Osječki tramvaj

Osječani, uglavnom mlađe dobi koji su običavali koristiti noćne vožnje GPP-a pretprošle su noći ostali bez prijevoza!
Rezultat je to odluke direktora Igora Medića nakon vandalskoga napada u noći između petka i subote, na 47-godišnjeg vozača Adama Čolića. Štoviše, noćnih vožnji neće biti sve dok policija fizički ne zaštiti vozače u svakom vozilu koje prometuje noću, a sindikat GPP-a jučer je ujutro zatražio od policije da, za početak, bude u vozilu na prvoj jutarnjoj vožnji tramvaja koja počinje u 4.30 sati!

Vozači su pretprošle noći pratili situaciju kako bi se još jednom uvjerili u problematične putnike na noćnim vožnjama. “Pratili smo što će se događati kako s posljednjom, tako i prvom vožnjom i svašta smo vidjeli kao što to obično bude vikendom. Pijane je mladeži bilo posvuda, stoga tražimo policijsko 'pokrivanje' svake noćne vožnje od četvrtka do subote”, poručio je predsjednik Sindikata Boško Aničić.

Dodao je da očekuje pozitivan odgovor policije, a isto se nada i direktor GPP-a Igor Medić, koji osim policijske zaštite traži i efikasniji rad sudstva. Medić napominje da će, budu li vozači ponovo optuživani u sudskim postupcima, a vandali pomilovani, reagirati. Ipak, vjeruje kako policija može i želi pomoći, no čini se da od policijske zaštite neće biti ništa, jer kako doznajemo u PU osječko-baranjskoj, malo je vjerojatno da će se zahtjev GPP-a ispuniti i to zato što svaka zaštita - košta!

Rečeno nam je također da za to postoje zaštitarske službe (koje također treba dodatno platiti) pa iako je funkcija policije pomoć i zaštita građana, čini se da će u vozilima GPP-a, kako sada stvari stoje, takva zaštita izostati.

A da kod vozača GPP-a doista postoji razlog za zabrinutost govori i učestalost napada. Prije dva tjedna u Retfali su pretučeni i vozač i kontrolor, a u svibnju prošle godine bejzbolskom palicom također je pretučen vozač. Prije tri godine teške tjelesne ozljede također je dobio vozač M. B., a samo nekoliko dana poslije na autobusnom stajalištu u Vukovarskoj ulici udarac u glavu zadobio je još jedan vozač i to nakon što je branio putnicu. Inače, posljednji napad, onaj na Adama Čolića, dogodio se kad je on posljednju vožnju, prema željama četvero putnika, preusmjerio pa umjesto na Gajev trg autobus iz Bijeloga Brda odvezao do Zelenog polja. Napad je zabilježen i videosnimkom pa se direktor Medić nada da će, policiji ovaj put poznati vandali biti sankcionirani. Kako doznajemo, dvojica (29 i 22 godine) od ukupno trojice napadača sprovedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku, dok je treći, 18-godišnjak, pušten i njime će se “pozabaviti” Županijsko državno odvjetništvo za mladež.

TEŠKE OZLJEDE I ŠOK ADAMA ČOLIĆA!
Vozač Adam Čolić već dva dana leži na Odjelu poluintenzivne njege u osječkom KBC-u. U posjet su mu odmah došli brojni radni kolege, predstavnici Sindikata kao i direktor GPP-a Igor Medić. “Čolić prima infuziju, ne smije i ne može jesti, zadobio je niz hematoma po ustima, a ima i podljeve oko uha i očiju”, ispričao je Aničić, dodajući da je Čolić u šoku. Štoviše, nije bio u stanju ni pozvati policiju, a to je, baš kao i prije dva tjedna, učinio prolaznik koji je svjedočio ovom nemilom događaju.
Boško Aničić
sindikat vozača GPP-a
Noću pijane mladeži ima posvuda. Tražimo policijsko "pokrivanje" svake noćne vožnje od četvrtka do subote

Marija MIHELIĆ - Glas Slavonije