10.6. 2014.g. napunile su se 24. godine od stvaranja i opstojnosti Sindikata vozača i prometnih radnika,kao prvog sindikata u ZET-u i RH, stvorenog u demokratskim promjenama po uzoru na europske sindikate. Stvaranje sindikata je bilo nemoguće u uvjetima tadašnjih političkih odnosa te su se tvorci ideje stvaranja Sindikata, sastajali u tajnosti i bez bilo kakvih uvjeta za djelovanje. Nošeni snagom osobnog promišljanja i velikom ustrajnošću, te željom za sigurnijim radnim uvjetima radnika, osnovan je Sindikat vozača u javnom prijevozu putnika. Od samog nastajanja isti je prepoznat kao Sindikat sa jasno zacrtanim ciljevima i načinom zaštite prava radnika. Stalnim nastojanjima u poboljšanju uvjeta rada i prava radnika, 2002 g. potpisan je povijesni Kolektivni ugovor. Od potpisa Kolektivnog ugovora prestali su važiti pravilnici o radu u kojima je poslodavac jednostrano,bez dogovora sa Sindikatom, donosio odluke o visini plaće, uvjetima rada i drugim pravima radnika. Na današnji dan Sindikat vozača i prometnih radnika je daleko najbrojniji Sindikat u ZET-u i ZGH, te organiziran u Udrugu sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske prepoznatljiv i uvažen i na nacionalnoj razini. Promjenama na sindikalnoj sceni i jačanju Sindikata vozača i prometnih radnika,približavamo se realizaciji ideje postojanja jednog sindikata u ZET-u. Vodstvo Sindikata vozača i prometnih radnika se ne razmeće obećanjima nego realizacijom zacrtanih ciljeva. Spremni smo sačuvati cjelovitost ZET-a, sigurnost radnih mjesta i zaštiti prava radnika u najvećoj mogućoj mjeri. U nastojanjima pravednije raspodjele poslova u Novoj organizaciji a time i vrednovanja svakog radnog mjesta prema težini posla i odgovornosti, te realizaciji zacrtanih ciljeva, članovima Sindikata čestitam 24. godišnjicu osnutka Sindikata.

Pojavom vrlo visokih temperatura u gradu i nesnosnih uvjeta u kojima rade vozači u vozilima koja nisu klimatizirana, upućen je dopis Upravi u kojem stoji „Imajući u vidu na pojavu nesnosnih vrućina i uvjeta u kojim rade vozači autobusa i tramvaja u vozilima koja nisu klimatizirana, te ugrožavanje sigurnosti u prometu tražimo od Vas da se u promet disponiraju sva vozila koja imaju klimu, te popravak i servis svih klimatiziranih vozila. Također u vremenu ekstremnih vrućina očekujemo da se na okretištima gdje nema pitke vode vozačima osigura ista kako bi ublažili efekte toplotnog udara i sačuvali zdravlje prometnih radnika."

Postignutim dogovorom Sindikata vozača i prometnih radnika i Uprave ZET-a, napokon su otvoreni restorani u Dubravi i Podsusedu. Obilaskom istih i uvidom u nedostatke, zatraženo je da se isti uklone i da se proširi ponuda prehrambenih artikala.

Zahtjevom Sindikata da se vozila koja su klimatizirana a klime ne rade povlače u spremište rezultiralo je popravkom klima uređaja svih tramvajskih vozila KT4, te očekujemo popravak svih vozila koji su opremljeni klima uređajem.

Očekujemo rješenje službenog autobusa za Ivanju reku.

Sastanak IO TP Trešnjevka održati će se 16.6. u 12 sati u testirnici ispod ambulante.

Predsjedništvo Sindikata se zahvaljuje svim učesnicima športskih igara na korektnom i športskom ozračju, te predivnom ugođaju koji je stvoren u ambijentu od preko 450 učesnika. Zahvaljujemo se na odazivu na humanitarnu akciju na igrama gdje je prikupljeno 5000 kn za područja pogođena poplavom. Slike i atmosferu na igrama možete vidjeti na web stranici Sindikata.

Nastojanjem Sindikata vozača i prometnih radnika za poboljšanjem službene odjeće, nabavili smo i disponirali u promet dvadesetak polo majica, koje će vozači nositi kao test izdržljivosti i kvalitete. Uskoro očekujemo stotinjak polo majica svijetloplave boje kako su predložili vozači u anketi.

Odlukom Upravnog vijeća Sindikata Skupština Sindikata vozača i prometnih radnika će biti održana 13.6.2014. u „Malom raju“ sa početkom u 18 sati. Pozivamo članove Sindikata vozača i prometnih radnika da svojom nazočnošću učestvuju u kreiranju vođenja sindikalnih aktivnosti i uveličaju rad Skupštine.

Sindikalne športske igre su predviđene za 6. i 7. lipanj 2014.g. na igralištu ZET-a na Savici. 6 lipnja u 17. sati počinju nogometni susreti pogona u ZET-u a 7. lipnja je nastavak nogometnih i ostalih sportskih događaja od 11 do 20 sati. U 13 sati je predviđena podjela vojničko graha. Nakon finala u 20 i 30 se očekuje proglašenje pobjednika i domjenak uz glazbu za sve učesnike športskih igara. Uz brojna športska natjecanja u igre će biti uključene i sve sastavnice Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (GPP Osijek, Promet Split, Liburnija Zadar, Autotrans Rijeka, AP Šibenik, AP Imotski, AP Sinj, Zagrebparking, Hitna Pomoć Zagreb, Polet Vinkovci, AP Požega i PANTURIST Osijek. Pozivamo sve članove Sindikata vozača i prometnih radnika da obiteljski dođu na igralište ZET-a na Savici i svojom nazočnosću uveličaju ove sindikalne športske igre. Detaljnije obavijesti o rasporedu športskih igara možete pročitati na oglasnim pločama i na web stranici Sindikata. Ulaz će biti omogućen uz dokaz pripadnosti Sindikatu vozača i prometnih radnika i članovima obitelji.

 

Osigurali smo vrlo povoljno karte za Tuheljske toplice, odrasli 40 a djeca 25 kn, dok su iste u Tuheljskim toplicama u prodaji po cijeni od 60 kn radnim danom, 70 kn vikendom te za djecu 35 radnim danom a 45 vikendom.

Vrlo povoljno ljetovanje u Veloj luci, dvanaest dana 2640 kn puni pansion i ljetovanje u Biogradu te drugim destinacijama. Uvjete ljetovanja i način plaćanja u tajništvu Sindikata.

Donesena je odluka da se članu sindikata kome umre član uže obitelji uz nepovratnu pomoć koju ostvaruje sukladno Pravilniku o raspodjeli sredstava omogući i pozajmica od 5000 kn unaprijed,kako bi se istom pomoglo oko organizacije sprovoda.

Iz grupacije EUROHERC u čijem je sastavu i SUNCE osiguranje stigla je puno povoljnija ponuda o obveznom osiguranju a detalje o pogodnostima možete dobiti u tajništvu gdje se i izrađuju police osiguranja.

Član Sindikata koji želi obaviti tehnički na drugim mjestima može uzeti pozajmicu od 1000 kn na više obroka.

Croatia dopunsko zdravstveno osiguranje možete sklopiti odmah po cijeni od 70 kn s istim pravima kao i HZZO. Potpisivanjem obrasca u tajništvu našeg sindikata raskidate dosadašnje osiguranje i odmah dobivate puno povoljnije Croatia dopunsko zdravstveno osiguranje sa potpuno istim pravima kao i HZZO plus B lijekovi.

Omogućena je kupovina u trgovinama Perutnina Ptuj uz popust 10% uz predočenje članske iskaznice sindikata.

Članovima sindikata omogućen je tehnički pregled za osobna vozila na osam rata u stanici za tehnički pregled u Zaprešiću. Dodatne informacije u tajništvu.

Progreso grupa posreduje kod dizanja i refinanciranja nenamjenskih, stambenih i hipotekarnih kredita svih banaka na jednom mjestu. BAMT Mače – kupovina na 50 rata za članove i 40 rata za ostale; Trgovina Pivka – prodaja na 4 rate; Mesnica Bajić na Ljubljanici – do 3 rate; Očna optika Aralica i Monokl – do 5 rata; Borovo – kupovina obuće na 3 rate, za članove 5% popusta; Auto-škola Drvinje i auto-škola Bolid u Sesvetama – na 10 rata; potvrde o kreditnoj sposobnosti od 8- 14 sati u tajništvu sindikata, informacije na tel. 365-1516.