Skupština SVPR Promet Split 2016

Dana 23. travnja 2016. godine u Dugopolju održana je Skupština SVPR Promet Split na kojoj je predočeno Izvješće o dosadašnjem radu Sindikata koje prenosimo u cijelosti:

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA U JAVNOM
PRIJEVOZU PUTNIKA  „PROMET“- SPLIT
HERCEGOVAČKA  20
Tel.  021/ 322-459, Mob/ 099-2444 216

IZVJEŠĆE

 - o dosadašnjem radu Sindikata


Poštovano predsjedništvo, uvaženi zastupnici Skupštine, kolege vozači, kontrolori radnici u servisu, cijenjeni gosti i uzvanici dozvolite da Vas sve zajedno pozdravim u svoje osobno ime.
Posebno Vas pozdravljam u ime Sindikata vozača i prometnih radnika koji slavi dvadeset
godišnjicu sindikalnog rada i djelovanja , i u to ime se zahvaljujem svim dosadašnjim i sadašnjim članovima, upravnim vijećima i povjerenicima,  kao i svim ljudima koji su na bilo koji način pomogli radeći za Sindikat u cilju poboljšanja prava i sigurnosti svih radnika zaposlenih u Društvu i tako pridonijeli ovom vrijednom jubileju.                         
 
Ovim prigodom želimo se samo telegrafski osvrnuti na sindikalne aktivnosti u posljednjem dvogodišnjem razdoblju, a s obzirom na  najnovija događanja u Društvu želimo se javno izjasniti o prijedlozima za rješavanje ove teške situacije.
 
Teška gospodarska kriza u RH i pad gospodarskih aktivnosti koje se uvelike održavaju na prihode i poslovanje Prometa, a kako bi održali redovitost isplate plača i drugih materijalnih prava iz K.U. Sindikati svijesni situacije su bili primorani smanjiti iznos na neke  od stavki K.U na rok od godine dana.
 
Održavali smo sastanke sa svim bitnim čimbenicima u javnom i političkom životu, višestruko  puta kroz medije upozoravali o problemima s kojima se susreću radnici Prometa. Bilo od uvjeta rada u remontu, parkingu ili smo javnost upozoravali na fizičke napade huligana na vozače i kontrolore povodom čega smo organizirali i desetminutno zaustavljanje prometa.
 
Uvelike smo upozoravali i na nelojalnu konkurenciju koja ugrožava opstanak društva na našim najprofitabilnijim linijama, gdje Tvrtka radi sve po pozitivnim propisima RH od poštivanja prijavljenih  polazaka pa do isplate plaća sukladno propisima o isplati plaća, što očito s konkurencijom nije slučaj. U tu svrhu smo u suradnji s drugim Sindikatima podnijeli prijavu u Ministarstvo prometa što je rezultiralo pojačanim nadzorom u posljednjih mjesec dana i podnošenjem prijava protiv prijevoznika Dare  i Smodlake.
 
Nažalost najavljena nabava novih vozila putem EBRD-a  nije se ostvarila što je nedopustivo i gorući problem Društva jer se primjerice zglobna vozila koja su osnova voznog parka  nisu nabavljala punih osam godina.  
Nakon višemjesečnog pregovaranja u povodu najma autobusa nismo mogli pristati na isti bez garancije da će Društvo nakon godinu dana urednog plaćanja najma imati pravo prvootkupa i tako postati vlasnik predmetnih autobusa.
 
Odvjetnički ured g Željka Ostoje više puta je bio pravna  ispomoć vozačima prilikom saobraćajnih incidenata koji su na sreću imali za posljedicu samo matrijalnu štetu, te je također bio i podrška radnicima u zaštiti njihovih prava kod poslodavca.
 
Dragi prijatelji  vrijeme koje je pred nama bit će izniumno teško vjerovatno i najteže u dvatesetgodišnjoj povijesti Sindikata, sama činjenica da smo u zadnje 3.g. promijenili dva direktora, predsjednika Skupštine i Nadzornog odbora govoriu u prilog činjenici da i naši vlasnici odnosno politika  luta u ideji i viziji kako Promet izvući iz 90.mil.kn. duga kojeg su isti doveli u ovakvo stanje nepoštivanjem Društvenog ugovora i maćehinskim odnosom prema društvu i radnicima.
Želimo vjerovati i u tom smislu dajemo podršku i novoj upravi da može svojim iskustvom, vizijom i znanjem  osigurati kod vlasnika odnos kakav ova tvrtka i djelatnost zaslužuju što do sada nije bio slučaj.
 
Zato od svih političkih subjekata, ljevih i desnih, koji djeluju i rade, od Županije pa do suvlasnika s najmanjim udjelom u Društvu, tražimo i zahtijevamo koncnezus i političku podršku Upravi ma tko je postavio i koje ploitičke boje bila.  
Krajnje je vrijeme da Vam gospodo političari Promet bude jedina stranka, te tako zajedno sačuvamo radna mjesta, djelatnost i  garažu što je možda i najvrijedniji resurs u gradu  koji zbog katastrofalno loše odluke o neplaćanju duga za autobuse prijeti da pripadne strancima , a usput za lošu odluku nitko ne odgovara.
 
S obzirom na probleme koji jesu predlažemo da se pod hitno na političkoj razini odnosno vatrogasnim mjerama, dakle bez novćanih  ulaganja Prometu osigura dotok novca kroz:

  • Prisiljavanje nelojanlne konkurencije da posluju u okvirima s postojećim dozvolama
  • Da se iznađe način naplate pisanih kazni od strane kontrolora kod neurednih putnika
  • Da se revidiraju povlaštene vožnje kod svih kategorija putnika koji takve koriste
  • I stavljane moratorija na odluku Gradskog vijeća o ocijepljenju parkinga od najmanje godinu dana 

Također predlažemo da Uprava paralelno  s ovim prijedlozima radi na dugoročnoj strategiji društva, a koji bi se po mišljenju stručnjaka  s kojima sindikat surađuje očtovala kroz:

  • Izjašnjavanje svih vlasnika kakav obim poslova žele od Prometa sa potpisanim ugovorima vlasnika i samog Društva (Uredba (EZ) 1370/2007 Europskog Parlamenta)
  • Izjašnjavanje Skupštine o načinu pokrivanja gubitaka koje je do sada po Društvrnom ugovoru i zakonu o trgovačkim društvima trebalo biti obznanjeno
  • Napraviti novu reorganizaciju, sistematizaciju i analitička procjena radnih mjesta
  • I izraditi plan  zbrinjavanja eventualnog viška radnika 

Poštovane dame i gospodo neka nam sve gore navedeno bude smjernica daljnim aktivnostima teško je u i ovakvim okolnostima socijalne i gospodarske krize biti sindikalac zato vas pozivam na jedinstvo jer neoliberalizam i kapital ne misle na radnička prava i sigurnost radnog mjesta.
 
I na kraju jednostavno se moram ponoviti i zatražiti od Županije, vlasnika i svih relevantnih političkih autoriteta, da podrže djelatnike Prometa i Upravu u nastojanju da sačuvaju egzistenciju svojih obitelji, kao i ovu specifičnu djelatnost koja je od šireg društvenog značaja za gospodarstvo, socijalnu politiku pa ako hoćete i za demografsku sliku zagore.
 
U nadi da ćemo sljedeću Skupštinu dočekati s novim autobusima, boljim uvjetima rada naravno i većim plaćama sve Vas skupa srdačno pozdravljam.
 
Dugopolje, 23. 04. 2016g.
 
UPRAVNO VIJEĆE S.V.I.P.R-a
PROMET-SPLIT                                                                                     
Povjerenik- Teo Bulić