Ove godine osječki tramvaj slavi svoj 130. rođendan. Davne 1884. godine Osijek je jedini u Hrvatskoj imao tramvaj, bio je to i prvi tramvaj u jugoistočnoj Europi. U sklopu rođendanske obljetnice osmišljen je projekt kulturnog tramvaja.

Osječki je tramvaj prošao puno toga – čak tri rata, dobra i loša vremena. Tramvajska se pruga danas pruža u sve dijelove grada. Izložbu o osječkom tramvaju koji ima dugu povijesnu tradiciju, pripremio je Državni arhiv u Osijeku, upravo u tramvaju. Kao i glumci osječkog HNK, koji u kostimima i s glazbom najavljuju novu kazališnu sezonu i posebnu kazališnu poslasticu Puccinijev La Boheme.
 
Osijek koji ima najstariji tramvajski sustav u srednjoj, u većem dijelu srednje i jugoistočne Europe uspjeli su sačuvati i najstarije tramvajsko električno vozilo u Europi, ono iz 1926. godine. Stari crveni tramvaj je ono što turisti vole vidjeti i proživjeti vožnju tim starim tramvajem broj 26.
 
Stari ili novi, osječki su tramvaji odavno dio života na Dravi. U njima su čak održavana i vjenčanja, a novi "kulturni tramvaj" koji su prihvatile i kulturne institucije grada, trebao bi postati uobičajena najava zanimljivih kulturnih događanja.