne ali i zajedničke probleme s kojima se susrećemo. Nitko nam nikada nije ništa dao ili poklonio, a da se za to nismo sami uspjeli izboriti.

>> samo brojan i moćan Sindikat može osigurati prava radnika<<

IZDVAJANJE ZET-a IZ ZGH ???

7.veljače 2017.g. u 13 sati u prostoru br.375 održan je sastanak predstavnika Grada Zagreba i Uprave ZGH sa temom reprogramiranje ugovora o leasingu tramvaja i izdvajanje ZET-a i Velesajma iz Holdinga. Na sastanku su nazočni Mirka Jozić pročelnica za gospodarstvo u Gradu Zagrebu, Slavko Kojić pročelnik za financije, te iz ZGH Ana Stojić Deban predsjednica Uprave ZGH i Slobodan Ljubičić.Sindikati iz ZET-a (Sindikat branitelja i radnika- Matijević, Sindikat UVA -Vlašić, Sindikat radnika JGPPRH- Kočet, Vozački sindikat - Marić, Vozački strukovni sindikat -Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika- Jelić ) daju punu potporu namjeri izdvajanja ZET-a iz ZGH i očekuju što bržu provedbu navedenog. Očekujemo također da se napravi kvalitetno reprogramiranje ugovora o leasingu tramvaja, te da napokon gore navedeni sindikati u ZET-u sami odlučuju o pravima radnika ZET-a. Uvjereni smo da znamo kako i na koji način zaštititi prava radnika ZET-a čime bi napokon radnici ZET-a mogli svoj posao obavljati bez stresa i straha za svoju egzistenciju i egzistenciju svoje obitelji. Znali smo prije udruživanja rješavati probleme, znati ćemo i poslije.

RJEŠAVANJE PROBLEMA U SERVISU AUTOBUSA DUBRAVA

Nakon upućenog zahtjeva Sindikata vozača i prometnih radnika u kojem se traži nabavka dvije dizalice za gumare, Uprava podružnice je riješila problem. U autobusni servis u Dubravi su stigle dvije nove dizalice, tzv. Krokodilke, koje će u mnogome olakšati posao radnicima na izmjeni guma na autobusima. Nakon bezuspješnog pokušaja rješavanja navedenog problema sa drugim sindikatima, gdje su isti bili članovi, veći broj radnika je prepoznao Sindikat vozača i prometnih radnika i istinsko zalaganje za bolje uvjete povjerenika u servisu autobusa Ante Ešegovića, kao zalog sigurnosti rješavanja problema i postali članovi ovog Sindikata. Problema ima puno i Sindikat vozača i prometnih radnika je spreman iste sustavno rješavati na zadovoljstvo radnika.

PRODULJENJE UGOVORA VOZAČIMA AUTOBUSA I PARKIRAČIMA !

Sindikat vozača i prometnih radnika je zatražio da se vozačima autobusa i parkiračima u garažama produlji Ugovor o radu, kojima ističe krajem veljače. Uprava je uputila zahtjev prema Zagrebačkom holdingu i uskoro bi problem trebao biti riješen. Kako su Ugovori na određeno, Sindikat vozača i prometnih radnika će inzistirati da se u što skorijoj budućnosti s istima sklopi Ugovor na neodređeno vrijeme. Također moramo u Novoj organizaciji pokušati osigurati otežane uvjete za „parkirače“ jer isti rade u iznimno teškim uvjetima sa koeficijentom 2.00

OPREMANJE PROSTORIJE GRAĐEVINSKE INTERVENTENE EKIPE

Predstavnici Sindikata vozača i prometnih radnika (predsjednik IO Pletković, dopredsjednik za tramvajski podsustav Vidović i predsjednik Jelić) obišli su prostorije Građevinske interventne ekipe i održali sastanak sa radnicima. Radnici su izrazili nezadovoljstvo lošim uvjetima i neriješenim grijanjem. Nakon obavljeni razgovora sa voditeljem građevinskog pogona i Upravom, dobili smo obećanje da će se dolaskom toplijih dana pristupiti prikapčanju grijanja i temeljitoj obnovi prostora u kojima borave radnici interventne ekipe.

U ČIJEM SE INTERESU DONOSE ODLUKE?

Sindikat vozača i prometnih radnika traži da se pod žurno povuče krajnje nerazumna odluka upućena kontrolorima karata o tome da se tolerira vrijeme isteka na voznoj karti i da se ne „zaključavaju“ validatori pri kontroli karata. Tko ima pravo tražiti da ne kaznite putnika ako mu je karta istekla, makar i minutu? Nitko. Cijena vozne karte je znatno smanjena i nemate pravo tražiti da kontrolori toleriraju istek vremena. Kada su, napokon, u kontroli karata ostali pošteni i čestiti radnici (riješili smo se problematični) Vi im ne date da rade pošteno svoj posao i time sebi opskrbe malo veću plaću a podružnici uprihode velika materijalna sredstva. Povucite nerazumnu i štetnu odluku, jer time nanosite štetu podružnici a u javni prijevoz uvodite totalni „javašluk“.

VELIKA HUMANITARNA AKCIJA: Našem radnom kolegi Milanu Mioču, vozaču autobusa u Podsusedu, izgorjela je kuća. Milan je do jučer imao sve a danas na žalost ostao bez svega. Pozivamo radnike ZET-a da se odazovu i pomognu Milanu, bez obzira na sindikalnu pripadnost, pogon ili bilo što drugo. Prikupljanje pomoći biti će 21 i 22.2. u svim pogonima.

>>detaljne informacije u tajništvu na tel 3651-516 i 3651-517, te na web i facebook stranici<<

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon