SVPR ZET Zagreb

zet-logo

SINDIKAT VOZAČA I PROMETNIH RADNIKA ZET - Zagreb
10000 ZAGREB, Ozaljska 105

Telefon: +385 1 36 51 516
Telefax: +385 1 36 51 517
Mobitel: + 385 98 25 50 83 

Sindikalna ponuda ZET ZagrebSindikalni glasnik br. 38

IZLAZAK ZET-a IZ ZGH - izvjesno do kraja godine

Prema informacijama koje ima Sindikat vozača i prometnih radnika u pripremi je izdvajanje podružnice ZET-a iz sastava Zagrebačkog holdinga. Sve pripremne radnje su obavljene i uskoro bi se prijedlog izdvajanja našao na Skupštini Grada Zagreba, koja bi se trebala održati u listopadu. Prema saznanjima,  ZET bi od 1. siječnja 2018. g.  trebao biti samostalan.

Nakon saznanja o izvršenim pripremama za izdvajanje ZET-a iz ZGH i davanja istog na Skupštinu Grada Zagreba, koja će gotovo sigurno usvojiti prijedlog, česti su upiti kako će i na koji način ZET funkcionirati dalje. Po prijedlogu Uprave ZET bi bio ovisno trgovačko društvo d.o.o. po uzoru na Plinaru i Vodovod i odvodnju. Imao bi svoju pravnu osobnost ali bi i dalje bio u vlasništvu Grada Zagreba i pod ingerencijom ZGH. U suštini nema bitnih promjena, jer i dalje će o bitnim stvarima odlučivati Uprava ZGH i Grad Zagreb, dok će ZET imati mogućnost donošenja sitnijih ali za ZET vrlo važnih odluka. Sindikat vozača i prometnih radnika je upozoravao gradonačelnika o problemima koji se mogu pojaviti u slučaju da i ZET bude u sastavu ZGH. No tada nije bilo sluha i nakon proteklog vremenskog razdoblja uvidjelo se da ZET na ovakav način teško funkcionira. Spora i neučinkovita javna nabava, nemogućnost redovite nabavke rezervnih dijelova i opreme, manjak radnika, te pokušaj Uprave ZGH o izradi jedinstvenog kataloga radnih mjesta su problemi koji su otežavali normalno odvijanje osnovne djelatnosti ZET-a. U novoj organizaciji ZGH i izdvajanjem ZET-a što se tiče radničkih prava iz TKU-a, sedam sindikata ( Matijević, Vlašić, Kočet, Harni, Marić, Čermak i Jelić) koji su jedinstveni i složni, spremni su   zaštititi interese radnika. Pojedini predsjednici sindikata koji ne surađuju, pokušavaju „sijati“ paniku među radnike ZET-a kako bi opravdali svoju indolentnost i ne suradnju od interesa radnika koje predstavljaju. TKU bi po ZOR-u vrijedio još godinu dana a ZET ima Kolektivni ugovor za radnike ZET-a, koji je sastavni dio TKU-a i koji je na snazi. Iz saznanja da je Gradska plinara napravila još bolji KU, nema opravdanosti za bojazan da gore navedenih sedam sindikata ne mogu također osigurati povoljnija prava za radnike ZET-a. Vozač koji vozi putnike mora biti bolje plaćen od vozača koji vozi komunalni otpad i na tome će ovi gore navedeni sindikati graditi platformu za kolektivno pregovaranje i veću sigurnost.

Sigurnost na radnom mjestu ali i izvan njega

Biti član Sindikata vozača i prometnih radnika je zalog sigurnosti na radnom mjestu i ostvarenje prava iz tog naslova. Kako bi podigli razinu sigurnosti na ali i izvan radnog mjesta,članovi Sindikata su dodatno osigurani od „ POSLJEDICA NESRETNOG SLUČAJA (NEZGODE) od 0-24 sata.

TRAJNI INVALIDITET 100% 360 000 KN,
TRAJNI INVALIDITET USLIJED NEZGODE DO 240 000 KN,
SMRT USLIJED NEZGODE 120 000 KN, SMRT USLIJE PROMETNE NEZGODE 50 000 KN, SMRT USLIJED BOLESTI 40 000 KN, TEŠKO BOLESNA STANJA 30 000, TROŠKOVI POGREBA 20 000 KN, LOM KOSTI 3000 KN, DNEVNA NAKNADA ZA LIJEČENJE U BOLNICI USLIJED NEZGODE 100 KN, te druga najpovoljnija prava.

Sam odlučuješ o svojoj sudbini,  postani član Sindikata koji ima snagu i brojnost

Sastanak Upravnog vijeća sindikata

Održan je sastanak Upravnog vijeća sindikata vozača i prometnih radnika sa temom problema s kojima se susreću vozači i ostali radnici ZET-a. Na sastanku je donesena odluka da se zatraži provjera tehničke ispravnosti vozila, izvrši provjera grijanja u vozilima (tramvaji i autobusi) da se napuni dodatni grijač ( webasto) te da se provjeri ispravnost i kvaliteta grijanja, kako ne bi ušli  u zimu ne pripremljeni. Također se traži da se provjeri ispravnost zimskih guma i iste budu postavljene sukladno zakonskim odredbama. I ako smo u više navrata ukazivali na problem nedostatnih voznih vremena isti nije otklonjen. U koliko se u vrlo kratkom vremenu problemi ne krenu rješavati, Sindikat će poduzeti aktivnosti kako bi prisilio poslodavca na rješavanje istih. Od rukovoditelja se traži da preuzmu svoj dio odgovornosti i ukažu na probleme, kako bi se isti rješavali. Nerazumno je da vozači nemaju službenu odjeću, radnici zaštitnu, da dispečeri, disponenti i drugi sjede na strganim stolicama, da sami kupuju bilježnice, da validatori ne rade i nemaju napunjenu tintu, da radnici u servisu i održavanju nemaju rezervnih dijelova i najgore da se obeća rješavanje a od toga ništa. Takvog ponašanje je dosta i zatražiti ćemo odgovornost i promjene onih koji samo šute i klimaju glavama,te  nisu u stanju organizirati posao na zadovoljstvo svih radnika.

Modernizacija voznog parka ZET-a

Sukladno zahtjevu i postignutom dogovoru Sindikata vozača i prometnih radnika, voditeljice podružnice i gradonačelnika Grada Zagreba, počinje realizacija u modernizaciji voznog parka ZET-a. Za par dana podružnici ZET-a treba biti isporučeno deset zglobnih autobusa marke MAN i pet vozila za prijevoz invalida marke Mercedes. Gradonačelnik je sukladno dogovoru odobrio i potpisao nabavku 60 niskopodnih kratkih tramvaja, koji bi trebali početi dolaziti u ZET početkom proljeća. Kako je situacija sa vozilima i vozačima najteža u Pogonu autobusa Dubrava svi zglobni autobusi idu u Dubravu. Također, za par dana u autobusni pogon Dubrava dolazi 30 vozača autobusa, koji bi trebali nadomjestiti veliki nedostatak vozača. Očekujemo nastavak zapošljavanja vozača autobusa i vozača tramvaja, koji su neophodni za normalno funkcioniranje prometa, redovite odmore i znatno veću sigurnost u prometu. Pokreće se postupak realizacije i dogovora Sindikata vozača i prometnih radnika, voditeljice Ljube Žgele i gradonačelnika Milana Bandića u postavljanju video nadzora na sva vozila ZET-a. Uvjereni smo da možemo pritiskom Sindikata vozača i prometnih radnika i daljnjim aktivnostima postići redovitost zapošljavanja potrebnih radnika i sustavnu i redovitu obnovu voznog parka ZET-a. Uskoro će Sindikat vozača i prometnih radnika pokrenuti aktivnosti i u rješavanju potrebnih radnika u servisu i održavanju, te pratećim službama, te obnovi i modernizaciji radiona i servisa koji su zaista u jako zapuštenom stanju.

Održan sastanak s predsjednicom Uprave ZGH

Održan je sastanak predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika Jelića sa predsjednicom Uprave ZGH Anom Stojić Deban. Na sastanku je od strane Sindikata zatraženo da Uprava odgovori na zahtjev sedam sindikata iz ZET-a i pokrene postupak kolektivnih pregovora u navedenom zahtjevu o povećanju plaća. Predsjednica Uprave je upozorena na posljedice izbjegavanja kolektivnih pregovora i da sindikati neće „sjediti skrštenih ruku“.

Upućen je dopis Ministarstvu financija za pojašnjenje o mogućnosti isplate božićnice i regresa na zaštićeni račun ili u gotovini
Nakon velike „hajke“ na vozače autobusa upućen dopis portalu „ZAGREBinfo“ koji se javno ispričao. Dopis i ispriku možete pročitati na stranici Sindikata
izlet u Vukovar je zakazan za 20.10.2017.g. Informacije o izletu na stranici Sindikata

PROSLAVA DANA NEOVISNOSTI

Sindikat branitelja i radnika, Sindikat UVA, Sindikat radnika JGPPRH i Sindikat vozača i prometnih radnika organiziraju proslavu u povodu Dana neovisnosti RH. Proslava je u petak 6.10.2017. na remizi a u subotu 7.10. 2017. g. na donjoj stanici žičare Sljeme. U petak je proslava od 14 i 30 a u subotu od 10- 18 sati. Detaljnije na oglasnim pločama gore navedenih sindikata. Poziva se članstvo da proslavimo ovaj dan

detaljne informacije u tajništvu na telefon 3651-516 i 517, te na web i facebook stranici

Kako pristupiti?

Prema Statutu USVPRH svaki član Sindikata ima pravo:

  • sudjelovati u sindikalnom radu i aktivnostima,
  • birati i biti biran u sindikalna tijela, osim onih tijela u koja se član imenuje,
  • biti izvješćivan glede aktivnosti i odluka sindikalnih tijela putem svoje povjerenika.
  • inicirati aktivnost, davati prijedloge vezane za rad i programske ciljeve,
  • pravnu i materijalnu pomoć sukladno odredbama ovog Statuta.

Za pristupanje u članstvio sindikata potrebno je ispuniti pristupnicu pripadajućem sindikatu.

Facebook SVPR ZET

Search