U petak 23.08.2019. štrajk upozorenja, Želimo ostati u Hrvatskoj

Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske održale su dana 21.08.2019. u 10:30 h konferenciju za tisak s temom:OBUSTAVA RADA U JAVNOM LINIJSKOM PRIJEVOZU PUTNIKA AUTOBUSIMA 23. KOLOVOZA

Da podsjetimo, već neko vrijeeme traje jednosmjerna prijepiska kojom su Sindikati pokušali Vladi i nadležnim ministarstvima predočiti alarmantno stanje u kojem svakodnevno rade i djeluju  zaposleni u javno linijskom prijevozu putnika - autobusima.

Kako na svoje upite nisu dobili nikakvu reakciju Sindikati su krenuli u realizaciju najavljenih aktivnosti od kojih je prva štrajk upozorenja najavljen za petak.23.08.2019.


Dnevnik.hr

Vozači autobusa i prometni radnici za petak najavili štrajk upozorenja: "Želimo ostati u Hrvatskoj"


Autor: M.V. Dnevnik.hr

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske najavili su štrajk upozorenja koji će se održati u petak.

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske u svojem priopćenju se ispričavaju putnicima zbog neugodnosti koje će imati u petak, 23.kolovoza, za vrijeme štrajka upozorenja. Uz to, ispričali su se i zbog neugodnosti 9. rujna kada će možda pokrenuti štrajk. "Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način", poručuju.

Štrajk upozorenja u petak trajat će od 10 do 10:15 sati. U tom vremenu neće prometovati autobusne linije, niti će raditi autobusni kolodvori te ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i autocestama.

"U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10:00 sati do 10:30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture", dodaje se u priopćenju sindikata vozača. Navode da zahtijevaju povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, poštivanje uredbi i zakona, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika i da se za vozače autobusa uvede status službene osobe te također traže hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva.

Sindikati u priopćenju navode da nakon 30. studenoga 2019. godine oni, niti njihovi poslodavci ne znaju što će i kako raditi. "Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH, a tko će voziti putnike?", dodaju.

U tvrtkama u kojima djeluju dva navedena sindikata zaposleno je više od 7000 radnika koji će prvo provesti štrajk upozorenja.

"Dana 23. kolovoza je prvo upozorenje na cesti, nakon toga, ako se ne udovolji našim zahtjevima za početak nove školske godine, odnosno 9. rujna najavljujemo obustavu prijevoza u gradskome, županijskom i međužupanijskom prijevozu putnika, na neodređeno vrijeme, vjerujte mnoga djeca neće moći doći na školsku nastavu niti mnogi radnici na posao. Vozači autobusa i vozači tramvaja te ostalo prometno osoblje su jednako izloženi ako ne i više kao i socijalni radnici, nastavnici i ostali koji imaju status službene osobe. Njih se može mlatiti tući, vrijeđati, izlagati i pljuvati po društvenim mrežama, medijima bez posljedica. Zašto su oni ljudi druge kategorije", zaključuje se u priopćenju Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikata prometa i veza Hrvatske.

Iz ostalih medija:

RTL - Vozači autobusa štrajkaju u petak: Zaustavit će sva vozila na pola sata, neće raditi ni kolodvori


Dnevnik.hr - Vozači autobusa i prometni radnici za petak najavili štrajk upozorenja: "Želimo ostati u Hrvatskoj"

N1 Hrvatska - Vozači i prometni radnici: U petak štrajk upozorenja, želimo ostati u Hrvatskoj

Jedan od dopisa nadležnima koji je ostao bez odgovora: