SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 43. od 20.12.2017.

BOŽIĆNICA MORA BITI U CIJELOSTI !!!

NEMA KOMPROMISA OKO BOŽIĆNICE

Sindikat branitelja i radnika, Sindikat UVA, Sindikat radnika JGPPRH, Sindikat tramvaja busa i servisera, Vozački sindikat, Vozački strukovni sindikat i Sindikat vozača i prometnih radnika su još jedanput nakon sastanka, održanog 18.12.2017.g. u sindikalnoj dvorani ispod ambulante, uputili dopis gradonačelniku Grada Zagreba i Upravi ZGH da kompromisa oko iznosa božićnice nema niti će biti.

U dopisu između ostalog stoji:

"ukoliko se radnicima ZGH ne isplati puni iznos božićnice u iznosu od 2884,70 kn. sukladno TKU ovih sedam sindikata će odmah po isteku obveze isplate pokrenuti prikupljanje punomoći i pokretanje sudskog spora. I u slučaju isplate umanjenog iznosa za razliku do 2884,70 predviđene su tužbe.
Bilo koji kompromis oko isplate božićnice za ove sindikate nije i neće biti prihvatljiv.

Iz navedenoga očekujemo poštivanje odredbi TKU-a u cijelosti, kako ne bi došlo do nepotrebno, iznimno velikih troškova".

Uvjereni smo da će zdrav razum biti ispred bilo čije samodopadnosti. Radnici su svoj posao pošteno odradili i nema opravdanog razloga da ih se zakida u bilo kojem dijelu prava zajamčenih u TKU. Sindikati neće dopustiti nepoštivanje TKU-a.

POZIV ZA KOLEKTIVNE PREGOVORE

Uprava zagrebačkog holdinga je poslala dopis u kojem traži da se otvori kolektivno pregovaranje za sklapanje novog Kolektivnog ugovora.

Čudno je da se poziva na kolektivno pregovaranje 15 -ak dana prije izdvajanja ZETa i osnivanja novog društva. Mi smo u ovoj godini u više navrata tražili da pregovaramo a oni su odbijali.
No još čudnije je da je sindikat iz ZET-a odgovorio da ćemo krenuti u pregovore što ugrožava isplatu božićnice.

Ukoliko bi krenuli u pregovore do kraja godine tada poslodavac ne bi imao obvezu isplatiti božićnicu sve dok traju pregovori i ne bi mogli tužiti ni raditi druge akcije.

Ovdje se očito radi o neznanju i neiskustvu u kolektivnim pregovorima i stav Sindikata vozača i prometnih radnika je da se poštuje dogovor s gradonačelnikom da se u pregovore krene poslije desetog siječnja 2018.g.

U takvim okolnostima bi pregovarali za prava radnika za 2018.g. i izbjegli zamku poslodavca da ne mora isplatiti božićnicu.
Mi u pregovore do kraja godine nećemo ići, jer znamo što bi to značilo a i očekujemo da regovaramo o pravima radnika ZET-a.

OBAVIJEST ČLANOVIMA SVPRZZ:

U slučaju da se božićnica ne isplati do srijede 20.12.2017.g. pozivaju se članovi da već u četvrtak 21.12. počinje prikupljanje punomoći za pokretanje tužbi u ostvarenju prava na božićnicu u iznosu od 2884,70 kn.
Sindikat vozača i prometnih radnika je znao i znati će zaštiti interese radnika i prava zajamčena TKU-om.

budi član najbrojnijeg i najmoćnijeg Sindikata, to je zalog sigurnosti na radnom mjestu

KARTE ZA VESELI BOŽIĆNI TRAMVAJ

Sindikat radnika i branitelja, Sindikat radnika JGPPRH, Sindikat UVA, Sindikat vozača tramvaja, busa i servisera i Sindikat vozača i prometnih radnika su za djecu svojih članova i djecu radnika koji nisu sindikalno organizirani, osigurali su karte za veseli božićni tramvaj. Karte su predviđene za djecu do 7. godina i mogu se podići u tajništvu Sindikata vozača i prometnih radnika od ponedjeljka18.12.2017.g. Nakon podizanja karata treba se utvrditi nadnevak i vrijeme vožnje. Karte su evidentirane na djecu radnika Zagrebačkog električnog tramvaja i točan ih je broj te nisu predviđene za bilo koga drugoga.

PRESTAJE KUPOVINA KARATA ZET-a NA KIOSCIMA TISKA

Odlukom Uprave ZGH od 15.12.2017.g. vozači tramvaja i autobusa neće moći kupovati karte na kioscima Tiska.
Na sastanku sedam sindikata ZET-a su sa voditeljicom podružnice Ljubom Žgelom dogovorili smo da se pojača rad na prodajnim mjestima ZET-a, da se isti usklade i da rade u dvije smjene, te ako se pojavi potreba da se vozači zaduže sa većim brojem karata.

Vozači mogu i dalje kupovati karte na kioscima I- novina. Dogovoreno je da se vozačima koji žele raditi sa svojim kartama to i omogući.

Napominjemo da kupnja karata na stare i ne važeće iskaznice neće biti obrađivana i vozači neće moći ostvariti naknadu na iste.

Nakon što je Sindikat vozača i prometnih radnika, na sastanku sa voditeljicom podružnice LJubom Žgelom, zatražio da se nakon raskida ugovora sa Tiskom,poveća broj karata koje duže vozači autobusa i tramvaja ide realizacija zahtjeva.

  • Donesena je odluka i vozači od 13.12.2017.g. mogu zadužiti dodatnih 200 karata po 4. kn. što bi trebalo biti dostatno za normalno obavljanje posla.
  • Dogovoreno je da se prati kretanje prodaje i po potrebi dodatno reagira. Vozači nisu obvezni zaduživati karte (mogu imati svoje ) ali moraju imati dostatan broj za obavljanje službe.
  • Sindikat vozača i prometnih radnika je za blokirane članove Sindikata, koji neće dobiti božićnicu, osigurao pozajmicu od 500-1000 kn kako bi isti mogli dostojno obilježiti nadolazeće blagdane

SIGURNOST NA RADNOM MJESTU ALI I IZVAN NJEGA

Biti član Sindikata vozača i prometnih radnika je zalog sigurnosti na radnom mjestu i ostvarenje prava iz tog naslova.
Kako bi podigli razinu sigurnosti na ali i izvan radnog mjesta,članovi Sindikata su dodatno osigurani od "POSLJEDICA NESRETNOG SLUČAJA (NEZGODE) od 0-24 sata. Osiguranje se plaća iz dijela članarine, TRAJNI INVALIDITET 100% 360 000 KN, TRAJNI INVALIDITET USLIJED NEZGODE DO 240 000 KN, SMRT USLIJED NEZGODE 120 000 KN, SMRT USLIJED PROMETNE NEZGODE 50 000 KN, SMRT USLIJED BOLESTI 40 000 KN, TEŠKO BOLESNA STANJA 30 000, TROŠKOVI POGREBA 20 000 KN, LOM KOSTI 3000 KN, DNEVNA NAKNADA ZA LIJEČENJE U BOLNICI USLIJED NEZGODE 100 KN," te druga najpovoljnija prava.

Sindikat vraća 50% troškova kazne za prekršaj iz radnog odnosa, 50% za kazne po pravomoćnoj presudi za učinjeni prekršaj na radnom mjestu (bez utjecaja alkohola i crveno svjetlo) naknadu za smrt roditelja 2000 kn, smrt djeteta u zajedničkom kućanstvu 4000 kn, bolovanje tri mjeseca 200 kn, šest mjeseci 500 kn, 12 mjeseci 1000 kn, Članu Sindikata je omogućena velika pozajmica od 5000 kn na 10-12 mjeseci (bez kamata) te mala u iznosu od 1000 kn jedanput godišnje, izuzev iznenadnih i nepredvidivih događaja.

BEZ SINDIKATA NE BI BILO NIŠTA:

Tek u situacijama kada poslodavac ne poštuje odredbe TKU-a ili drugih prava reguliranih aktima ili zakonima, dolazi do izražaja potreba postojanja sindikata.
To je vidljivo iz odluke gradonačelnika Grada Zagreba da se radnicima ZGH ne isplati božićnica i koliko je potrebno truda i energije da se pravo koje je zajamčeno i ostvari.

Na radnicima koji nisu sindikalno organizirani je da razmisle da li je pošteno i korektno konzumirati prava ostvarena aktivnostima Sindikata?

Već sutra se priprema pregovaranje o daljnjim pravima i u koliko nismo svi članovi i spremni stati iza vodstva sindikata, upitno je koliko ćemo prava moći izboriti.
Samo o Vama ovisi kakva će nam biti budućnost, kolika će nam biti plaća i koliko ćemo biti sigurni na radnom mjestu. Nitko nam nije ništa poklonio i sigurno neće ako se sami ne izborimo!

detaljnije informacije u tajništvu na tel. 3651 516 i 517, te na web i facebook stranici

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon