Sindikalni glasnik br: 44. od 10.01.2018

NERAZUMNA I „SKUPA“ ODLUKA

NEMA PREGOVORA DOK SE BOŽIĆNICA NE ISPLATI

Nakon što je gradonačelnik Grada Zagreba 7.12.2017. g. uputio dopis predsjednici Uprave ZGH da se radnicima ZGH ne isplati božićnica u cijelosti, sukladno TKU, Sindikat vozača i prometnih radnika je poduzeo aktivnosti u skladu s zakonskim mogućnostima i počelo je prikupljanje punomoći za pokretanje sudskih sporova u zaštiti prava članova i radnika ZET-a i ZGH. Stav Sindikata vozača i prometnih radnika je jasan: sva prava iz TKU-a se moraju poštivati i nitko nema prava osporiti ni najmanji djelić iz važećeg ( do potpisa novog) TKU- a.

SASTANAK UPRAVE ZET-a i SINDIKATA

Na prijedlog Gradskog ureda za gospodarstvo 5.siječnja 2018.g. održan je sastanak Uprave ZET-a i sindikata koji djeluju u ZET-u. Na sastanku je od strane Gradskog ureda za gospodarstvo predloženo da se pokrene kolektivno pregovaranje u kojem je dano na znanje sindikatima da se želi pregovarati i o pravima za 2017.g. (po pretpostavci o iznosu božićnice, jer su sva druga prava za navedenu godinu konzumirana).

Predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika je iznio stav ovog sindikata u kojem je navedeno:
Sindikat vozača i prometnih radnika je nakon što je istekao vremenski period naznačen u TKU za isplatu božićnice (20.12. 2017.g.) dao obavijest da se krene u prikupljanje punomoći u pokretanju sudskog spora u zaštiti prava članova i radnika ZET-a.

Ukoliko Gradski ured za gospodarstvo (Grad Zagreb kao vlasnik) želi otpočeti pregovore o izmjeni TKU-a, mora podnijeti zahtjev prema sindikatima kao socijalnim partnerima i sukladno istom sindikati će se očitovati.

O pregovorima za 2017.g. o iznosu božićnice ili o drugim pravima nema, niti će biti razgovora.

Od gradonačelnika tražimo da se, u koliko želi izbjeći enormno velike troškove u postupku suđenja, održi sastanak i izjasni o prihvatljivom vremenu isplate božićnice.

Sindikat vozača i prometnih radnika je već prikupio 1276 punomoći i za jedan dio je već pokrenut sudski spor, te u koliko do srijede (10.1.2018.g) ne dobijemo čvrsto jamstvo za isplatu u prihvatljivom vremenu, ide u postupak i preostali dio punomoći.

Napominjemo da se pregovori vode u „dobroj vjeri“ no kako Gradonačelnik nije poštivao potpisana prava iz TKU-a, povjerenje je izigrano i nema bilo kakvih pregovora dok se božićnica ne isplati u cijelosti.

Kako do izlaženja „Sindikalnog glasnika“ nismo dobili povratnu informaciju od sutra (11.1.2018.g.) kreću u postupak i ostale punomoći.

Očekujemo da će u što skorijem vremenskom razdoblju, punomoći potpisati i ostali članovi ( preko 300) sindikata i da svi članovi Sindikata vozača i prometnih radnika u što kraćem vremenu dobiju pravomoćnu presudu i ostvare zajamčeno pravo na božićnicu u punom iznosu.

Još uvijek vjerujemo da će razum prevladati i da će se božićnica isplatiti sa što manjim troškovima. Sama predaja tužbe iznosi više od 400 kn, bez ročišta.

STIGAO ZAHTJEV IZ OPĆINSKOG RADNOG SUDA U ZAGREBU

Nakon što je odvjetnički tim „Lozo & partneri“ 29. prosinca 2017.g. predao jedan dio tužbi za isplatu ostvarenog prava, u ZGH i ZET je stigao zahtjev iz Općinskog suda u kojem se traži očitovanje o razlogu ne isplate prava iz TKU-a. Odvjetnički tim „Lozo& partneri“ je uvažen i jedini je dobio spor u zaštiti TKU-a od najave Uprave ZGH od otkazivanja istog, te na postupke i pravomoćne presude ne bi trebali dugo čekati.

budi član daleko najbrojnijeg sindikata u ZET-u, samo ti to jamči sigurnost

ZAŠTO TREBA BITI ČLAN SVPRZZ?

Sindikat vozača i prometnih radnika je daleko najbrojniji sindikat u ZET-u, računajući broj članova a po strukturi članstva i daleko moćniji, te jedini koji može organizirati i napraviti štrajk u koliko se za to steknu pravni i drugi uvjeti.

U svim prometnim pogonima imamo apsolutnu većinu članstva (PA Podsused-skoro svi , PA Dubrava-preko 80%, PT Trešnjevka- skoro svi, PT Dubrava preko 80%, PA V. Gorica- skoro svi, Centar- skoro svi, vozači invalidnih vozila, parkirači i sve više nam pristupaju i drugi radnici.

Iz navedenoga, SVPRZZ može organizirati i voditi bilo koju aktivnost u svim pogonima i zajedno s ostalih šest sindikata činimo više od 85% radnika ZET-a.

Osigurali smo preko 4.500.000 kn sindikalnih sredstava, te u slučaju štrajka ili bilo čega drugoga možemo isplatiti više od sedam dnevnica (poslodavac nije obvezan isplatiti naknadu za provedeno vrijeme u štrajku ili slično), čime dajemo sigurnost članovima.

Mi ne kupujemo članove poklonima nego radom i prepoznatljivom aktivnošću, te im dajemo sigurnost na radnom mjestu, što je i te kako prepoznato i radnici nam sve više daju povjerenje.

Osigurali smo dodatno svakog člana kod Croatia osiguranja od 0-24 sata na i izvan radnog mjesta po najpovoljnijim uvjetima i daleko najvećim premijama.

Imamo najveća davanja u slučaju smrti roditelja, supružnika ili djece, te sindikat vozača i prometnih radnika snosi 50 % troškova u prekršaju ili kazni na radnom mjestu.

Osigurali smo pozajmicu za svakog člana od 5.000 kn jedanput godišnje, bez kamata i malu od 1.000 kn.
Članica smo USVPRH (predsjednik Jelić) i HURS-a gdje je predsjednik SVPRZZ i član najvišeg tijela središnjice.

Iza nas su vidljivi tragovi rada i po tome smo daleko najučinkovitiji sindikat. Iz gore navedenoga znamo i da je najveća odgovornost na ovom sindikatu za sve što se događa ili će se događati.

Mi ne bježimo od toga i spremni smo probleme radnika ZET-a rješavati uz potporu ostalih šest sindikata koji djeluju zajednički.
Svjesno i da pojedini sindikati koji nemaju značaja i utjecaja, a ni brojnost pokušavaju izmišljenim pričama osporiti vrijednost Sindikata vozača i prometnih radnika.
No tom im ne uspijeva, jer radnici ZET-a znaju prepoznati istinu od laži koja im se pokušava podmetnuti.

ZET POSTAO D.O.O.

Prijedlogom Uprave ZGH i Grada Zagreba, te usvajanjem na gradskoj Skupštini, ZET je postao samostalno društvo pod izravnim upravljanjem Grada Zagreba. Osoba ovlaštena od gradonačelnika Grada Zagreba za samostalno i pojedinačno zastupanje društva na naredne četiri godine je Ljuba Romčević Žgela. Direktorici Žgeli čestitamo na izboru i očekujemo još bolju suradnju sa Sindikatom od interesa za radnike Zagrebačkog električnog tramvaja, d.o.o.

DŽEPNI KALENDARI ZA PISANJE SLUŽBI

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika uputio zahtjev za izradu džepni kalendara za pisanje službi isti je upućen u proceduru i počela je izrada. Nabavka nije mogla biti upućena u proceduru ranije iz razloga što se očekivala odluka o statusnoj promjeni ZET-a. Džepni kalendari za pisanje službi na kojima će biti ZET,d.o.o. bi trebali u najskorije vrijeme stići u pogone ZET-a.

Nakon zahtjeva SVPRZZ počela je obnova vozačkog prostora na ČKD tramvajima<< >> U pripremi je aplikacija u kojoj će vozači moći čitati službe, vidjeti novosti i druge objave od interesa za članove Sindikata vozača i prometnih radnika

ODLUKA: Povećava se naknada za članove SVPRZZ za smrt supružnika na 3 000 kn. Odluka o povećanju naknade vrijedi od 1.siječnja 2018.g.

PRAVA ČLANOVA:
sve pogodnosti i prava koje nudi Sindikat vozača i prometnih radnika možete ostvariti preko predsjednika IO u svim pogonima ili izravno u tajništvu Sindikata. Nemojte ništa potpisivati ili davati izjave u bilo kojoj situaciji dok se ne savjetujete sa odvjetnikom ili sa predstavnikom sindikata. Sve što napravite krivo, kasnije je teško popraviti. Imate svoj Sindikat i obratite se sa svojim problemima s punim povjerenjem. Ništa nam nitko poklonio nije a i neće.

detaljnije informacije u tajništvu na telefon 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici