Otvoreni pregovori - konačno završetak organizacije?

I ako je SVPRZZ sustavno ukazivao na nužnost završetka Nove organizacije, ista nikada nije vidjela svjetlo dana. Započinjali su pregovori oko organizacije s jednom, drugom, trećom upravom i u ZET-u kao sastavnici ZGH i ZET-u kao društvu d.o.o, no iste nisu dovršene.

Nakon što su reprezentativni sindikati sklopili i potpisali Kolektivni ugovor za radnike u trgovačkom društvu Zagrebački električni tramvaj d.o.o, problem rješenja Nove organizacije napokon se počeo ozbiljno rješavati. Nova organizacija i sistematizacija radnih mjesta s pripadajućim koeficijentima te uvjetima težim od normalnih je skoro pa završena i kada je  bila pred konačnim završetkom, došlo je do promjene političke vlasti u Gradu Zagrebu.
Najava novog vodstva ZET-a je zaustavila pregovore i organizacija je ostala "visiti u zraku".

SVPRZZ nije odustajao od ideje da se organizacija mora čim prije završiti pa smo nastavili kroz razgovore na GSV-u i u neposrednim kontaktima tražiti osnivanje pregovaračkog odbora poslodavca.

Nakon dopisa SVPRZZ od 15.11.2021.g. koji je upućen gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću, stigao je odgovor pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Tatjane Operte.
U istom se reprezentativni sindikati izvješćuju da će pregovori biti pokrenuti od 3.siječnja 2022.g. po slobodnom terminu obiju strana u pregovorima. U međusobnoj komunikaciji pregovarački odbori poslodavca i reprezentativnih sindikata su se dogovorili da pregovori krenu 17. siječnja 2022.g. u prostorima društva ZET.

SVPRZZ smatra da se organizacija mora završiti u prihvatljivom vremenskom razdoblju, kako bi napokon radnici ZET-a za iste poslove dobili i iste plaće, te da svi dobiju pripadajuća rješenja s naslova radnog mjesta koje i obavljaju. U istoj ćemo pokušati ispraviti nepravdu prema onim radnicima koji su dosadašnjoj organizaciji bili oštećeni. Znamo da će biti iznimno teško, znamo da je ključ mnogih problema u dosadašnjim organizacijama i da napokon ovu zavrzlamu moramo riješiti na prihvatljiv i zadovoljavajući način.

SVPRZZ neće odustati od zacrtanog plana da se sačuva cjelovitost društva ZET, da se očuva svako radno mjesto i pravo radnika na rad i plaću iz rada. Radnici ZET-a su svjesni a i poučeni iskustvom iz ZGH i drugih društava znaju da ćemo samo zajedno udruženi u reprezentativni sindikat, moći spriječiti ono najgore. Svjesni smo da je nejedinstvo i neorganiziranje radnika kroz reprezentativni sindikat ugroza cijelog ili dijela društva ZET  i prava radnika iz Kolektivnog ugovora. Mnogo toga je u našim rukama i ne budimo samo nijemi promatrači.
Vaš SVPRZZ