SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET Zagreb



Sindikalni glasnik br. 41 od 22.11.2017.

PRIJEDLOG ZA IZDVAJANJE ZET-a

Kako je Sindikat vozača i prometnih radnika izvijestio radnike o pripremnim radnjama za izdvajanje ZET-a iz ZGH, stigla je i službena potvrda o odluci Skupštine trgovačkog društva Zagrebački holding,d.o.o. kojom se službeno potvrđuje namjera za izdvajanje ZET-a iz ZGH. U dopisu upućenom sindikatima od Uprave ZGH stoji:  

Poštovani,
Sukladno odredbi čl. 137. Zakona o radu („Narodne novine“ br. 93/14; nastavno: ZR), obavještavamo vas da je Skupština trgovačkog društva Zagrebački holding  d.o.o. donijela odluku kojom se namjerava provesti postupak statusne promjene trgovačkog društva i to podjelom (odvajanjem) s  osnivanjem novog društva (Zagrebački električni tramvaj d.o.o.) temeljem odredbi Zakona o trgovačkim društvima („Narodne novine“ br. 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 152/11, 111/12, 68/13, 110/15; nastavno: ZTD), uz odgovarajuću primjenu ZR-a te drugih propisa Republike Hrvatske.

Iz dopisa za savjetovanje sa sindikatima: S radnicima zaposlenim kod ovog poslodavca u podružnici ZET-a, neće raskidati radni odnos u ZGH niti sklapati novi ugovori o radu u društvu preuzimatelja (ZET) već se na temelju odredbi ZR, na društvo preuzimatelja prenijeti svi ugovori o radu radnika podružnice ZET-a. Sukladno odredbama čl.137.ZR, radnici podružnice ZET-a čiji se ugovori o radu prenose na novog poslodavca zadržavaju sva prava iz radnog odnosa koja su stekli do dana prenošenja ugovora o radu, slijedom čega prenošenje ugovora o radu neće dovesti do promjene u pravnom, gospodarskom ili socijalnom položaju radnika. S obzirom da je kod ovog poslodavca u primjeni kolektivni ugovor koji obvezuje poslodavca, isti će se sukladno odredbama ZR, nastaviti primjenjivati na sve radnike novoosnovanog trgovačkog društva ZET,d.o.o.

Sindikat branitelja i radnika-Matijević, Sindikat UVA-Vlašić, Sindikat radnika JGPPRH-Kočet, Sindikat vozača tramv. busa i servisera-Harni, Vozački sindikat- Marić, Vozački strukovni sindikat –Čermak i Sindikat vozača i prometnih radnika-Jelić imaju zajednički stav u zaštiti prava radnika ZET-a i spremni smo da kroz kolektivno pregovaranje povećamo plaću i riješimo probleme koje imamo kroz čl. 71. TKU-a.  Samo zajedničkim nastupom možemo osigurati boljitak za radnike ZET-a

OSIGURATI PUNU ZAŠTITU NAPADNUTOM VOZAČU AUTOBUSA

Nakon napada na vozača autobusa koji se dogodio 18.11.2017.G. u kasnim satima u kojem  je vozač autobusa zadobio teče ozljede, Sindikat vozača i prometnih radnika će zatražiti od Uprave ZGH i vodstva podružnice ZET-a da se povrijeđenom vozaču pruži sva potrebna pravna i svaka druga pomoć. Sukladno Sporazumu Sindikata vozača i prometnih radnika i gradonačelnika Grada Zagreba u cilju poboljšanja sigurnosti vozača i kontrolora ZET-a ( zaključak sa Okruglog stola), te dopisa gradonačelnika Upravi ZGH od 19.5.2017.g. UR.BROJ 251-09-01-17-01 u kojem stoji " svim radnicima ZET-a koji su pretrpjeli fizički napad ili im je na drugi način ugroženo pravo na neometan i siguran rad, potrebno je osigurati pravnu pomoć, te naknadu svih troškova koje je radnik u zaštiti svojih prava bio u obvezi podmiriti" Sindikat vozača i prometnih radnika će zatražiti od Uprave ZGH da podnese prijavu protiv napadača, zatraži odštetu za nanesenu štetu na autobusu i odštetu za vrijeme stajanja autobusa, te da osigura odvjetnički tim za tužbu vozača protiv počinitelja. Sindikat vozača i prometnih radnika će napadnutom vozaču pružiti pravnu pomoć a nakon završetka liječenja vozača od Uprave ZGH će zatražiti isplatu nastalih troškova, te razliku umanjene plaće za vrijeme spriječenosti obavljanja posla. Sindikat vozača i prometnih radnika će uputiti dopis Ministru pravosuđa u kojem će zatražiti da se napad na vozača tretira kao ugrožavanje više života, čime bi se napadaču odredila kazna primjerena težini prekršaja. Napadnutom vozaču želimo brzo ozdravljenje i povratak na radno mjesto koje mora biti sigurno.

ništa nam nitko nije poklonio i neće, izbori se za svoja prava kroz najbrojniji sindikat

SASTANAK UPRAVE ZGH I SINDIKATA

Na sastanku koji je održan dana 17. studenoga 2017. godine s početkom u 11,00 sati na adresi sjedišta poslodavca u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 41, dvorani Trešnjevka, na inicijativu Uprave Društva, od strane poslodavca bile su prisutne predsjednica Uprave Ana Stojić Deban, članica Uprave Daniela Franić, član Uprave Bernard Mršo, predstojnik Ureda Uprave Marko Mikulić, direktor Sektora upravljanja ljudskim resursima i pravnih poslova Tomislav Bilić, Željka Šurbek Deduš i Damir Pavičić, te predstavnici sindikatakoji djeluju kod ovog poslodavca., a sukladno upućenom pozivu od dana 15. studenoga 2017. godine.

Na sastanku je predsjednica Uprave iznijela stav Uprave o odluci Skupštine za izdvajanje podružnica ZET-a i Velesajma i osnivanjem novih trgovačkih društavad.o.o. , te održavanju sastanka na kojem će biti nazočan i gradonačelnik Grada Zagreba. Stav sedam sindikata ZET-a je iznio predsjednik SVPRZZ Anto Jelić. Navedeni sindikati su zauzeli stav da probleme ZET-a mogu rješavati sindikati iz ZET-a a ne drugi sindikati ZGH. Predloženo je da se problemi podružnica rješavaju u podružnici a da se na sastanku iskoristi nazočnost gradonačelnika i te da se prihvati dnevni red: 1. Otvaranje pregovora o povećanju  plaća za 2018.g. 2. Rješavanje čl. 71 TKU-a, 3. Rješavanje sve učestalijeg rada preko agencija u svim podružnicama. Prijedlog je prihvaćen i zakazan je sastanak za 1.12.2017.g. u prostorima ZGH na kojem će biti nazočan gradonačelnik

NOVI VOZAČI AUTOBUSA

Sindikat vozača i prometnih radnika je u više navrata tražio da se zaposle novi vozači autobusa, kako bi se smanjili prekovremeni sati, osigurali redovitiji slobodni dani i povećala sigurnost u prometu. Nakon upućenog dopisa od strane Sindikata vozača i prometnih radnika održan je sastanak sa Upravom ZGH i voditeljicom podružnice. Na sastanku je prihvaćeno da se objavi javni poziv za primanje 25 vozača autobusa i 25 parkirača. Također na inicijativu Sindikata vozača i prometnih radnika je dogovoreno da se objavi interni natječaj za 25. vozača autobusa, na kojem bi parkirači koji su izrazili želju i stekli potrebne uvjete mogli podnijeti zahtjeve za prelazak u promet, na radno mjesto vozača autobusa. Ovo je potvrda uvažavanja Sindikata vozača i prometnih radnka kao socijalnog partnera i sustavnog zalaganja za boljitak vozača autobusa, tramvaja i ostalih radnika ZET-a. Nastavljaju se aktivnosti Sindikata, kako bi se zaposlio potreban broj vozača tramvaja, te ostalih radnika koji nedostaju u podružnici ZET-a.

RJEŠENJE GRIJANJA ZA ČISTAČICE

Nakon što su radnice u održavanju čistoće objekata u ZET-u uvidjele da kroz članstvo u jednom od Sindikata u ZET-u ništa nisu doble izuzev silnih obećanja skoro sve su prešle u Sindikat vozača i prometnih radnika. Nakon što su ukazale na mnoge probleme s kojima se sureću, Sindikat vozača i prometnih radnika je spreman navedene probleme rješavati u dogovoru sa Upravom ZET-a. U ponedjeljak 13.11.  upućen je zahtjev u kojem će se tražiti da se radnicama ne iskapča grijanje u objektima za vrijeme dok se održavaju i čiste prostori, te ostale probleme s kojima se iste susreću. Znaju kome su dale svoje povjerenje i znaju da u Sindikatu vozača i prometnih radnika imaju sigurnost na radnom mjestu, zaštitu i poboljšanje uvjeta rada.

sastanak IO TP Trešnjevka je zakazan za 27.11.2017.g. u 13 sati u sindikalnoj dvorani ispod ambulante
nastavlja se prikupljanje punomoći za rješenje koeficijenata za vozače koji imaju manje koeficijente nakon proteka vremena određenog organizacijom, potpisi u tajništvu Sindikata
vozači koji žele promijeniti pogon neka se jave u Sindikat kako bi pokrenuli postupak premještaja
vozači autobusa i tramvaja nemojte izlaziti u promet sa tehnički neispravnim vozilima, zimske gume, grijanje, pijesak i drugo. Nitko vas ne može natjerati da kršite zakonske odredbe
vozači, nemojte davati izjave u slučaju prometne nezgode dok se ne savjetujete sa odvjetnikom. Imate osigurane besplatne odvjetničke usluge vezane za radno mjesto
Skupština USVPRH  je zakazana za 9.12.2017.g. u Stubičkim toplicama   

NAJPOVOLJNIJA  PRAVA ČLANOVA - CROATIA OSIGUARNJE

Biti član Sindikata vozača i prometnih radnika je zalog sigurnosti na radnom mjestu i ostvarenje prava iz tog naslova. Kako bi podigli razinu sigurnosti na ali i izvan radnog mjesta,članovi Sindikata su dodatno osigurani od „ POSLJEDICA NESRETNOG SLUČAJA (NEZGODE) od 0-24 sata.
TRAJNI INVALIDITET 100% 360 000 KN, TRAJNI INVALIDITET USLIJED NEZGODE DO 240 000 KN, SMRT USLIJED NEZGODE 120 000 KN, SMRT USLIJE PROMETNE NEZGODE 50 000 KN, SMRT USLIJED BOLESTI 40 000 KN, TEŠKO BOLESNA STANJA 30 000, TROŠKOVI POGREBA 20 000 KN, LOM KOSTI 3000 KN, DNEVNA NAKNADA ZA LIJEČENJE U BOLNICI USLIJED NEZGODE 100 KN, te druga najpovoljnija prava.

detaljnije informacije u tajništvu na tel. 3651 516 i 517, te na web  i facebook stranici

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

FB USVPRH

FB SVPR ZET

FB SVPR Autotrolej Rijeka

Pravna služba

Pravni savjetnik USVPRH je BOŽENKO LOZO, odvjetnik iz Zagreba.

On zastupa članove svih Sindikata članica Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, u sporovima proisteklim iz radnog odnosa.

Ukoliko Vam je potrebna pravna pomoć ili savjet, kontaktirajte tajništvo Sindikata za više informacija.

Pristupnica SVPR ZET

Ovdje možete preuzeti pristupnicu u DOCX ili PDF formatu. 

word-icon  pdf-icon