Vozački glasnik 7

Nakon što je predsjednica Uprave ZGH, Ana Stojić Deban uputila poziv svim sindikatima koji djeluju u ZGH, isti je održan 24. 9. 2015. g u prostorima u Vukovarskoj ulici.
 
Na sastanku je od strane Uprave  izloženo trenutno stanje poslovanja ZGH i namjeravane aktivnosti u poboljšanju istog.

Sindikati su upoznali Upravu sa problemima s kojima se susreću u nastojanju zaštite radnika i sigurnosti na radnom mjestu, te stavovi Sindikata oko rješavanja istih.
Nakon rasprave koja se otvorila poslije  izlaganja obiju strana, predsjednica Uprave je najavila otvaranje kolektivnih pregovora.  
 
Predsjednik Sindikata u komunalnim djelatnostima je dostavio Upravi ZGH dopis u kojem se osporava pravovaljanost reprezentativnosti a time i mandata Pregovaračkog odbora.
Nakon zaprimljenog dopisa Uprava je zatražila mišljenje Ministarstva rada o zatečenom stanju.
Iz nepotrebnog dopisa i ne htijenja potpisa za reprezentativnost svih sindikata koji djeluju u ZGH nastala je blokada završetka Nove organizacije podružnice ZET-a ali i drugih podružnica.

Pojedini sindikati su „ucjenom“ za potpis o reprezentativnosti bili protiv većeg broja članova Pregovaračkog odbora iz ZET-a, smatrajući da nitko od sindikata nema dovoljan broj članova za reprezentativnost.

Nakon što je dokazano da samo Sindikat vozača i prometnih radnika ima potreban broj članova za reprezentativnost i da nećemo pristati na bilo kakve ucjene o sastavu Pregovaračkog tima (ali ne želimo da samo Sindikat vozača i prometnih radnika pregovara, i ako možemo sami, jer situacija je dosta ozbiljna i trebamo svi biti složni kako bi stali u zaštitu prava  iz TKU-a radnika ZGH i podružnice ZET), isti je pristao na potpis za reprezentativnost svih sindikata.
Očekujemo rješenje iz Ministarstva i dovršetak Nove organizacije podružnice ZET-a, kako bi napokon svi radnici dobili rješenja za radna mjesta na kojima već dugo i rade.  

Sindikat vozača i prometnih radnika je spreman u pregovorima zaštiti prava iz TKU-a, bez umanjenja plaće i bilo kojeg drugog prava iz tog osnova. Prošli smo veliki pritisak i uspjeli sačuvati plaće u jeku najveće krize u gospodarstvu RH i zato imamo sve više povjerenje radnika ZET-a, snagu i brojnost na izazove koji nas još čekaju !!!

OČEKUJEMO NAKNADU ZA PRIJEVOZ ZA SVE RADNIKE PODRUŽNICE

Nakon što su sindikati pokrenuli spor za neisplaćenu naknadu za prijevoz za tri mjeseca u 2013. g. i isti pravomoćno dobili, Sindikat vozača i prometnih radnika je sa ostalih pet sindikata  zatražio sastanak sa Upravom ZGH u nastojanju da svi radnici ostvare navedeno pravo. Kako smatramo da nije korektno i pošteno da se isplati samo radnicima koji su pokrenuli sudski spor, zatražili smo da se naknada isplati svim radnicima podružnice ZET-a. Na sastanku održanom 25.9.2015. predsjednica Uprave ZGH je dala obećanje da će se svim radnicima isplatiti naknada za prijevoz. Očekujemo poštivanje dogovora i isplatu do kraja listopada. Sindikat vozača i prometnih radnika neće  dopustiti podjelu i nejednakost među radnicima!  Svima pripada navedeno pravo i učiniti ćemo sve da ga svi i ostvare!!!


Provjeri da li si član Sindikata vozača i prometnih radnika?
"budi član najbrojnijeg Sindikata u ZGH, samo tako si siguran"


POVEĆANJE  POMOĆI  ZA  ČLANOVE

Odlukom Predsjedništva Sindikata povećava se iznos koji dobivaju članovi za slijedeće: član na bolovanju 3. mjeseca ostvaruje 200 kn, nakon 6. mjeseci 500 kn, 1. godinu 1000 kn, nakon 2. godine svaki mjesec po 1000 kn. U slučaju smrti člana prirodnom smrću 5000 kn, smrtno stradanje na radnom mjestu 10.000 kn. Smrti člana obitelji: član obitelji 2000 kn, član obitelji u zajedničkom kućanstvu 2500kn. Sindikat članu pokriva 50% od kazne za prekršaj u prometu za vrijeme obavljanja posla, te 50% iznosa u pravomoćnoj sudskoj presudi po učinjenom prekršaju (bez utjecaja alkohola i prolazak kroz crveno svjetlo) na radnom mjestu. Primjena ove odluke je od 1. studenoga 2015.


POSTAVLJENI UREĐAJI ZA VODU

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika pokrenuo inicijativu za osiguranje hladne i tople vode na okretištima, ista je realizirana. Na 9. okretišta su uređaji instalirani i radnicima je omogućeno korištenje hladne i tople vode! ČUVAJMO UREĐAJE, NAMA SLUŽE !!!


 


IZMJENA PRAVILNIKA O SL. ODJEĆI
Kako su vozači koji su nosili polo majice  kao test probu iskazali pozitivno mišljenje o istima, Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis u kojem se traži izmjena Pravilnika o službenoj odjeći. Kontrola materijala je obavljena i napravljeni su dobavno tehnički uvjeti i uskoro bi trebalo pristupiti izmjeni Pravilnika, kako bi na vrijeme mogli objaviti javni natječaj i majice stigle na vrijeme. Sindikat je zatražio povećanje, te umjesto tri ljetne košulje, predlaže najmanje četiri polo majice. Unatoč pojedinim sindikatima koji su pisali prijave i činili sve što je u njihovoj moći da zaustave aktivnosti u
poboljšanju uvjeta(kvaliteti službene odjeće ) prometnog osoblja, Sindikat vozača i prometnih radnika ostvaruje svoje zacrtane ciljeve i nitko nas ne može zaustaviti u tom naumu!


PARKIRAČI USKORO IDU U PROMET

Sukladno postignutom dogovoru između Sindikata vozača i prometnih radnika i Uprave podružnice, svi parkirači koji su izrazili želju da idu u promet, uskoro će biti prebačeni za vozače autobusa. Ne ostajemo na praznim obećanjima nego ispunjavamo obećano!

ZAKLJUČCI SA ODRŽANIH SASTANAKA IO
Nakon održanih sastanaka IO u svim pogonima od rukovoditelja pogona i šefova servisa je zatraženo da se poduzmu aktivnosti u poboljšanju tehničke ispravnosti vozila (ne smije se dogoditi da vozač napiše kvar u knjigu a da se isti bus šalje na liniju a da se kvar nije popravio), grijanje u autobusima i tramvajima  mora biti zadovoljavajuće i oprema sukladna tehničkim uvjetima. Vozna vremena na pojedinim linijama nisu usklađena sa stvarnim potrebama i pod žurno ista treba korigirati. Uređuje se prostor za vozače na terminalu u V. Gorici. Od Uprave podružnice i ZGH očekujemo pravnu i svaku drugu pomoć u slučaju fizičkog ili verbalnog napada na vozače, kontrolore i drugo prometno osoblje i da stanu u zaštitu radnika podružnice. Kako je sve veći broj radnika iz servisa i održavanja, elektronike i energetike,  te ARZ-a i drugih službi učlanjeno u ovaj Sindikat, uskoro ćemo poduzeti aktivnosti u rješavanju njihovih problema. Tamo su drugi samo obećavali i ništa nisu napravili a znamo da nedostaje zaštitnih sredstava, odjeće i obuće (nekvalitetni) i da ima dosta problema s kojima smo se spremni uhvatiti u koštac. Od Uprave je zatraženo da se pod žurno osigura dovoljan broj radnika  svim pogonima, te da se osiguraju rezervni dijelovi i materijal, kako bi radnici mogli izvršavati svoje obveze. Sindikat će zatražiti odlazak svih u vodstvu ZET-a, koji ne mogu odgovoriti izazovu. Dok drugi obećavaju radnicima ZET-a, „brda i doline“ Sindikat vozača i prometnih radnika ispunjava zacrtane ciljeve i svakim danom postajemo sve brojniji i jači. Po brojnosti smo jedini reprezentativan Sindikat u ZGH i možemo s obzirom na kriterije sami pregovarati o pravima radnika. No svjesni smo da je situacija više nego ozbiljna i želimo zbiti redove svih radnika i svih sindikata jer nije vrijeme za „egzibicije“ i to si nećemo dopustiti. Vjerodostojnost i ispunjavanje zacrtanih ciljeva  ovaj Sindikat čini najjačim u ZGH !!!

Član Sindikata ostvaruje pravo na pozajmicu od 5000 kn jedanput godišnje na 8-10 obroka
„ SAMO  JAK I MOĆAN SINDIKAT JE ZALOG SIGURNOSTI RADNIKA, SVE OSTALO SU BAJKE“