U čast 31. godšnjice Sindikata vozača i prometnih radnika

 

Na današnji dan prije 31. godinu održana je osnivačka Skupština sindikata vozača u javnom gradskom prijevozu putnika RH.

Ideja osnutka sindikata neovisnog od poslodavca, po uzoru na zapadnoeuropske sindikate, potekla je od mnoštva nezadovoljnih vozača autobusa i tramvaja. U samom začetku osnivanja pružan je jak otpor od tadašnjih vlasti u Gradu Zagrebu i poslovodstva ZET-a, te su se vozači sastajali po tramvajima ili privatno.
No tu ideju nitko nije mogao zaustaviti.

I tako je 10.06.1990. godine održana osnivačka Skupština i osnovan je prvi neovisni sindikat u RH.
Ne možemo a da na spomenemo prvo predsjedništvo : Lovro i Božica Marić, Nihad Jusufagić, Vinko Škvorc i Franjo Blažević.

Za prvoga predsjednika je izabran Lovro Marić. Trebalo je imati tada hrabrosti i odvažnosti i pokrenuti jedan proces koji se sukobio sa načelima tadašnjeg socijalističkog sustava.

U vremenskom razdoblja od 31. godine SVPRZZ se isprofilirao i postao daleko najbrojniji i najmoćniji sindikat ne samo u ZET-u, nego i šire. Na nama i budućim generacijama sindikalnih aktivista je da nadograđujemo sindikalno djelovanje i da čim prije dostignemo razinu sindikalnog djelovanja sindikata u razvijenim društvima.

SVPRZZ se zahvaljuje svima koji su prije svega osnovali sindikat (njima je bilo najteže) i svima ostalima koji su dali svoj doprinos kroz djelovanje u sindikatu a sve od interesa za boljitak članova sindikata i radnika u cjelini.

Unatoč teškim vremenima koja su pred nama, uvjereni smo da možemo prebroditi još jednu u nizu kriza nakon potresa i COVID-19.
U to ime svima vama, članovima sindikata i simpatizerima, te svima koji su nam pomagali kroz ova teška vremena želim čestitati ovaj značajan dan.

SRETAN VAM DAN SINDIKATA VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA