SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Vozački glasnik 7

Nakon što je predsjednica Uprave ZGH, Ana Stojić Deban uputila poziv svim sindikatima koji djeluju u ZGH, isti je održan 24. 9. 2015. g u prostorima u Vukovarskoj ulici.
 
Na sastanku je od strane Uprave  izloženo trenutno stanje poslovanja ZGH i namjeravane aktivnosti u poboljšanju istog.

Sindikati su upoznali Upravu sa problemima s kojima se susreću u nastojanju zaštite radnika i sigurnosti na radnom mjestu, te stavovi Sindikata oko rješavanja istih.
Nakon rasprave koja se otvorila poslije  izlaganja obiju strana, predsjednica Uprave je najavila otvaranje kolektivnih pregovora.  
 
Predsjednik Sindikata u komunalnim djelatnostima je dostavio Upravi ZGH dopis u kojem se osporava pravovaljanost reprezentativnosti a time i mandata Pregovaračkog odbora.
Nakon zaprimljenog dopisa Uprava je zatražila mišljenje Ministarstva rada o zatečenom stanju.
Iz nepotrebnog dopisa i ne htijenja potpisa za reprezentativnost svih sindikata koji djeluju u ZGH nastala je blokada završetka Nove organizacije podružnice ZET-a ali i drugih podružnica.

Pojedini sindikati su „ucjenom“ za potpis o reprezentativnosti bili protiv većeg broja članova Pregovaračkog odbora iz ZET-a, smatrajući da nitko od sindikata nema dovoljan broj članova za reprezentativnost.

Nakon što je dokazano da samo Sindikat vozača i prometnih radnika ima potreban broj članova za reprezentativnost i da nećemo pristati na bilo kakve ucjene o sastavu Pregovaračkog tima (ali ne želimo da samo Sindikat vozača i prometnih radnika pregovara, i ako možemo sami, jer situacija je dosta ozbiljna i trebamo svi biti složni kako bi stali u zaštitu prava  iz TKU-a radnika ZGH i podružnice ZET), isti je pristao na potpis za reprezentativnost svih sindikata.
Očekujemo rješenje iz Ministarstva i dovršetak Nove organizacije podružnice ZET-a, kako bi napokon svi radnici dobili rješenja za radna mjesta na kojima već dugo i rade.  

Sindikat vozača i prometnih radnika je spreman u pregovorima zaštiti prava iz TKU-a, bez umanjenja plaće i bilo kojeg drugog prava iz tog osnova. Prošli smo veliki pritisak i uspjeli sačuvati plaće u jeku najveće krize u gospodarstvu RH i zato imamo sve više povjerenje radnika ZET-a, snagu i brojnost na izazove koji nas još čekaju !!!

OČEKUJEMO NAKNADU ZA PRIJEVOZ ZA SVE RADNIKE PODRUŽNICE

Nakon što su sindikati pokrenuli spor za neisplaćenu naknadu za prijevoz za tri mjeseca u 2013. g. i isti pravomoćno dobili, Sindikat vozača i prometnih radnika je sa ostalih pet sindikata  zatražio sastanak sa Upravom ZGH u nastojanju da svi radnici ostvare navedeno pravo. Kako smatramo da nije korektno i pošteno da se isplati samo radnicima koji su pokrenuli sudski spor, zatražili smo da se naknada isplati svim radnicima podružnice ZET-a. Na sastanku održanom 25.9.2015. predsjednica Uprave ZGH je dala obećanje da će se svim radnicima isplatiti naknada za prijevoz. Očekujemo poštivanje dogovora i isplatu do kraja listopada. Sindikat vozača i prometnih radnika neće  dopustiti podjelu i nejednakost među radnicima!  Svima pripada navedeno pravo i učiniti ćemo sve da ga svi i ostvare!!!


Provjeri da li si član Sindikata vozača i prometnih radnika?
"budi član najbrojnijeg Sindikata u ZGH, samo tako si siguran"


POVEĆANJE  POMOĆI  ZA  ČLANOVE

Odlukom Predsjedništva Sindikata povećava se iznos koji dobivaju članovi za slijedeće: član na bolovanju 3. mjeseca ostvaruje 200 kn, nakon 6. mjeseci 500 kn, 1. godinu 1000 kn, nakon 2. godine svaki mjesec po 1000 kn. U slučaju smrti člana prirodnom smrću 5000 kn, smrtno stradanje na radnom mjestu 10.000 kn. Smrti člana obitelji: član obitelji 2000 kn, član obitelji u zajedničkom kućanstvu 2500kn. Sindikat članu pokriva 50% od kazne za prekršaj u prometu za vrijeme obavljanja posla, te 50% iznosa u pravomoćnoj sudskoj presudi po učinjenom prekršaju (bez utjecaja alkohola i prolazak kroz crveno svjetlo) na radnom mjestu. Primjena ove odluke je od 1. studenoga 2015.


POSTAVLJENI UREĐAJI ZA VODU

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika pokrenuo inicijativu za osiguranje hladne i tople vode na okretištima, ista je realizirana. Na 9. okretišta su uređaji instalirani i radnicima je omogućeno korištenje hladne i tople vode! ČUVAJMO UREĐAJE, NAMA SLUŽE !!!


 


IZMJENA PRAVILNIKA O SL. ODJEĆI
Kako su vozači koji su nosili polo majice  kao test probu iskazali pozitivno mišljenje o istima, Sindikat vozača i prometnih radnika je uputio dopis u kojem se traži izmjena Pravilnika o službenoj odjeći. Kontrola materijala je obavljena i napravljeni su dobavno tehnički uvjeti i uskoro bi trebalo pristupiti izmjeni Pravilnika, kako bi na vrijeme mogli objaviti javni natječaj i majice stigle na vrijeme. Sindikat je zatražio povećanje, te umjesto tri ljetne košulje, predlaže najmanje četiri polo majice. Unatoč pojedinim sindikatima koji su pisali prijave i činili sve što je u njihovoj moći da zaustave aktivnosti u
poboljšanju uvjeta(kvaliteti službene odjeće ) prometnog osoblja, Sindikat vozača i prometnih radnika ostvaruje svoje zacrtane ciljeve i nitko nas ne može zaustaviti u tom naumu!


PARKIRAČI USKORO IDU U PROMET

Sukladno postignutom dogovoru između Sindikata vozača i prometnih radnika i Uprave podružnice, svi parkirači koji su izrazili želju da idu u promet, uskoro će biti prebačeni za vozače autobusa. Ne ostajemo na praznim obećanjima nego ispunjavamo obećano!

ZAKLJUČCI SA ODRŽANIH SASTANAKA IO
Nakon održanih sastanaka IO u svim pogonima od rukovoditelja pogona i šefova servisa je zatraženo da se poduzmu aktivnosti u poboljšanju tehničke ispravnosti vozila (ne smije se dogoditi da vozač napiše kvar u knjigu a da se isti bus šalje na liniju a da se kvar nije popravio), grijanje u autobusima i tramvajima  mora biti zadovoljavajuće i oprema sukladna tehničkim uvjetima. Vozna vremena na pojedinim linijama nisu usklađena sa stvarnim potrebama i pod žurno ista treba korigirati. Uređuje se prostor za vozače na terminalu u V. Gorici. Od Uprave podružnice i ZGH očekujemo pravnu i svaku drugu pomoć u slučaju fizičkog ili verbalnog napada na vozače, kontrolore i drugo prometno osoblje i da stanu u zaštitu radnika podružnice. Kako je sve veći broj radnika iz servisa i održavanja, elektronike i energetike,  te ARZ-a i drugih službi učlanjeno u ovaj Sindikat, uskoro ćemo poduzeti aktivnosti u rješavanju njihovih problema. Tamo su drugi samo obećavali i ništa nisu napravili a znamo da nedostaje zaštitnih sredstava, odjeće i obuće (nekvalitetni) i da ima dosta problema s kojima smo se spremni uhvatiti u koštac. Od Uprave je zatraženo da se pod žurno osigura dovoljan broj radnika  svim pogonima, te da se osiguraju rezervni dijelovi i materijal, kako bi radnici mogli izvršavati svoje obveze. Sindikat će zatražiti odlazak svih u vodstvu ZET-a, koji ne mogu odgovoriti izazovu. Dok drugi obećavaju radnicima ZET-a, „brda i doline“ Sindikat vozača i prometnih radnika ispunjava zacrtane ciljeve i svakim danom postajemo sve brojniji i jači. Po brojnosti smo jedini reprezentativan Sindikat u ZGH i možemo s obzirom na kriterije sami pregovarati o pravima radnika. No svjesni smo da je situacija više nego ozbiljna i želimo zbiti redove svih radnika i svih sindikata jer nije vrijeme za „egzibicije“ i to si nećemo dopustiti. Vjerodostojnost i ispunjavanje zacrtanih ciljeva  ovaj Sindikat čini najjačim u ZGH !!!

Član Sindikata ostvaruje pravo na pozajmicu od 5000 kn jedanput godišnje na 8-10 obroka
„ SAMO  JAK I MOĆAN SINDIKAT JE ZALOG SIGURNOSTI RADNIKA, SVE OSTALO SU BAJKE“

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon