SVPR PROMET Split

SVPR Promet SplitSINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA PROMET - Split
21000 SPLIT, Hercegovačka 20

Mobitel: +385 99 24 44 216
Mobitel: +385 99 26 60 798

 

 

PRISTUPNICA

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon



Skupština SVPR Promet Split 2016

Dana 23. travnja 2016. godine u Dugopolju održana je Skupština SVPR Promet Split na kojoj je predočeno Izvješće o dosadašnjem radu Sindikata koje prenosimo u cijelosti:

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA U JAVNOM
PRIJEVOZU PUTNIKA  „PROMET“- SPLIT
HERCEGOVAČKA  20
Tel.  021/ 322-459, Mob/ 099-2444 216

IZVJEŠĆE

 - o dosadašnjem radu Sindikata


Poštovano predsjedništvo, uvaženi zastupnici Skupštine, kolege vozači, kontrolori radnici u servisu, cijenjeni gosti i uzvanici dozvolite da Vas sve zajedno pozdravim u svoje osobno ime.
Posebno Vas pozdravljam u ime Sindikata vozača i prometnih radnika koji slavi dvadeset
godišnjicu sindikalnog rada i djelovanja , i u to ime se zahvaljujem svim dosadašnjim i sadašnjim članovima, upravnim vijećima i povjerenicima,  kao i svim ljudima koji su na bilo koji način pomogli radeći za Sindikat u cilju poboljšanja prava i sigurnosti svih radnika zaposlenih u Društvu i tako pridonijeli ovom vrijednom jubileju.                         
 
Ovim prigodom želimo se samo telegrafski osvrnuti na sindikalne aktivnosti u posljednjem dvogodišnjem razdoblju, a s obzirom na  najnovija događanja u Društvu želimo se javno izjasniti o prijedlozima za rješavanje ove teške situacije.
 
Teška gospodarska kriza u RH i pad gospodarskih aktivnosti koje se uvelike održavaju na prihode i poslovanje Prometa, a kako bi održali redovitost isplate plača i drugih materijalnih prava iz K.U. Sindikati svijesni situacije su bili primorani smanjiti iznos na neke  od stavki K.U na rok od godine dana.
 
Održavali smo sastanke sa svim bitnim čimbenicima u javnom i političkom životu, višestruko  puta kroz medije upozoravali o problemima s kojima se susreću radnici Prometa. Bilo od uvjeta rada u remontu, parkingu ili smo javnost upozoravali na fizičke napade huligana na vozače i kontrolore povodom čega smo organizirali i desetminutno zaustavljanje prometa.
 
Uvelike smo upozoravali i na nelojalnu konkurenciju koja ugrožava opstanak društva na našim najprofitabilnijim linijama, gdje Tvrtka radi sve po pozitivnim propisima RH od poštivanja prijavljenih  polazaka pa do isplate plaća sukladno propisima o isplati plaća, što očito s konkurencijom nije slučaj. U tu svrhu smo u suradnji s drugim Sindikatima podnijeli prijavu u Ministarstvo prometa što je rezultiralo pojačanim nadzorom u posljednjih mjesec dana i podnošenjem prijava protiv prijevoznika Dare  i Smodlake.
 
Nažalost najavljena nabava novih vozila putem EBRD-a  nije se ostvarila što je nedopustivo i gorući problem Društva jer se primjerice zglobna vozila koja su osnova voznog parka  nisu nabavljala punih osam godina.  
Nakon višemjesečnog pregovaranja u povodu najma autobusa nismo mogli pristati na isti bez garancije da će Društvo nakon godinu dana urednog plaćanja najma imati pravo prvootkupa i tako postati vlasnik predmetnih autobusa.
 
Odvjetnički ured g Željka Ostoje više puta je bio pravna  ispomoć vozačima prilikom saobraćajnih incidenata koji su na sreću imali za posljedicu samo matrijalnu štetu, te je također bio i podrška radnicima u zaštiti njihovih prava kod poslodavca.
 
Dragi prijatelji  vrijeme koje je pred nama bit će izniumno teško vjerovatno i najteže u dvatesetgodišnjoj povijesti Sindikata, sama činjenica da smo u zadnje 3.g. promijenili dva direktora, predsjednika Skupštine i Nadzornog odbora govoriu u prilog činjenici da i naši vlasnici odnosno politika  luta u ideji i viziji kako Promet izvući iz 90.mil.kn. duga kojeg su isti doveli u ovakvo stanje nepoštivanjem Društvenog ugovora i maćehinskim odnosom prema društvu i radnicima.
Želimo vjerovati i u tom smislu dajemo podršku i novoj upravi da može svojim iskustvom, vizijom i znanjem  osigurati kod vlasnika odnos kakav ova tvrtka i djelatnost zaslužuju što do sada nije bio slučaj.
 
Zato od svih političkih subjekata, ljevih i desnih, koji djeluju i rade, od Županije pa do suvlasnika s najmanjim udjelom u Društvu, tražimo i zahtijevamo koncnezus i političku podršku Upravi ma tko je postavio i koje ploitičke boje bila.  
Krajnje je vrijeme da Vam gospodo političari Promet bude jedina stranka, te tako zajedno sačuvamo radna mjesta, djelatnost i  garažu što je možda i najvrijedniji resurs u gradu  koji zbog katastrofalno loše odluke o neplaćanju duga za autobuse prijeti da pripadne strancima , a usput za lošu odluku nitko ne odgovara.
 
S obzirom na probleme koji jesu predlažemo da se pod hitno na političkoj razini odnosno vatrogasnim mjerama, dakle bez novćanih  ulaganja Prometu osigura dotok novca kroz:

  • Prisiljavanje nelojanlne konkurencije da posluju u okvirima s postojećim dozvolama
  • Da se iznađe način naplate pisanih kazni od strane kontrolora kod neurednih putnika
  • Da se revidiraju povlaštene vožnje kod svih kategorija putnika koji takve koriste
  • I stavljane moratorija na odluku Gradskog vijeća o ocijepljenju parkinga od najmanje godinu dana 

Također predlažemo da Uprava paralelno  s ovim prijedlozima radi na dugoročnoj strategiji društva, a koji bi se po mišljenju stručnjaka  s kojima sindikat surađuje očtovala kroz:

  • Izjašnjavanje svih vlasnika kakav obim poslova žele od Prometa sa potpisanim ugovorima vlasnika i samog Društva (Uredba (EZ) 1370/2007 Europskog Parlamenta)
  • Izjašnjavanje Skupštine o načinu pokrivanja gubitaka koje je do sada po Društvrnom ugovoru i zakonu o trgovačkim društvima trebalo biti obznanjeno
  • Napraviti novu reorganizaciju, sistematizaciju i analitička procjena radnih mjesta
  • I izraditi plan  zbrinjavanja eventualnog viška radnika 

Poštovane dame i gospodo neka nam sve gore navedeno bude smjernica daljnim aktivnostima teško je u i ovakvim okolnostima socijalne i gospodarske krize biti sindikalac zato vas pozivam na jedinstvo jer neoliberalizam i kapital ne misle na radnička prava i sigurnost radnog mjesta.
 
I na kraju jednostavno se moram ponoviti i zatražiti od Županije, vlasnika i svih relevantnih političkih autoriteta, da podrže djelatnike Prometa i Upravu u nastojanju da sačuvaju egzistenciju svojih obitelji, kao i ovu specifičnu djelatnost koja je od šireg društvenog značaja za gospodarstvo, socijalnu politiku pa ako hoćete i za demografsku sliku zagore.
 
U nadi da ćemo sljedeću Skupštinu dočekati s novim autobusima, boljim uvjetima rada naravno i većim plaćama sve Vas skupa srdačno pozdravljam.
 
Dugopolje, 23. 04. 2016g.
 
UPRAVNO VIJEĆE S.V.I.P.R-a
PROMET-SPLIT                                                                                     
Povjerenik- Teo Bulić

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.